Kozák Zsolt, az Avonlea.hu és az Avonlea Média Kft. bemutatta:

23. VÁRATLAN UTAZÁS-TALÁLKOZÓ

2019. november 2-án, szombaton a sorozat magyar rajongói egy különleges Váratlan utazás-találkozón vehettek részt, ahol a díszvendég a sorozat egyik zeneszerzője, John Welsman volt.

Kozák Zsolt, az Avonlea.hu és az Avonlea Média Kft. bemutatta:

23. VÁRATLAN UTAZÁS-TALÁLKOZÓ

2019. november 2-án, szombaton a sorozat magyar rajongói egy különleges Váratlan utazás-találkozón vehettek részt, ahol a díszvendég a sorozat egyik zeneszerzője, John Welsman volt.

A találkozóra készített emléklap, rajta a King család és egy idézet John Welsmantől

A találkozóra készített emléklap

2019. november 2-a, szombat: 23. Váratlan utazás-találkozó. Ismét Budapesten az OKISZ Inkubátorházban találkoztunk, a program délben kezdődött és este 6 körül végződött. Összesen 69 rajongó ember vett részt az összejövetelen, plusz John Welsman zeneszerző.

A találkozót akkor találtam ki, amikor tavasszal Kanadában jártam és Torontóban összefutottam John Welsman zeneszerzővel, akivel az Avonlea Conventionök óta jó barátságban vagyunk. John említette, hogy ősszel Budapesten fog pár napig tartózkodni egy konferencia miatt. Én pedig kaptam az alkalmon és kitaláltam, hogy akkor a zeneszerző magyarországi tartózkodás alatt összehozok egy Váratlan utazás-találkozót, hadd ismerje meg őt minél több magyar rajongó.

Bár az időzítés nem volt a legszerencsésebb a hosszú hétvége és a halottak napja miatt, John szoros időbeosztása nem adott nekünk mozgásteret. Úgy ért rá, hogy csak november 2-ára tudtuk összehozni a rendezvényt.

Kicsoda John Welsman zeneszerző?

John Welsman kanadai zeneszerző komponálta közel 60 Váratlan utazás-epizód zenéjét. Tízszer jelölték Gemini-díjra, 1990-ben, 1992-ben, 1995-ben és 1996-ban meg is nyerte a Geminit a Váratlan utazással a legjobb sorozatzene kategóriában.

Leghíresebb tételei a King család tétele (King Family Theme), a Mesélő Lány-tétel (The Story Girl Theme), ami Sara Stanley-ről szól, Jasper Dale, az öreg Lady Lloyd és Peg Bowen tételei. Az ő nevéhez fűződik Gus Pike, Crane kapitány, sőt Clive Pettibone saját zenéje is. John a Váratlan utazás mellett számos filmnek, sorozatnak, dokumentumfilmnek szerezte még a zenéjét.

John Welsman három alkalommal volt a vendége a nemzetközi összejöveteleknek, az Avonlea Conventionöknek. A zeneszerző számos filmben dolgozott együtt Kevin Sullivannel, akivel egy osztályba járt középiskolában.

John Welsman 2015. óta a Kanadai Filmzeneszerzők Egyesületének elnöke.

John Welsman zeneszerző színes profilképe
A John Welsman zenéit tartalmazó 2006-os CD-kiadás borítója, Sara táncol Felicityvel, Gus hegedül

John pár nappal az összejövetel előtt egy izgalmas meglepetést osztott meg velem. Három darabot magával hozott az útján abból a zenei CD-ből, amit még 2006-ban a petícióm hatására adott ki a Sullivan Entertainment. A CD-n a Váratlan utazás legjobb zenéi találhatóak meg, amiket John Welsman komponált. (Itt bele tudsz hallgatni a CD anyagába, Sullivanék fél perces részleteket feltöltöttek.)

A CD-t jogi problémák miatt nem árulhatták Sullivanék, régebben a 6. évadhoz adták ajándékként. Sajnos a CD készleteik valószínűleg elfogytak, mert már egy ideje nem adják a 6. évad DVD-csomagja mellé. Johnnak azonban akadt otthon még néhány példánya, így azokból hozott a magyar rajongóknak három darabot. Úgy gondoltam, a legjobb megoldás az lesz, ha a CD-ket a résztvevők között fogjuk kisorsolni.

