Avonlea központja felülről

Te is a Váratlan utazáson nőttél fel? Álmodoztál róla, hogy milyen jó lenne azokon a helyeken járni? A díszletet a forgatás után lerombolták a készítők, de több külső helyszín megnézhető, meglátogatható. Hadd mutassam meg neked, hogyan is néznek ki manapság a megmaradt forgatási helyszínek! Tarts velem!

A Váratlan utazást 1989. és 1996. között forgatták, majd a kanadai televízió először 1990. és 1996. között vetítette. Természetesen azóta több ismétlést is megélt Kanadában is és a világ számos országában. A díszleteket végül 1996. február 14-15-én lerombolták, hogy az Avonlea és környékének használt farmot eredeti állapotában vissza tudják adni a tulajdonosának. Sullivanék ugyanis bérelték a területet, ahol felépítették Avonlea városát.

Sokan nem tudják, de a Prince Edward-szigeten csak egy második stáb dolgozott és főleg tájképeket rögzítettek. Ha mégis szükség volt arra, hogy szereplő is látszódjék, akkor dublőröket használtak.

Avonlea városát Torontóhoz közel, Ontario tartományban, Uxbridge városában építették fel egy tanyán. A külső felvételeket ezen a farmon rögzítették. Bár az épületek csak díszletek, vázak voltak, belül nem lettek berendezve. A belső jeleneteket stúdiókban vették fel.

Avonlea központjának díszlete naplementében

Avonlea központjának díszlete naplementében

Az épületekkel kapcsolatban rögtön több érdekesség is adódik. Egyrészt azokat nem teljes, hanem csak 70%-os méretben építettél meg költségtakarékossági okokból. Az épületeket olyan szögből filmezték, hogy ez nem is tűnt fel. Ezek a házak csak díszletek voltak, de az illúzió megteremtésére Sullivanék mindenféle trükköket vetettek be. Az épületek bejáratánál valamennyi belső részt kialakítottak: használtak szőnyeget és tapétát is. Így amikor egy szereplő belépett egy házba vagy kilépett onnan és ezt mutatta a kamera, úgy tűnt, egy szépen berendezett házzal van dolgunk. Az ablakokra rakott függönyök egyrészt takarták a kopár belső részeket, másrészt szintén az otthonosan berendezett épület illúzióját keltették.

Még valamire nagyon ügyeltek a készítők. A század elején a hidegebb hónapokban a kályhák és a tűzhelyek a nap 24 órájában égtek, emiatt folyamatosan füst szállt fel a kéményekből. A speciális effektekért felelős részleg műfüstöt használt, elektromos füstgépek készítették a füstöt. A stábnak nem volt annyi gépe, amennyi épület volt a díszletben, így mindig azokban az épületekben működtek az eszközök, amiket a kamera látott, és így füstnek kellett a kéményből jönnie. Komoly munkát jelentett, hogy a sorozatban látható minden házon füstöljön a kémény, de pont az ilyen apróságoktól lett hiteles és szép a sorozat.

Avonlea télen, füstölő kémények a házakon

Avonlea télen, füstölő kémények a házakon

A poszt elején található képen Avonlea „központja” látható. Sajnos ott minden épület díszlet volt, a forgatások végeztével ezeket megsemmisítették. Díszlet volt Hetty néni otthona, a Rózsa-lak is. Azt is le kellett rombolni. Az iskolaépület ugyan díszletnek lett megépítve, de annak a belsejét is használták a készítők. Később elszállították a forgatási helyszínről, felhasználták még valahol. 2004-ben a helye még látszott a tanyán.

Igazi volt viszont a King-farm épülete és pajtája.

A King-tanya

A MacDougal család élt a házban, ők adták bérbe a farmot és a hozzá tartozó épületeket. 2009-ben még találkoztam velük, de amikor 2016-ban visszamentem, már be volt zárva a tanya. Idős volt már a házaspár, Jack és Helen, elköltözhettek.

A lenti, jobb oldali kép 2004-ben készült, balra a sorozat legelső epizódjából kivett jeleneten a ház.

