Magamról

Kozák Zsolt portré

Kozák Zsolt vagyok, Váratlan utazás-rajongó. Abban segítek a sorozat magyar rajongóinak, hogy minél több érdekességet tudjanak meg kedvenc filmsorozatukról, annak hátteréről. Több mint 25 éve foglalkozom a témával, készítem és üzemeltetem az Avonlea.hu oldalt, a sorozat egyik legnagyobb rajongói weboldalát. A 22 ezer követővel rendelkező Váratlan utazás Facebook-oldalnak és a 2150 tagot számláló Váratlan utazás-rajongók Facebook-csoportnak is én vagyok az adminisztrátora.

Színészekkel találkoztam, jártam forgatási helyszíneken és a Prince Edward-szigeten is, ismerem a sorozatot készítő céget, a Sullivan Entertainmentet és annak tulajdonosát, Kevin Sullivant. Részt vettem nemzetközi rajongói találkozók szervezésében, illetve rendszeresen szervezek Magyarországon összejöveteleket a rajongóknak. A Váratlan utazással kapcsolatban nem csak magyar, de nemzetközi szinten is olyan tapasztalatra tettem szert, mellyel nagyon kevesen rendelkeznek. Célom, hogy a sok év alatt felhalmozott tapasztalatomat egy könyv formájában a rajongók elé tárjam.

Hogy jutottam odáig, hogy egy céget is alapítottam kedvenc sorozatommal kapcsolatban? A történetemből kiderül.

A kezdetek

1994 elején ismerkedtem meg először a sorozattal, akkor még csak a TV-ben láttam, és semmit nem tudtam a hátteréről. Később, mikor 1996-ban egyetemre mentem, sikerült az internettel is kapcsolatba kerülnöm. Egy nap merő kíváncsiságból rákerestem a „road to avonlea” kifejezésre, és döbbentem vettem észre mennyi érdekes információ, tudnivaló, milyen sok rajongói oldal található kedvenc sorozatomról a neten. Innentől már nem volt megállás, teljesen a sorozat rabja lettem.

Több nem hivatalos rajongói oldalt is megismertem, képeket töltöttem le, gyűjtögettem róluk, aztán egyszer unalmamban a képekből összeütöttem egy háttérképet. A képet valahol publikálni szerettem volna, így hát nem maradt más választásom, csinálnom kellett egy weboldalt. Felkerült az oldalra még egy háttérkép, az általam felfedezett Avonlea-weboldalak linkgyűjteménye, és kész is volt a The Golden Road to Avonlea című weboldalam első, kezdetleges változata. Ekkor 1998. július 20-át írtunk.

Váratlan utazásos háttérkép

Az ominózus háttérkép

A weboldal kezdetben csak angolul volt elérhető, és naponta pár ember látogatta. Aztán szépen gyűltek rá az anyagok: TV-újságból beszkennelt képek, megszűnt Disney-oldalról begyűjtött videóklipek, újabb linkek, információk a sorozatról, amiket külföldi levelezőlistákon olvastam stb. Ezzel párhuzamosan kezdett nőni a látogatók száma is. Bár Magyarországon évek óta nem sugározta a TV, egyre több magyar rajongó talált rá az oldalamra. Egy idő után felmerült az igény egy magyar változat elkészítésére is. Így hát 8 hónappal az indulás után, 1999. március 24-én elindult a weboldal magyar verziója is.

Az Avonlea.hu beindul

Ahogy múlt az idő, az eredeti weboldal egyre bővült, a látogatók száma folyamatosan emelkedett. Számos Avonlea-rajongótól kaptam levelet a sorozattal vagy a weboldallal kapcsolatban, tehát sokan látogatták, sokakat érdekelt a téma. A folyamatos bővítés miatt kezdett az oldal átláthatatlan lenni, elhatároztam, hogy rendbe rakom, új designt adok neki. Ekkor vettem meg az Avonlea.hu és Varatlanutazas.hu webcímeket is. Sok munka és több hosszú éjszaka után, Lucy Maud Montgomery születésnapján, 2001. november 30-án útjára indítottam a The Golden Road to Avonlea – Avonlea.hu weboldal második változatát. Természetesen ezt is két nyelven, magyarul és angolul.

