Felix King

Milyen volt gyerekként a Váratlan utazás forgatásait megélni? Melyik a kedvenc epizódja, karaktere Zach Bennettnek? Milyen kelléket csent el a forgatásokról, hogy az aktuális barátnőjét megajándékozza vele?

A Call Me Cordelia nevű csapat interjút készített a Váratlan utazásban Felix Kinget alakító Zach Bennett színésszel. A cikk az interjú alapján készült.

Érdemes meghallgatni eredetiben az interjút. Még annak is érdemes belehallgatnia, aki nem beszél angolul. Furcsa lehet Zach hangja annak, aki csak magyarul nézte a Váratlan utazást, és Gerő Gábor hangját szokta meg. A ma már negyvenes éveiben járó Zach Bennett kicsit „érdesebb” hangon beszél.

Listen to "Episode 140 - Interview With Zachary Bennett" on Spreaker.

Hogy jutott be Zach Felix szerepére?

Zach korábban már dolgozott Kevin Sullivannel 2 produkcióban is. Az egyik a Csodákra várva (Looking for Miracles) című film volt. Ebben Greg Spottiswooddal együtt szerepelt. (A színész később feltűnt a Váratlan utazásban A csókolózás művészete című epizódban, mint David Hawes. Majd az Anne 3-ban, mint Fred Wright.)

A film arról szól, hogy a nagy gazdasági világválság alatt két fiútestvér egy nyári táborban tölti az idejét. Zach volt a fiatalabb, akit édesanyjuk az idősebb testvér, Greg Spottiswood gondjaira bízott. Az idősebb testvér felügyelőnek jelentkezett a táborba, de magával kellett vinnie az öccsét is. A film a két testvér konfliktusait, fejlődését mutatja be.

Jelenet a Csodákra várva című filmből

Jelenet a Csodákra várva című filmből

Aztán szerepelt Zach Az öreg ház titka (Lantern Hill) című filmben is, ami L. M. Montgomery Jane of Lantern Hill című műve alapján készült. Ebben a filmben játszott még Zach nővére is, Mairon Bennett.

(Mairon később a Váratlan utazással is kapcsolatba került. Egyrészt a Memento Mori – Emlékezz a halálra című epizódban a fiatal Hetty hangját kölcsönözte. Másrészt a Döntések című epizódban Colleen Pritchardként, Felicity régi barátnőjeként tűnt fel.)

Sőt Zach bátyja, Gareth Bennett is szerepelt a filmben. Testvéreket alakítottak.

Jelenet Az öreg ház titka című filmből

Mairon Bennett Az öreg ház titka című film egyik jelenetében

Mellesleg a filmben az öreg ház az a Tannenbaum-farm, ami később az Anne-filmekben a Zöld Orom épülete lett a távoli felvételeken, majd a Váratlan utazásban a King-farm. Szóval ezzel a filmmel kezdődött Kevin Sullivan kapcsolata a King-tanya tulajdonosaival.

Zach azt mondta, hogy úgy rémlik neki, a Váratlan utazás volt az egyetlen szerepe, ahol nem kellett meghallgatásra mennie. Egyszerűen csak megkapta a szerepet Kevin Sullivantől.

(Kevin egy interjúban valóban arról mesélt, hogy Sarah Polley mellett Zach Bennett volt a másik biztos gyerekszínész a sorozatban. És hogy Zachet már ismerte a Csodákra várva című közös munkájuk miatt.)

Érdekesség, hogy amíg Sarah-val és más színészekkel találkozott Zach a felvételek megkezdése előtt is, volt közös olvasás, hogy lássák, hogy működnek együtt a színészek, Gemával (Felicity) csak a díszletben találkozott először.

(Ennek pedig az volt az oka, hogy Felicity szerepére egy másik színész volt kitalálva, aki a forgatások elindulásakor nem volt elérhető. Ekkora ugrott be Gema Zamprogna az utolsó pillanatban.)

Zach Bennett

Zach Bennett az első évad kulisszák mögötti kisfilmjéből

Vajon mikben szerepelt Zach a Váratlan utazás előtt?