A John Welsman zenéit tartalmazó 2006-os CD-kiadás borítója, Sara táncol Felicityvel, Gus hegedül.

A találkozó menete

Kvízzel hangolódunk Welsman érkezésére, rajongók előtt Kozák Zsolt beszél, a projektoron egy Avonlea-kvíz látható

Kvízzel hangolódunk Welsman érkezésére

Szombaton a találkozót könnyebb, ráhangolós programmal kezdtük. A régebbi kanadai DVD-kiadásokon megtalálhatóak kulisszák mögötti kisfilmek. Ezeket még sok évvel ezelőtt pár sorozatrajongó ismerőssel feliratoztuk. Ezekből a kisfilmekből mutattam meg hármat magyar felirattal az összejövetel első részében.

Illetve lehetőségük volt a rajongóknak ismerkedniük, beszélgetniük egymással. Több új, első alkalmas rajongó jött az összejövetelre. Nekik újdonság volt az a kisebb gyűjtemény, amit fotóalbumokból, az Avonlea Conventionök albumaiból, Prince Edward-szigetes képeskönyvekből, prospektusokból, forgatási kellékekből vittem magammal.

Szintén ráhangolódás gyanánt átvettük az előző találkozón már végigjátszott sorozatkvízt is. Együtt beszéltük át a kérdéseket, inkább csak az volt a program lényege, hogy kicsit oldódjanak az új résztvevők.

Aztán a tervezett délután három óra előtt, kicsivel fél három után meg is érkezett az esemény fő attrakciója, John Welsman zeneszerző. Volt egy kis technikai probléma a prezentációja előkészítésével, a laptopját nem tudtuk rákötni a projektorra. Végül az én laptopomról mutatta be azt a 2 videót, ami kellett a prezentációjához.

John Welsman magyaráz a résztvevőknek, a háttérben egy jelenet a projektoron

John Welsman magyaráz a résztvevőknek

John egy nagyon komoly, a tolmácsolás miatt másfél órásra nyúlt előadást tartott arról, hogy is készül zene egy sorozathoz. Mindenféle technikai részletekbe is beavatott minket, egy ponton a hangmérnöki végzettségű videós kolléga segített a szakmai dolgok elmagyarázásban.

Levetített nekünk egy részletet a Gus Pike visszatér című epizódból. Először azt a változatot mutatta meg, amit ő kapott, ahol nem volt semmilyen zene a háttérben. Elmagyarázta, hogy a hosszabb jelenetsorban hol és mire kell neki, mint zeneszerzőnek figyelnie. Ha párbeszéd van, a zenének el kell halkulnia. Ha Gus rádöbben valamire, a zene erőteljesebb. Gus és édesanyja egymásra találásakor egy érzelmesebb jelenetben megint más zenét kellett használnia. Ráadásul itt a két szereplőre jellemző zenei motívumokat keverte. Majd bejátszotta nekünk a jelenetsort a már kész zenei aláfestéssel. Nagyon érdekes volt!

A prezentáció után még lehetett kérdezni Johnt mindenféléről. A résztvevők számomra meglepő módon elég sokat kérdeztek is. Többen angolul tették fel a kérdést, amit a tolmács fordított magyarra, majd John válaszát is fordította.

Végül a közel 2 órás prezentáció + kérdések részt a John által ajándékba hozott három zenei CD kisorsolásával zártuk le. A három CD-nek három boldog rajongó lett a tulajdonosa.

Ezután lehetett Johnnal fényképezkedni, illetve dedikáltatni. Többen hoztak magukkal könyvet, régebben nyert zenei CD-t, esetleg a magyar DVD-kiadást. Illetve a találkozóra készítettem egy speciális ajándékkártyát, aminek a hátulján John arcképe volt. Erre is lehetett aláírást kérni. John rendületlenül pózolt, dedikált. A jelenet kicsit a nemzetközi találkozókra, az AvConokra emlékeztetett: ott álltak a rajongók izgatottan, tömött sorokban a vendégek előtt.