Nem gondoltam volna, hogy akkora sikere lesz, mint amekkora lett. Már addig is elég sokat foglalkoztam vele és úgy általában is Avonlea-val, ám ez a második változat elindítása után rendszeres elfoglaltsággá vált, gyakorlatilag beépült az életembe. Ekkor lett része a weboldalnak a fórum, ahol idővel egy komoly kis közösség jött össze. 2001 decemberében derült égből villámcsapásként ért a hír: a magyar TV ismételni fogja a sorozatot! Bár heti 5 alkalommal sugározták, ami miatt viszonylag hamar lefutott mind a 91 rész, az ismétlés az oldalamnak rengeteg új látogatót hozott, elsősorban magyar rajongókat. Sokan jöttek a fórumba beszélgetni egy-egy rész után, vagy csak úgy, általánosságban diskurálni a sorozatról, a szereplőkről, az egész Avonlea-világról. A közösségi élet egy idő után odáig jutott, hogy felmerült az igény egy összejövetelre, ahol az oldalt, a fórumot látogató rajongók személyesen is találkozni tudnának egymással. 2002. július 20-án 20-25 fő részvételével (köztük a weboldal révén megismert néhány szinkronszínésszel) megtartottuk az első Váratlan utazás-találkozót. A rendezvény természetesen nagyon jól sikerült! Olyannyira, hogy azután számos találkozó, sőt még többnapos hétvégi összejövetel is követte. A találkozókon több alkalommal vettek részt a sorozatot szinkronizáló színészek, egy ízben pedig (2009-ben) az éppen Budapesten tartózkodó Kevin Sullivan volt az összejövetel vendége.

Kevin Sullivan és a magyar rajongók állnak csoportképet a 2009-es találkozón

Egy későbbi, 2009-es Váratlan utazás-találkozó, ahol az épp Magyarországon tartózkodó Kevin Sullivan volt a vendég

Közben a magyar TV ismét leadta a sorozatot, kicsit ritkábban sugárzott egy-egy részt, így hosszabb ideig tartott az ismétlés. A weboldal népszerűsége töretlen volt mind a magyar, mind a nemzetközi rajongók között. A rajongók kitartása, igénye újabb és újabb fejlesztésekre ösztönzött. Bár nem hoztam nyilvánosságra, már 2003 vége felé elhatároztam, hogy csinálok egy újabb változatot.

De még mielőtt az Avonlea.hu frissítésébe belefogtam volna egy másik ötlet ütött szöget a fejembe: kitaláltam, hogy szervezhetnék egy utazást Kanadába, akár több rajongóval is elmehetnénk megnézni forgatási helyszíneket. Ez volt a Várva várt utazás Kanadába – The Golden Road To Canada nevű projekt, aminek egy külön weboldalt szenteltem. De még mielőtt az én kis saját tervemből bármi is lett volna, valami közbeszólt…

A történet folytatódik, Avonlea Convention, kanadai utazások

Hogy az élet ne legyen túl egyszerű, és Avonlea világa se merüljön a feledés homályába, néhány lelkes amerikai rajongó elhatározta, hogy 2004 nyarára megszervez egy rajongói összejövetelt Kanadába, Torontóba, ahová színészeket, sőt a sorozat atyját, Kevin Sullivant is meghívják. Mikor először hallottam a hírről, az Avonlea Convention nevű rendezvényről, vagy rövid nevén AvConról, még csak álmodoztam, hogy ott lehetek. Aztán az álomból szerencsére valóság lett, kijutottam az AvCon2004 rendezvényre. Mondanom sem kell, micsoda óriási élmény volt külföldi rajongókkal, a sorozat színészeivel, producerével találkozni. Az összejövetel nekem új barátokat jelentett, és erőt adott az Avonlea.hu folytatásához, folyamatos karbantartásához frissítéséhez.