Említette ugye a Csodákra várva és Az öreg ház titka című filmeket. Illetve reklámokkal kezdett. Egy rizspehely (a Kellogg cég Rice Krispies nevű terméke) hirdetés volt az első reklámja. Aztán később vendég színész volt a kanadai TV-ben. (Nem fejtette ki, hogy milyen műsorokban , filmekben.)

Fiatal volt, amikor a Váratlan utazásban elindult a karrierje. Meglepődött a sorozat sikerén?

Igen, nagyon meglepődtek, hogy milyen sikeres lett a Váratlan utazás. De nem is volt olyan könnyű a hirtelen jött hírnév. Például Gemát megbélyegezték egyes emberek, mert ugye Felicity egy undok gyerek volt és azt feltételezték róla, hogy ő is olyan ember a való életben, mint Felicity. És ha Gema nem ért rá megállni az utcán egy fotó erejéig, mert éppen sietett valahová, máris ugyanolyan undokká vált, mint a karakter, akit alakított.

Zach nagyon hálás azért az hírnévért, amit a Váratlan utazástól kapott. Mert az így már nagyon fiatal korban kiverte a fejéből azt a hülyeséget, hogy vágyjon a hírnévre. Belátott a kulisszák mögé és látta, hogy az a sok figyelem, amit kap, bármilyen módon egyfajta ikonnak lenni, mennyire veszélyes. Már gyerekkorban sikerült megtanulnia, hogy kell ezt kezelni.

Idősebb Felix King

Felix King egy késői évadban

Mi volt a tapasztalata az amerikai vendégszínészekkel?

Nagyon kedvelte Christopher Lloydot. (Ő alakította a tanárt, Mr. Dimple-t az Új szemlélet című epizódban.) Lloyd nagyon profin tudta előadni a szigorú tanárt, de kamerán kívül ő volt a legszerényebb, leggondoskodóbb ember. Ha kérték, autogramot osztott. Ha egy kellékesnek, egy díszletesnek vagy egy sofőrnek volt kérdése, válaszolt. Mindenkinek minden kérdésére válaszolt. Mindenkire jutott ideje.

Ez nagyon ritka a filmiparban, és nagyon nehéz is ezt csinálni minden egyes nap, ha az ember dolgozó színész. Néha egyszerűen le kell áll, el kell húzni. De sosem mutatta, hogy elege lenne az emberekből. Kiváló ember volt és ez inspirálta Zachet is, hogy profivá váljon, ahogy idősödik.

Christopher Lloyd

Christopher Lloyd, vagyis Alistar Dimple

Nagyon inspirálta még Dianne Wiest is. Az amerikai színésznő Lillian Hepworth-öt alakította A nagyvilági nő című epizódban a 7. évadban. Zach akkor már úgy érezte, hogy kész lenne akár egy főszerep eljátszására is egy filmben. A színésznő pedig bátorította, hogy érje el a céljait.

Odáig ment, hogy megadta a new york-i elérhetőségét, illetve a médiaügynökségének és a menedzserének az elérhetőségét is. A színésznő egyébként promótálta is a sorozatot. Arról beszélt a nézőknek, hogy milyen jól érezte magát a forgatások közben. Majd belenézett a kamerába és azt mondta: És itt van ez a Zach Bennett. Higgyék el nekem, ő a következő James Stewart. (James Stewart híres Oscar-díjas amerikai színész.)

Megtaláltam a Youtube-on Sullivanék kapcsolódó kulisszák mögötti videóját.

Dianne Wiest

Dianne Wiest, vagyis Lillian Hepworth

Milyen volt gyerekként egy sorozatban szerepelni? Hogy járt iskolába például?

A forgatások és a stáb világa fantasztikus volt. Olyanok voltak a stábbal, mint egy nagy család. Keményen dolgoztak, de közben törődtek is egymással. De ezt a buborékot körbevette a valóság. Nehéz időszak volt. Zach szerint minden gyerek, akit fiatalon munkakörnyezetbe helyeznek, valamilyen módon traumatizálódik. Érzelmek előidézésével foglalkoztak, olyan érzelmekkel, amelyeket időnként nem tudtak igazán felfogni vagy kezelni. Amikor vége lett egy felvételnek, kikapcsolták a kamerát, mindenki hazament. De gyerekként nehéz volt kikapcsolni.

