Avonlea térképe

Gondolkoztál már azon, hogy vajon hogyan nézhet ki Avonlea és a környező részek térképe? Merre van a világítótorony a szigeten? Vajon a város központi részétől merre fekszik a Rózsa-lak? És mi a helyzet Zöld Orommal? Vajon merre találhatóak Avonlea-ban az Anne-könyvek helyszínei? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, létezik ez a térkép? Ráadásul most ajándékba megkaphatod. A posztból kiderül, hogyan.

Sok éve már, hogy az Avonlea.hu weboldal fórumában felmerült, meg kellene rajzolni Avonlea és környéke térképét. Akkor nem volt hozzá időm meg eléggé macerásnak is tűnt. Aztán a neten találtam egy térképet: az egyik amerikai rajongó, Jan készítette el a sorozat és az Anne-könyvek alapján a saját térképváltozatát. Az épületeket nem rajzolta, hanem a filmsorozatból kivett képkockák alapján fotóból vágta ki.

Avonlea egy kis falu, de azért a környékén levő épületekkel, helyszínekkel együtt egész sok minden rá tudott kerülni a térképre. A világítótorony és a Fehér Homok Szálló mellett azok a sziklák is a térképen vannak, ahol a gyerekek a kincset keresték, de megelőzte őket Crane kapitány a Minden, ami fénylik című epizódban. Azt tudtad, hogy Lucy Maud Montgomery könyveiben (amik alapján a Váratlan utazás született) Jasper házának saját neve volt? A bohókás feltaláló Arany Mérföldkőnek hívta a házát.

Természetesen fontos elem a térképen Avonlea központja a vegyesbolttal, a fogadóval, az Avonlea Krónika szerkesztőségével és a kovácsműhellyel.

A térkép Lucy Maud Montgomery Anne-könyveinek is emléket állít, vagyis azokból is merítkezik. Az Anne-rajongók több elemet is felfedezhetnek rajta, ha figyelmesek. Felkerült rá a könyvekből az Ibolyás-völgy, a Henyélőkert és a Nyírfa-csapás is. Természetesen nem hiányozhat a Kísértetjárta Erdő, a Szerelmesek Ösvénye és a Fénylő Vizek Tava sem.

Izgalmasan hangzik?

Amikor a Váratlan utazásaim könyvemet írtam, felmerült bennem, hogy jó kiegészítője lenne a könyvnek egy ilyen térkép. Először arra gondoltam, hogy Sullivanék fekete-fehér tervrajzát mellékelem csak, amit még 2004-ben fotóztam le, amikor Kanadában jártam. Az Uxbridge Scott Museumban voltak kiállítva a Váratlan utazás forgatásáról képek, makettek és egy nagy térkép: a forgatási helyszín tervrajza.

Váratlan utazás forgatási helyszín tervrajz, 2004-es fotó

Váratlan utazás forgatási helyszín tervrajz, 2004-es fotó

Aztán úgy gondoltam, a tervrajz kevés lesz, jó lenne egy szép színes térkép is. (A tervrajzot is megkapod a rendelés mellé ajándékba.)

Megkerestem hát Jant, ő pedig válaszolt is pár napon belül. Nekem csak egy kisebb felbontású változat volt a térképből, az nyomtatásra nem volt alkalmas. Reméltem, hogy neki van nagyobb felbontás is. Sajnos neki is csak kis felbontásban volt meg, és nem is lehetett minden elemet könnyen szerkeszteni. Ajándékba szántam a térképet, szívesen odaadta ez eredeti fájlt, de nem tudott segíteni a nagyobb felbontás elkészítésében.

Jan Avonlea térképe

Jan Avonlea térképe

A feladat adott volt és első ránézésre egyszerűnek is tűnt: újra kell rajzoltatni a térképet egy grafikussal nagyobb felbontásban. A rajta levő néhány épület fényképét pedig ki kell „szedni” a sorozatból jó felbontásban, majd a képek is mehetnek a térképre. A „néhány” épület végül 30+ építmény volt, és hamar kiderült, hogy hiába ismerem jól a sorozatot, egy ideje már nem láttam és fogalmam sincs, hogy melyik epizód, melyik jelenetéből lehet az egyes épületek képét kivágni. A neten sem találtam meg a képeket elég jó felbontásban. Ráadásul egy térképen nem mutat minden fotó jól. A legjobb, ha az épület fentről és kicsit messzebbről van fotózva.