John és felesége Cherie a találkozó utáni vacsorán

John és felesége Cherie a találkozó utáni vacsorán (Claudai fotója)

A találkozónak este 6 után lett vége. Néhány rajongóval még átmentünk egy közeli étterembe vacsorázni Johnnal. A vacsorára csatlakozott a zeneszerző felesége, Cherie is.

A Váratlan utazás-találkozó, illetve az egész nap messze a várakozásaimon felül alakult. Mindig öröm a mosolygós arcokat, a csillogó szemeket, a lelkes embereket látni. Külön öröm, hogy sikerült a sorozat sikeréhez nagyban hozzájáruló John Welsmant elhívni a találkozóra, így végre több magyar rajongó is személyesen megismerhette. John nem csak nagyon tehetséges művész, de rendkívül kedves, barátságos ember, így őt kifejezetten szerettem volna a magyar rajongókkal összehozni. És most sikerült!

A résztvevők visszajelzései

A visszajelzések alapján a résztvevők szerint is jól sikerült az összejövetel.

„Fantasztikus, hogy ilyen kapcsolatrendszert tudtál kialakítani Zsolt a filmen és a filmben dolgozó művészekkel és ennek a hosszú, több éves kezdeményezésednek és kitartó, lelkes munkádnak köszönhetően, most mi is részesei lehettünk ennek a kapcsolatrendszer gyümölcsének. Fantasztikus élmény volt élőben beszélgetni Johnnal és a feleségével. Tényleg felemelő érzés volt ilyen kedves, közvetlen, természetes, nagy művészekkel találkozni. Csak így tovább Zsolt! Nagy köszönet és hála a felejthetetlen élményért!” — Valéria

„Hatalmas élmény volt, hogy John megtisztelte a rajongókat a jelenlétével és az előadásával. Tetszett, ahogy irányítottad a nap eseményeit, Zsolt. Én minden találkozón legalább egy új barátot (rokonlelket) szerzek, ami szintén óriási élmény. A sorozatról újabb és újabb érdekességeket megtudni pedig minden találkozót izgalmassá, érdekessé tesz. Köszönöm!” — Ági

„Ez volt a 2. találkozóm, és végre átélhettem azt az érzést, amit a Váratlan utazás-találkozók nyújtanak: több rajongóval is megismerkedtem a nap folyamán, kötetlen beszélgetések — ezek által új barátságok születtek. Szuper volt őszinte és (a szó jó értelmében vett) „fanatikus” rajongókkal találkozni. Tényleg fantasztikus érzés! Köszönöm Zsolt!” — Bernadett

„Elképesztő profizmus jellemezte az egész szervezést. Az aznap reggeli sms már olyan mértékű figyelmesség volt, amire végképp nem számítottam. Vidékiként fontos volt, hogy a helyszín nagyon szerencsés helyen van, könnyű megközelíteni. Johnnal találkozni olyan élmény volt, ami nagyon sok időre feltöltött, varázslatos személyiség. Köszönöm szépen, Zsolt!” — Kinga

John Welsman köszönő üzenetei

John pedig két üzenetet is küldött nekem. Egyet még vasárnap.

Aztán két nappal később küldött egy másik üzenetet is.

Minden résztvevő öröme és visszajelzése óriási büszkeséggel töltött el, John két üzenetének pedig különösen örültem.

Hangulatvideó az összejövetelről

Fotók a találkozóról

Bármelyik fényképre kattintva a képnézegető galéria nyílik meg.

A galéria teljes képernyős módba rakható asztali böngészőn és mobil nézetben is az átlós nyilak ikonra kattintva. Mobiltelefonon a képek között „söpréssel” is lehet váltani, nem csak a nyilakat tapogatva. Több képhez felirat is tartozik, ami viszont mobiltelefonon alap esetben ki van kapcsolva. A feliratot az idézőjellel lehet bekapcsolni. A középső nyíl gombbal a slideshow indítható el, vagyis a képek pár másodpercenként váltakoznak.

Szívesen részt vennél a következő Váratlan utazás-találkozón?

Érdekel a sorozat és szeretnél a következő Váratlan utazás-találkozón részt venni?

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával, valamint a megjelenő könyvemmel kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.