A King-ház a sorozatbanA King-ház a valóságban

A stáb csak a külső jelenetekhez használta az épületet. Bent nem forgattak. A belső jeleneteket stúdióban vették fel. Ráadásul inkább csak a ház jobb oldalát mutatták, ott volt a bejárat. A valóságban azonban az épület ilyen szép nagy.

A King-tanya háza 2007-ben

A King-tanya háza 2007-ben

A King-tanya háza 2007-ben

A King-tanya háza 2007-ben. Sajnos erősen sütött szembe a nap

Balra egy jelenet a pajtáról az Abigail néni kérője című epizódból. Jobbra pedig az ikonokus pajta egy 2007-ben készült képemen látható.

A King-pajtaA pajta a valóságban

A pajta 2007-ben egy másik szögből

A pajta 2007-ben egy másik szögből

A tanya a pajtával az előtérben, a fehér színű házzal a háttérben 2007-ből

A tanya a pajtával az előtérben, a fehér színű házzal a háttérben 2007-ből

Később még 2016-ban és 2019-ben jártam a helyszínen. 2016-ban nyáron szép időben tudtam készíteni képet, de csak távolról, mivel akkor már elhagyatott volt a hely.

2019-ben ismét meglátogattam a tanyát. Akkor tavasszal, áprilisban. Mezőgazdaság céljából hasznosítja a terület egy részét egy cég. Konkrétan juharszirupot csapolnak a környéken. Amikor arra jártam, egy srác épp a tanyán található fém épületben dolgozott, így a farm bejárata nyitva volt. Sikerült pár percre bemennem. Sajnos nem tudott semmit a korábbi bérlőkről. Mivel már kora este volt, csak rossz minőségű képeket tudtam gyorsan készíteni. A lenti kép még 2016-ban készült távolról, a bezárt kapun kívülről.

A King-tanya 2016-ban távolról

A King-tanya 2016-ban távolról

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!

Avonlea temploma

Forgatási helyszínek között az egyik legjobb állapotban levő és valószínűleg még sokáig álló épület Avonlea híres temploma. A Pine Grove Pioneer Church nevű templom 1878. óta áll, így a sorozat forgatása óta eltelt 25-30 év meg sem kottyant neki.

Balra egy jelenetben a templom az Abigail néni kérője című epizódból. A jobb oldali kép 2019 áprilisában készült.

Avonlea temploma a sorozatbanAvonlea temploma a valóságban

A lenti kép kicsit korábban készült, de annyira szép a napsütésben, hogy muszáj volt ide beraknom.

A Pine Grove Pioneer Church 2005-ben

A Pine Grove Pioneer Church 2005-ben

Abigail néni háza

Abigail néni házához a kanadai utazásaim későbbi éveiben jutottam csak el. Egy ízben, 2009-ben be volt tervezve több másik helyszínnel együtt, aztán egyszerűen elfelejtettünk arra kanyarodni az autóval. Van ilyen. 😊

A lenti jobb oldali kép 2019 áprilisában készült. A kerítés ugyanaz, mint a sorozatban, csak egy kicsit lekopott róla a fehér festés. Balra pedig egy filmkocka a Malcolm és a baba című című epizódból.

Abigail néni háza díszletkéntAbigail néni háza a valóságban

Ez a fotó pedig az épülettel való első találkozásom alkalmával készült 2016 nyarán. Egy picit más szögből szép napsütésben kedves háznak tűnik.

Abigail néni háza 2016-ban

Abigail néni háza 2016-ban

Zöld Orom

Ez az épület különösen kedves nekem. Mivel mind az Anna-filmekben, mind a Váratlan utazásban használták a készítők, egyfajta kapocs a két film között. Az épülettel való „kapcsolatomnak” külön története van.