Viszont nagyon jó élményei is vannak. Például sokat köszönhetett Jackie Burroughs-nak, Hetty néninek. Ő volt az egyik legviccesebb ember, akivel együtt dolgozott. Mindig meg tudta törni a feszültséget. Ha valakinek rossz napja volt, Jackie könnyedséget hozott az adott jelenetbe, és rögtön mindenki felvidult.

Gyerekként gyakran előfordult Zach-kel, hogy megdorgálták a stábtagok. De Jackie valahogy mindig ott volt, amikor Zach-nek sírva kellett fakadnia. A színésznő mindig tudta, hogy kezelje a helyzeteket, hogy nyugtassa meg Zach-et.

Hetty néni és a süveg

Hetty néni és a süveg, amit Felix kapott meg végül

Zach-nek ott kellett hagynia a középiskolát. Nagyon le volt maradva a tanulmányaival. Neki egyszerűen nem működött az, hogy az álommunkát végezte a filmezéssel, aztán utána menjen az iskolába. Gemának és másoknak működött, de neki nem. A gondolatai folyton a szövege körül vagy a kamerabeállítások körül jártak, imádta a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy változott-e a filmipar a 80-as, 90-es évek óta Zach válasz az volt, hogy egyértelműen van javulás. Sokkal jobb már a helyzet egy gyerek számára, de még mindig messze vagyunk attól, amit ő biztonságos környezetnek nevez.

Megtartott-e valami emléket a sorozattal kapcsolatban?

Gyerekkorában kicsit lopkodós volt. Egyszer ellopott egy kellék ékszert, és elvitte egy lánynak, akibe bele volt zúgva. Valami kamu karkötő volt, azt mondta a lánynak, hogy egy drága boltban vette. 😁 Nem tudja, hogy ez volt-e az ok, de a kis lopása után nem sokkal leltár matricák kerültek minden kellékre és eszközre.

Melyik a kedvenc epizódja?

Amiben Dianne Wiest színésznővel játszott együtt, A nagyvilági nő, mert nagyon inspirálta a színésznő, nagyon hitt benne. Az írók egy kicsit több szívtipró szituációba dobták Heatherrel (Izzyvel), de meg tudott birkózni a jelenetekkel, mert már nem volt egy buta gyerek. Volt egy jelenet, amikor Izzyhez beszélt, miszerint nem kell, hogy a lány változtasson magán, mert úgy jó, ahogy van. Nagyon tudott Zach kapcsolódni ehhez, nagyon élvezte az epizódot.

Jelenet A nagyvilági nő című epizódból

Jelenet A nagyvilági nő című epizódból

A korábbi évadokból nincs meghatározó epizódja, inkább különleges emlékei vannak. Például télen az éjszakai filmezés a legvarázslatosabb élménye. Nagyon hideg volt. Évszaktól függően néha kamu havat lőttek rájuk: krumpli chipsből készült a hó. (Erről Mag Ruffman is mesélt.) Nem olyan chips volt, mint amit a boltban lehet kapni, hanem szárított krumplit használtak. A jelenetek végén a fülükből szedték ki a krumplit.

Éjszaka óriási lámpákkal világították meg a díszletet. Olyan volt, mintha nappal lenne. De közben éjszaka volt és nagyon hideg.

Nagyon kedvelte azt az epizódot, amiben Michael York (Crane kapitány) és Gus Pike szerepelt. (A tengeri kísértet és a Minden, ami fénylik című epizódokban játszott York.) Vicces volt a sok dráma és rejtély, ami ott történt.

Varázslatos volt az is, hogy amikor más gyerekek már aludtak, ő még fent volt éjszaka a díszletben a barátaival. Emlékezett egy esetre, amikor egy furgonban melegedtek Sarah-val, és átírtak egy karácsonyi dalt melegedés közben.

Ki volt a kedvenc karaktere Felixen kívül?

