Gyakran ismételt kérdések

Azért, hogy megkönnyítsük vásárlóink számára a vásárlás, rendelés folyamatát, és hogy a vásárlás közben esetlegesen felmerülő kérdésekre gyors választ adhassunk, létrehoztuk ezt a kérdezz-felelek oldalt.

Hol találom meg a rendeléssel kapcsolatos részleteket, szállítási feltételeket, költségeket?
A webáruház működésével kapcsolatos minden feltétel, részlet pontosan le van írva az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF). Sajnos sokan talán korábbi rossz tapasztalatok miatt azt gondolják, hogy az ÁSZF csak egy kisbetűkkel írt 25 oldalas jogi maszlag, ami csak a kereskedő érdekeit védi, de ez nem így van. Minden webáruháznak kötelező a működési feltételeit egy dokumentumban összegyűjtenie, mi is így tettünk. Az ÁSZF-ünkben vannak ugyan jogi frázisok, de ezeket a törvény követeli meg, ugyanakkor pontosan össze van benne szedve minden, ami a rendeléshez szükséges a rendelés lépéseitől kezdve a szállítási feltételeken és árakon keresztül a vásárló jogaiig. (Igen, a vásárlónak is vannak természetesen jogai. ;) ) A dokumentum olvashatóságát tartalomjegyzék segíti. Tehát nagyon javasoljuk minden vásárlónknak az ÁSZF átolvasását, mely mindössze 10 percet vesz igénybe.
Mikor kapom meg a rendelt terméket? Melyik nap, hánykor szállítja ki a futár?
Rendeléstől számított 5 munkanapon belül (átlagosan 2-3 munkanapon belül) leszállítjuk a rendelt terméket. A futár munkanapokon napközben 8-17h között szállítja ki a rendelést, ezért kérjük, olyan címet adjon meg szállítási címnek, ahol napközben elérhető. A kiszállítás pontos időpontjára nincs ráhatásunk, az a futártól függ. Ha a rendelési megjegyzésben üzen a futárnak, az üzenetet átadjuk neki. Sajnos azt már nem tudjuk garantálni, hogy a futár be is tartja a kérést. Automatikus e-mailben tájékoztatjuk arról, ha a csomagot átadtuk a futárnak, a csomag kézbesítése az átadás utáni munkanapon esedékes.
Nem tartózkodom otthon napközben, nem tudok megadni olyan címet, ahol elér a futár. Mit tegyek?
Munkahely, kollégium, recepció is megadható, a futár bárhová kiviszi a csomagot, nem kötelező lakáscímet megadnia. Esetleg kérjen meg nyugdíjas szomszédot, ismerőst, rokont, hogy vegye át a csomagot. A rendeléshez külön adható meg számlázási cím és szállítási cím, így a kettő teljesen különböző is lehet. A futár egyébként sikertelen kézbesítés esetén második alkalommal is megpróbálja kézbesíteni a csomagot, tehát ha első alkalommal valami közbejön, még nincs semmi veszve. Persze ilyenkor célszerű egyeztetni a futárral. Értesítőt szokott a címen hagyni, amin szerepel a telefonszáma.
Szeretnék a futárral telefonon egyeztetni, mi a futár telefonszáma?
Sajnos nem tudjuk megmondani a futár saját telefonszámát. A GLS Hungary központi száma: 06-1-802-0265, náluk lehet érdeklődni a csomag sorsáról a szállítási azonosító ismeretében. (Ez az azonosító nem keverendő össze a #12340...-val kezdődő rendelési azonosítóval.) A szállítási azonosítót automatikus e-mailben megküldjük akkor, amikor a csomag elkészült és azt átadtuk a futárnak. A csomag átadása után csak másnap reggel érdemes érdeklődni, mert a szállítmány csak az éjszaka kerül be a GLS rendszerébe, csak ezután tudnak róla információval szolgálni.
Miért kötelező a telefonszámomat megadni?
Azért, hogy probléma esetén a futár tudjon egyeztetni a vásárlóval. Telefonszám hiányában, ha a futár bármilyen okból nem találja a szállítási címet, nem fog tudni a vásárlótól segítséget kérni, meghiúsulhat a kézbesítés.
Kérem hívjanak fel, hogy pontosan mikor érkezik a csomag, de legalább a futár érkezése előtt fél órával! Nem tudom egész nap a futárt várni.
