Anne egy piknik takarón ül és mosolyog

Rengeteg életbölcsesség található az Anna-sorozatban, amelyek elkísértek minket felnőtté válásunk csodás és rettenetes pillanataiban. Íme az Anne-től tanult legfontosabb életbölcsességek listája.

10. Az álmodozás sokkal érdekesebbé teszi az életet…

Anne kreatív gondolatait és élénk képzelőerejét az olvasásnak és álmodozásnak köszönheti, és részben ezek teszik őt olyan optimistává. Fontos, hogy időnként szabadjára engedjük a gondolatainkat, hogy pihenjünk és be tudjuk fogadni az új környezetet. Az álmodozás segít átgondolni a napodat, értékelni az apró dolgokat és pozitívan várni a holnapot.

„Hát nem nagyszerű, hogy annyi minden van, amit meg lehet ismerni? Az ember szinte repes az örömtől, hogy ilyen érdekes világon lehet. Fele olyan izgalmas sem lenne, ha mindent ismernénk, nem? Akkor nem maradna tere a képzeletnek, nem?” – Anne Shirley

9. Az élet legjobb pillanatait mindig megoszthatod a kebelbarátoddal

A két legismertebb kebelbarát: Anne Shirley és Diana Barry.

„Gondolja, hogy lesz majd kebelbarátom Avonlea-ban? Tudja, bizalmas barátom, egy igazi rokon lélek, akinek megvallhatom lelkem legtitkosabb érzéseit is. Egész életemben egy ilyen találkozásról álmodtam. Nem hittem, hogy valaha is bekövetkezhet, de hirtelen annyi álmom vált valóra, hogy talán ez is megvalósul. Gondolja, hogy van rá esély?” – Anne Shirley Marillának

Diana és Anne ölelkeznek a mezőn

8. A szerelem többet ér, mint bármi, amit a boltban vehetsz

„Anne szíve megremegett, és életében először félrekapta a pillantását Gilbert pillantása elől, az arcát pedig elöntötte a pír. Mintha egy láthatatlan fátyol lebbent volna fel mélyen a tudata alatt, s mögötte soha nem sejtett érzések és egy új valóság volna láthatóvá. Végül is talán a romantika nem harsonaszó és pompás külsőségek között vágtat be az ember életébe, mint fehér lovon egy királyfi, hanem úgy lopakodik mellénk, mint egy régi jó barát, csendesen, észrevétlenül, talán prózába burkolózva, amíg egy váratlan pillanatban a ráhulló napsugár fel nem ébreszti az ott szunnyadó zenét és költészetet, talán… talán… a szerelem egy gyönyörű barátságból fakad, oly természetesen, ahogy a bimbóból kipattan a rózsa.” – L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában

Gilbert és Anne csókolóznak a hídon

7. Ha megadod az esélyt az embereknek, meglepetést okozhatnak

Mit lett volna, ha Anne Shirley soha nem bocsát meg Gilbert Blythe-nak? Néha adnunk kell egy második esélyt az embereknek. Természetünkből fakadóan hajlamosak vagyunk megbocsátani. Anne gyakran kér bocsánatot, beismeri hibáit, és mások hibáit is nagyvonalúan megbocsátja. Mrs. Barry és Marilla tévesen vádolták Anne-t, de Anne mindkettejüknek megbocsátott, hiszen nem csak az a fontos, hogy bocsánatot tudjunk kérni, hanem az is, hogy meg tudjunk bocsátani.

6. Bármennyire is rendben vannak a dolgok, „nem tudhatjuk, mit hoz a következő kanyar”

Az optimizmus remek tulajdonság, és ez teszi Anne-t olyan inspiráló karakterré. Az életben nem minden tökéletes, de a problémáktól való félelem nem old meg semmit. Ha sikerül megőrizned az optimizmust és a reményt, akkor boldog leszel.

„A próbálkozás és győzelem után az a legjobb, ha a próbálkozás ellenére mégis kudarcot vallunk.” – Anne Shirley

5. A felnőtté válás része, hogy hibákat követünk el

Anne véletlenül leitatja kebelbarátnőjét, Diana Barryt, amikor ribizliborral kínálja meg, amiről azt hiszi, hogy málnaszörp. Emiatt eltiltják őket egymástól, de Anne-nek végül sikerül kiengesztelnie Diana szüleit. A tanulságot Anne így fogalmazza meg: „A holnap mindig tiszta, nem szennyezi hiba.”

Diana tévedésből bort tölt magának

4. A legértékesebb tulajdonod a képzelőerőd

Anne tele van élettel és kíváncsisággal. Egyedi látásmódjának és képzelőerejének köszönhetjük a Fénylő Vizek Tavát, a Kísértetjárta Erdőt és még sok mindent.

 „Mert, ha az ember ábrándozik, akkor már képzeljen valami érdemlegeset.” – L. M. Montgomery

3. A rokonlelkek nem is olyan ritkák, ha valóban keresed őket

„Miss Barry mégiscsak rokonlélek – mesélte Anne Marillának. – Pedig szemre nem is látszik rajta. Matthew-n rögtön látszott, de Miss Barryről csak később derült ki. Talán több a rokonlélek a világon, mint ahogy valamikor gondoltam. Milyen csodás, hogy ennyi van belőlük!” – L. M. Montgomery

Miss Barry és Anne beszélgetnek a szalonban

2. Ne félj kiállni magadért

Anne mindig kiáll az igazságért, és megvédi magát. Rachel Lynde bár jószándékú, mégis túllépte a határt, amikor Anne vörös haját kritizálta. Anne válaszul kifakad Rachelnek, és megmondja a szemébe, mennyire érzéketlen és udvariatlan dolog valakinek a külsejét kritizálni, különösen, ha csak most találkoztak.

Anne, Rachel és Marilla a tornácon beszélgetnek

1. Nem egyik napról a másikra tanuljuk meg elfogadni egyedi vonásainkat

Anne nem is Anne lenne vörös haja, szeplői és könnyen lelkesedő, impulzív személyisége nélkül. A legnagyobb feladat az életben, hogy megtanuljuk magunkat szeretni, és néha évekbe telik, míg rájövünk, mennyire fontos, hogy önmagunk legyünk.

Anne zöldre festett hajjal sír

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!