Mivel épp a Váratlan utazás-gyöngyszemek email-sorozatomhoz is szükségem volt anyagra, végül az lett a megoldás, hogy a sorozat mind a 91 részét végig kellett néznem.

Tudom, mire gondolsz… Nincs is ennél hálásabb és jobb feladat: beülni a tévé elé, elő a popcornt, chipset és ide nekem a 91 epizódot! Ennél azért nehezebb volt a feladat.

Mind az idézetek, mind az épületek levadászása miatt nagyon figyelmesen kellett végignéznem a sorozat minden epizódját. Néha azért előkerült a popcorn és a chips 😊, de nem tudtam a fotelben kényelmesen elnyúlva élvezni a sorozatot: figyelnem kellett. Sokszor meg kellett állítani a videót, jegyzetelni a párbeszédeket, visszapörgetni, kivágni videó részletet, kivágni képet. Nem azt mondom, hogy nem élveztem a sorozatot, de kimerítő volt olyan figyelemmel nézni, illetve lassan is ment a folyamat az előbbiek miatt.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!

Végül több hónap alatt végeztem csak, és akkor még hátra volt a grafikusi munka, amit ugyan nem én készítettem, de ellenőrizni kellett, javítani. Illetve pár módosítást eszközöltem az eredeti térképen, további épületek, helyszínek kerültek fel rá. Az eredetin például nem volt rajta se Bright River, se Abigail néni háza. Szóval az egyszerűnek tűnő feladat végül egy rakás munkát jelentett nekem, ami természetesen a könyvkiadással kapcsolatos munkálatokat is késleltette. Ráadásul a térképet titokban akartam tartani, így nem tudtam arra sem hivatkozni, hogy azért nem halad a könyvkiadás, mert 6 hete a VU-t nézem, és még a harmada hátravan. 😊

Viszont a könyv mellé mindenképpen oda akartam rakni a térképet, ráadásul a lehető legjobb minőségben, úgyhogy inkább bevállaltam a sok extra munkát, és a könyv megjelenésének késését. A térkép elkészítése egy mini projekt volt a könyvkiadáson belül, viszont úgy gondoltam, nagyon is passzol a könyv mellé, szép és hasznos kiegészítő lesz. Bízom benne, hogy megérte várni rá.

Az itt említett térképet és a forgatási helyszínek tervrajzát ajándékba adom, ha megrendeled a Váratlan utazásaim című könyvemet.

Szinte minden tesztelek, kipróbálok előre, hogy amikor beindul a gyártás, minden rendben menjen.

A térképből is készült tesztnyomtatás. Illetve a térkép mellett az egyik könyvjelzőből és a képeslapokból is nyomott mintát a nyomda. Érdekesség, hogy ezeket úgynevezett digitális nyomtatással készítette a nyomda, mivel kis darabszám mellett azzal olcsóbb. Egy-egy példány még digitális nyomtatással is relatíve drága mulatság, de ofszet nyomással még többe került volna. A nagyobb példányszám később már ofszet nyomással készült.

Nem azért mondom, de egyszerűen tök szép lett a térkép. Akár a falra is kirakható, direkt olyan méretben készült, hogy akár poszternek is elmehet. Az épületek úgy lettek összevadászva a sorozat nagy felbontású változatából, így még a közel poszter méretben is szépek, nem pixelesek.

A lenti képen azért raktam a könyvet a térkép mellé, hogy lásd a térkép méretét.

Avonlea térképe és a Váratlan utazásaim című könyv

Avonlea térképe és a Váratlan utazásaim című könyv

A könyv mellé ajándékba szánt könyvjelző 2 oldala

A könyv mellé ajándékba szánt könyvjelző 2 oldala

A könyv mellé ajándékba szánt 2 képeslap

A könyv mellé ajándékba szánt 2 képeslap

A Maximális rajongói élmény csomagban levő 2 extra képeslap

A Maximális rajongói élmény csomagban levő 2 extra képeslap

Egy dolog a kérdéses, hogy milyen szállítást választasz, ha megrendeled a könyvemet. Az alapcsomagban ugyanis kénytelen vagyok összehajtani a térképet és a tervrajzot, hogy beférjen a csomagolásba. Viszont rendeléskor kérhetsz az alapcsomag mellé extra hajtogatásmentes csomagolást némi felárért cserébe. Ez esetben papírhengerbe tekerve kapod meg a térképet, nem fog megtörni az összehajtás miatt. Ha a Maximális rajongói élmény csomagot választod a vásárláskor, nem kell aggódnod: a csomag tartalmazza a hajtogatásmentes csomagolást.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!