A 2004-es Avonlea Convention alatt Kevin Sullivannel beszélgetek

A 2004-es Avonlea Convention alatt Kevin Sullivannel beszélgetek

Az AvCon után ősszel, 2004. november 30-án elkészült az Avonlea.hu újabb változata, szám szerint a harmadik.

Ezzel a változattal azonban nem ért véget se az Avonlea.hu története, se az én kapcsolatom a Váratlan utazással. A magyar vonalon újabb VU-találkozók, majd később úgynevezett Váratlan utazás-maratonok következtek (ezeken az összejöveteleken közösen néztünk meg egy-egy alkalommal akár 6-7 epizódot is, mivel a magyar TV már jó ideje nem ismételte a sorozatot), a nemzetközi vonalon pedig újabb AvConok. A 2004-es szervezők bevettek a szervezőbizottságba, hogy technikai tudásommal erősítsem a csapatot, így a további összejövetelek szervezésében is részt vállaltam.

Négy nemzetközi találkozón vettem részt a későbbiekben Torontóban. 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben újabb AvConokon, 2006-ban pedig egy olyan összejövetelen, amit a Royal Ontario Museum csapata szervezett. Jártam számos forgatási helyszínen, többek között a híres King-tanyán, megismertem több színészt és nagyon jó kapcsolatot építettem ki a Sullivan Entertainmenttel. A 2004-es találkozó után elkezdtem lobbizni Sullivanéknél, hogy először az Annát, majd a Váratlan utazást is adják ki magyar nyelvű DVD-n.

Több évnyi tervezés és halogatás után aztán 2007 nyarán realizálódott a nagy kanadai utazás álmom: öt másik rajongó társaságában sikerült részt venni a 2007-es Avonlea Conventionön és ellátogatni a Prince Edward-szigetre is egy hosszabb út során. Bár sajnos csak pár rajongó jött velem, remélem, hogy az út alatt készült képek, és az utána tartott fényképes beszámoló egy Váratlan utazás-találkozó keretén belül sok magyar VU-rajongónak hozta közelebb a PEI világát. Nekem pedig ez az utazás újabb erőt adott a weboldal folytatásához.

Cavendishben a Green Gables ház előtt állok

Az eredeti Zöld Orom, azaz a Green Gables House, Cavendishben, a Prince Edward-szigeten

10 év…

2008 júliusában lett az Avonlea.hu 10 éves! Ez alatt a 10 év alatt számos barátot, ismerőst, rokonlelket találtam. Csak a magyar összejövetelek során sikerült legalább 200 látogatóval a való életben is megismerkednem a VU-találkozók, VU-maratonok során, de az AvConok alatt is gyűjtöttem számos barátot amerikai, kanadai rajongók személyében. 10 év alatt az Avonlea.hu weboldal és a körülötte kialakult közösség teljesen megváltoztatta az életem, Avonlea világa része lett a saját életemnek is. Az évforduló alkalmából az oldal ismét megújult, új külsőt kapott, a tartalmak pedig frissítve, aktualizálva lettek.

Avonlea Média Kft., a DVD-üzlet

A 2004-es Avonlea Convention után, miután személyesen is megismertem Kevin Sullivant, próbáltam elérni a Sullivan Entertaimentnél, hogy első körben az Annát (Anne of Green Gables), aztán a Váratlan utazás 7 évadát is adják ki magyar nyelvű DVD-n. Évekig egyeztettem, tárgyaltam velük, a relatíve kicsi magyar piac magas költségei és a szinkron nehézkes beszerzése miatt évekig nem jött össze a kezdeményezésem.

Az utolsó, a 2009-es Avonlea Convention után kicsit felgyorsultak az események. Megtudtam, hogy más cégek is érdeklődnek a DVD-kiadás iránt, így kézbe vettem az irányítást. Először próbáltam egy a DVD-kiadásban, terjesztésben tapasztalt magyar céget találni. Aztán amikor ez nem jött össze, a megoldás egy saját cég alapítása lett: megalakult az Avonlea Média Kft.