Egyrészt a pontos kiszállítást mi sem tudjuk, az a futáron múlik, másrészt e-mailben automatikus értesítőt küldünk, ha a futár átvette a csomagot, annak kézbesítése a következő munkanap esedékes. A futár nem telefonál oda előre, megpróbálja kézbesíteni a csomagot, és csak akkor telefonál, ha azt nem tudta kézbesíteni. Ha Ön nem tartózkodik otthon, megpróbálja a szomszédnak leadni a csomagot, céges cím esetén amennyiben lehetőség van rá, a portán hagyja, ha a portás ismeri és el tudja érni a címzettet, stb. Ha nem tud a szállítási címen tartózkodni, kérje meg a szomszédot, a portást, a kollegát, hogy vegye át Ön helyett a rendelést. De akkor sem történik probléma, ha meghiúsul az első kézbesítés. Ilyen esetben a futár másodjára is próbálkozik, és általában értesítőt hagy a helyszínen a telefonszámával, hogy lehessen vele egyeztetni.
Milyen értesítéseket kapok a megrendelésem állapotáról?
Webáruházunk több értesítőt (e-mailt) is kiküld.
 • Közvetlenül a megrendelés után automatikus visszaigazolást küldünk a megrendelésről, amiben minden adat szerepel a rendelési azonosítóval együtt. Erre kell hivatkozni, ha bármi probléma van a rendeléssel, és emiatt fel kell velünk venni a kapcsolatot. Ha nem érkezik ilyen értesítő pár percen, esetleg 1-2 órán belül, akkor a megrendelés szinte biztosan nem sikerült, ilyenkor célszerű felvenni velünk a kapcsolatot. Persze az is lehet, hogy a vásárló e-mail címe nem stimmel, azért nem érkezik meg a visszaigazolás.
 • Amint feldolgoztuk a rendelést, összeállítottuk a csomagot újabb e-mailt küld a rendszerünk jelezve, hogy a csomag készen áll arra, hogy átadjuk a futárnak.
 • Végül a futárnak átadáskor, illetve a partnercégünkhöz átszállításkor (személyes átvétel) is küldünk ki értesítést, az e-mailben szerepel a szállítási azonosító és a GLS telefonszáma. Probléma esetén ezen azonosító segítségével lehet a csomagnak utánakérdezni.
 • Banki előreutalás esetén e-mailt küldünk, amikor megérkezett a rendelés ára a számlánkra.
Mit jelentenek a rendelés státuszai?
 • előrendelés: Új rendelés raktáron még nem levő, de előrendelhető termékre. A rendelés még nem került feldolgozásra. Ebbe a státuszba kerülnek az utánvétes rendelések, illetve a banki előreutalás vagy bankkártyás fizetés, amennyiben az utalás megérkezett, illetve a bankkártyás fizetés sikeres volt. Előrendelési státuszban akár hetekig is állhat egy rendelés.
 • előrendelés, függő fizetés: Új rendelés raktáron még nem levő, de előrendelhető termékre. A rendelés még nem került feldolgozásra. Ebbe a státuszba kerülnek a banki előreutalással fizetendő rendelések. Ezen státuszban akár hetekig is állhat egy rendelés.
 • új: Új rendelés raktáron levő termékre. A rendelés még nem került feldolgozásra. Ebbe a státuszba kerülnek az utánvétes rendelések, illetve a banki előreutalás vagy bankkártyás fizetés, amennyiben az utalás megérkezett, illetve a bankkártyás fizetés sikeres volt. Ebben a státuszban általában 2-3 munkanapot áll a rendelés.
 • függő fizetés: Új rendelés raktáron levő termékre. A rendelés még nem került feldolgozásra. Ebbe a státuszba kerülnek a banki előreutalással fizetendő rendelések. Ebben a státuszban addig áll a rendelés, amíg az utalás meg nem érkezett, de maximum 8 napig. A ki nem fizetett rendeléseket 8 nap után töröljük.
 • feldolgozás alatt: A rendelés feldolgozása (számla nyomtatása, szállítási címke nyomtatása) megkezdődött. Ebben a státuszban általában maximum 1-2 órát áll a rendelés.
 • függő - a megrendelés számlázva, csomagolva, futárra vár: A számla elkészült, a termék be lett csomagolva, a csomag arra vár, hogy átadjuk a futárnak. Maximum 12-16 órát áll a rendelés ebben a fázisban.
 • függő - a megrendelés kézbesítés alatt áll: Kiszállítás esetén a futár átvette a csomagot, a csomag kézbesítés alatt áll. Személyes átvétel esetén a csomag átvehető partnercégünknél.
 • kész: A csomag kiszállításra került a megrendelőnek, illetve személyesen átvételre került.
 • visszavonva: A rendelés akár fizetési probléma, akár a megrendelő kérésére törölve lett.
 • tartva: A rendeléssel valami probléma van, ezért vissza van tartva.