Zach nagyon szerette Mrs. Bugle-t, akit Barbara Hamilton alakított. Szerette Ian Clark karakterét, Mr. Tremayne-t. Sokat dolgoztak együtt Iannel.

Nagyon jó volt a kapcsolata Lally Cadeau-val is, aki Janetet alakította. Látta pár éve Lallyt egy darabban fellépni Hamiltonban, jó volt újra látni a színésznőt. Nagy öröm volt vele együtt dolgozni a Váratlan utazásban, 7 éven keresztül volt a „fia”.

Aztán ahogy befejezték a karácsonyi epizódot, valahogy magasabb szintre lépett a kapcsolatuk, sokkal érzelmesebb lett. Talán a forgatókönyv miatt.

Janet és Felix, jelenet a Boldog karácsonyt, Miss King című filmből

Tartja a kapcsolatot valakivel a stábból?

Sarah Polley-val közel állnak egymáshoz. Amikor Sarah otthagyta a sorozatot, vagy 10 évig nem sokat beszéltek.

Aztán Zach szerepelt egy webes sorozatban, aminek Hey Lady! volt a címe, Sarah rendezte. Sarah rendszeresen megfordult a forgatásokon, és így együtt tudtak ebédelni, beszélgetni a régi Avonlea-időkről. Sarah úgy hívta ezt, hogy „merészkedjünk be együtt a trauma barlangba”.

Jelenet a De ha rossz volt, olyan rossz nincs című epizódból

Jelenet a De ha rossz volt, olyan rossz nincs című epizódból

Másokkal nem tartja a kapcsolatot, de közel áll hozzá több ember is. Pár éve hirtelen elhunyt Gema édesanyja, és akkor találkozott Gemával. Megölelték egymást, és olyan volt, mintha nem is lettek volna távol évekig. Ez nagyon jó dolog volt.

Jó élményei vannak a legtöbb emberrel, aki a sorozatban szerepelt. Szoros kapcsolat alakult ki a stábtagok között.

Milyen filmekben szerepelt a Váratlan utazás után?

Például láthattuk az Umbrella Academy című sorozatban 3 rész erejéig. (A sorozatot a Netflixen lehet megnézni.)

Illetve szerepelt a 2016-os Maudie című filmben is. A filmet St. John’s-ban forgatták, Új-Fundlandon. Zach nagyon büszke erre a filmre, szerinte az egyik legjobb kanadai film, amit látott.

Illetve nemrég fejezett be egy filmet, aminek Principal of … a címe. (Sajno nem lehet pontosan érteni, mit mond.) Ez egy rövidfilm, amit Zach írt és rendezett.

Zach hallhatóan nagyon élvezte az interjút. De nem csak ő, a Call Me Cordelia csapata is.

Bár több ízben egy kicsit elkalandoztak más vizekre is, főleg az interjú végefelé messze jutottak Avonlea világától 😉, sok érdekességet tudhattunk meg mind Zach Bennettről, mind a Váratlan utazás kulisszatitkairól.

Azt egy picit sajnálom, hogy a rockbandájáról és a zenélésről nem kérdezték. Kíváncsi lettem, volna, hogy azzal a vonallal mi a helyzet. Pár éve ugyanis feloszlott a zenekara, a Tin Star Orphans.

Azt kell még tudni Zach-ről, hogy 10 éve nősült meg, Laurának hívják a feleségét. Van most egy kisfiuk. De úgy tudom, van egy nagyobb 6-8 éves fia is.

Zach és felesége

Zach és felesége. Photo credit: @tinstarzachary

Volt szerencsém Zach-kel korábban háromszor is találkozni. 2005-ben két alkalommal: az Avonlea Convention kapcsán illetve egy zenekari fellépésén. Majd amikor 2009-ben ismét Torontóban jártam, és épp ismét fellépett a bandájával egy pubban, megnéztük. Zach megismert és a zenélése után váltottam is vele pár szót. Nagyon kedves, jó fej ember.

Élvezet volt hallgatni a vele készült interjút. Köszönet a lehetőségért a Call Me Cordelia csapatának!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!