Nem egyedül vágtam bele az üzletbe, üzlettársamat, Patrikot akkor ismertem meg, amikor magyar cégpartnert kerestem. Évekig csináltuk együtt az üzletet, sikerült először az Annát, majd a Váratlan utazás első évadát is behozni a magyar piacra magyar nyelven. Sajnos talán túl későn jelent meg a sorozat, az első évad kiadását nem övezte a rajongók részéről olyan szintű érdeklődés, hogy bele merjünk vágni a többi évad forgalmazásába is. Így a Váratlan utazásból több évad nem tudott megjelenni magyarul.

A kész Váratlan utazás-DVD-kkel pózolok egy kombi autó csomagtartójában ülve.

A kész Váratlan utazás első évad DVD-kkel. A Sony ausztriai gyárából kellett elhozni a DVD-ket

Könyv a sorozatról

A DVD-üzlet befejezése után elváltak útjaink üzlettársamtól, Patriktól. 2015 nyarától az Avonlea Média Kft. egyszemélyes kft-vé alakult, én lettem az ügyvezető és a tulajdonos is egy személyben.

A céget azért nem szüntettem meg, mert pár évvel ezelőtt úgy döntöttem, írok egy könyvet az elmúlt 15-20 év során gyűjtött élményeimből, utazásaimból, kalandjaimból, tapasztalataimból, amik a Váratlan utazással, Avonlea világával kapcsolatosak. Célom, hogy minél több rajongóval meg tudjam osztani azokat az élményeket, amiket átéltem, azokat az információkat, amiket az évek során összegyűjtöttem a sorozatról.

Az ötlet már évekkel korábban megfogant, már sok évvel korábban megkérdezte egy kedves barátom, miért nem írom meg a tapasztalataimat, hiszen annyi mindent tudok a sorozattal, annak hátterével, a színészekkel kapcsolatban. Évekig ültem ezen az ötleten, nem mertem nekifogni a megvalósításnak, aztán 2013 nyarán, mielőtt az Avonlea.hu 15 éves lett volna, úgy döntöttem, belevágok. Először teljes titokban tartottam a dolgot, senkinek nem beszéltem róla. Kíváncsi voltam, meddig jutok, sikerül-e legalább néhány oldalt összehoznom. Ciki, ha bejelentem a tervet, aztán mégsem jön össze.

Csak akkor álltam ki a nyilvánosság, a sorozat rajongói elé az Avonlea.hu fórumában, illetve hírlevélben, Facebookon, amikor egy nagy adag megvolt már a könyvből, illetve pár barátom olvasta, beleolvasott és jelezték, hogy szerintük vállalható, érdemes befejezni és kiadni.

20 év…

A könyvírási tapasztalat hiánya miatt a könyvírás projekt jóval a tervezettnél hosszabbra sikerült, viszont 2020 nyarára végre révbe ért. A kiadást nem bíztam hagyományos kiadóra, a könyv az Avonlea Média Kft. gondozásában magánkiadásban jelent meg 2020. augusztus 13-án.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Közben eltelt újabb 5 év, így az Avonlea.hu oldalam 20 éves lett… A könyv kiadása mellett a rajongói oldal frissítése, korszerűsítése is feladatom lesz a jövőben. Továbbá követve a trendeket, 2019 februárjában elindítottam Facebookon a Váratlan utazás-rajongók csoportot. Sikerült vele életet lehelnem az utóbbi években leült online közösségbe. Célom és feladatom, hogy a magyar Váratlan utazás-rajongó közösséget továbbra is aktívan tartsam.

Hogy mit hoz a jövő az Avonlea.hu weboldal, illetve az Avonlea Média Kft. életében…? Ötletek, tervek vannak még mindig, remélem sikerül minél többet megvalósítani közülük. ;)