Többször jártam már Kanadában a nemzetközi Váratlan utazás-találkozók, az Avonlea Conventionök miatt, de az épület meglátogatása mindig kimaradt, valahogy nem esett útba. Végül 2009-ben sikerült eljutnom a házhoz. Csak nagyjából volt meg a címe egy rajongói weboldalról. De azonnal felismertem, ahogy elhúztam mellette autóval. Gyorsan megfordultam és visszavezettem a házhoz. Mivel laktak benne, csak kicsit messzebbről tudtam lefotózni.

A meglepetés akkor jött, amikor tíz évvel később, 2019 tavaszán ismét meglátogattam a helyszínt. A ház és környéke teljesen elhagyatott volt. Egyszerűen nem hittem a szememnek. Mivel üres volt az épület, egészen közel tudtam menni és sikerült több jó fotót is készíteni róla. Sőt a ház tornácára is felmerészkedtem, ahol Marilla és Rachel üldögéltek például a Duncan életre kel című epizódban. Fantasztikus érzés volt a helyszínen járni, a tornácon állni.

Balra egy jelenet a Duncan életre kel című epizódból. Jobbra a saját fotóm 2019 tavaszáról.

Zöld Orom tornáca a sorozatbanZöld Orom tornáca a valóságban

Az épület hátsó részét is használták a sorozatban Sullivanék. Balra egy jelenet a Malcolm és a baba című epizódból. Jobbra a saját fotóm 2019 tavaszáról.

Zöld Orom a sorozatbanZöld Orom a valóságban

Zöld Orom közelről 2019-ben

Zöld Orom közelről 2019-ben

Zöld Orom 2009-ből

Zöld Orom 2009-ből

Bright River vasútállomás

Zöld Orom épületéhez hasonlóan kedves helyszín, szintén egy összekötő elem az Anna és a Váratlan utazás között, mivel mindkét filmben használták a készítők.

Balra a legelső részből egy jelenet, amikor Sara és a dadus Alecet várják az állomáson. Jobbra a saját fotóm 2005-ből.

A Bright River vasútállomás a sorozatbanA Bright River vasútállomás a valóságban
A Bright River, vagyis Jerseyville vasútállomás a Westfield falumúzeumban 2009-ben

A Bright River, vagyis Jerseyville vasútállomás a Westfield falumúzeumban 2009-ben

Fehér Homok Szálló

A templomhoz hasonlóan a Fehér Homok Szálló, vagyis a Dalvay By the Sea Hotel is régi épület. A szálló még 1895-ben épült. A 100 évesnél is idősebb épületen nem nagyon látszik meg az idő múlása. Amikor 2007-ben meglátogattam, szinte ugyanúgy nézett ki, mint a Váratlan utazásban. Egy fedett teraszt építettek mellé azóta, azért az egy kicsit változtat a hotel látványán.

A hotel eredeti helyszínen, a Prince Edward-szigeten található! Természetesen csak a külső felvételekhez használták, a belső jeleneteket mind stúdióban vették fel.

Balra egy képkocka a Régi cívódások, régi szerelem című epizódból. Jobbra pedig a saját képem 2007-ből.

A Fehér Homok Szálló a sorozatbanA Fehér Homok Szálló a valóságban

A lenti képen egy kicsit más szögből van fotózva. Furán hatnak mellette az autók…

A Fehér Homok Szálló, vagyis a Dalvay by the Sea Hotel 2007-ben

A Fehér Homok Szálló, vagyis a Dalvay by the Sea Hotel 2007-ben

Ezeknek a helyszíneknek egy sorozatrajongó számára különös atmoszférájuk van. Fantasztikus érzés volt azokon a helyeken járni, amiket a Váratlan utazásból már ismertem.

Többek között ezekről a helyszínekről, a sorozattal kapcsolatos élményeimről, a Váratlan utazás hátteréről olvashatsz a 2020 nyarán megjelent könyvemben. Az online megrendelhető könyv 492 oldalon közel 400 fotóval illusztrálva repít vissza a sorozat világába.

Érdekelnek az ilyen forgatási helyszínek? Szereted az Anna című filmet is? Írtam egy cikket az Anna forgatási helyszíneiről is.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!