Személyesen is át lehet venni a csomagokat?
Igen, partnercégünk, a Hotelinfo Kft. segítségével személyes átvételre is van lehetőség.
Miért kell megadnom szállítási címet, ha személyesen veszem át a rendelést?
A webáruház szoftvere mindenképpen kér szállítási címet, még akkor is, ha személyesen veszi át a rendelést. Ez nem probléma, kérjük, hagyja bejelölve a Szállítás erre a címre gombot a Számlázási adatok szekcióban. A Pénztár oldalon a Szállítás módja résznél tudja majd kiválasztani a személyes átvételt.
Személyes átvételnél mikor mehetek a rendelésért?
Partnercégünk nyitvatartási ideje alatt (hétfőn és szerdán 9:00 és 15:00 óra között, kedden 11:00 és 16:00 óra között, csütörtökön és pénteken 12:00 és 18:00 óra között) bármikor lehet menni a rendelésért, amint az átvehető állapotba került. Erről a tényről e-mailes értesítést küldünk. Kérjük, csakis ezután induljon el az átvételi helyre.
A személyes átvételért nem tudok nyitvatartási idő alatt elmenni. Mi a teendő?
A személyes átvételre csak nyitvatartási idő alatt van lehetőség. Amennyiben nem tud elmenni a csomagért, kérje meg egy ismerősét, barátját. Ha megrendelés előtt úgy látja, hogy nem megfelelő a nyitvatartási idő a személyes átvételhez, úgy éljen a kiszállítás lehetőségével, kérje a rendelést munkahelyi címre.
Banki előreutalás esetén mikor kell fizetni?
Praktikusan minél előbb, mert ilyen esetekben csak akkor küldjük ki a csomagot, ha az utalás megérkezett a számlánkra. Akciós ajánlatok esetén (ide értendő az előrendelés is!) az utalásnak az akció lejártáig meg kell érkeznie számlánkra, ellenkező esetben nem tudjuk az akciós árat garantálni. A 4 napig nem fizető vásárlóinknak figyelmeztetést küldünk, amennyiben 8 nappal a rendelés leadása után sem érkezik be a fizetés, úgy töröljük a rendelésüket.
A Saját fiókomba belépve a Címlista menüpontban nem tudok külön szállítási címet megadni, hiába módosítom a szállítási címet, a számlázási cím is változik.
Ez a jelenség akkor áll fenn, ha összesen egyetlen címet adott meg a vásárló, mivel ekkor a számlázási és szállítási cím egyezik. A Címlista menüpont kicsit félreérthető, hiszen a számlázási és szállítási címnél is van szerkesztés link, de ezek a linkek ugyanazt a címet szerkesztik. (Erre egyébként figyelmeztető üzenet is felhívja a figyelmet.) A megoldás a Címlista oldalon egy új cím felvitele az Új cím gomb segítségével, majd a címet alapértelmezett szállítási címnek kell beállítani, Ezután már külön szerkeszthető a számlázási cím és a szállítási cím is.
Megadtam a regisztrációnál egy címet, de most a vásárlás közben szeretnék másik szállítási címet megadni.
A Pénztárban a Számlázási adatok szekcióban a Szállítás másik címre opciót kell választani, majd a Válasszon szállítási címet vagy írjon be egy címet legördülő mezőben az Új cím opciót kell választani. Ezután már megadható a szállítási cím.
Szeretnék módosítani a rendelésemen másik szállítási cím, egyéb miatt.
A vásárló sajnos nem tud módosítani a rendelésén. Ilyen esetben vegye fel velünk a kapcsolatot (rendelési azonosító szüksége ehhez) e-mailben, és mi módosítjuk a rendelését.
Mennyibe kerül a szállítás?
A rendelési értékétől függ a szállítási díj, de maximálisan 990 Ft (magyarországi szállítás esetén, amennyiben nem utánvéttel történik az átvétel). Ártáblázatunkat a Szállítási, fizetési feltételek oldalunk tartalmazza. Személyes átvétel esetén szállítási díj nincs, csak egy 190 Ft-os kezelési költséget számítunk fel.
Mi történik akkor, ha szállítás közben megsérül a rendelésem?
Jegyzőkönyvet kell ilyen esetben felvetetni a futárral és nem szabad átvenni a csomagot. Ezzel és az Ön jogaival kapcsolatban szintén az ÁSZF-ben talál információt. Minden vásárlónknak javasoljuk, hogy a futár előtt nyissa ki a csomagot és ellenőrizze a termék épségét!
Online bankkártyás fizetéssel kapcsolatos kérdések
Online bankkártyás fizetés esetén ezen az oldalon kaphat választ esetleges kérdéseire.