Olivia King

Vajon milyen volt az Annában Richard Farnsworth-szel forgatni? Mely színészekkel tartja a forgatások óta a kapcsolatot a színésznő? Szerette a korabeli ruhákat, amiket hordania kellett a forgatások alatt? Mivel lehet a havat helyettesíteni egy téli jelenet filmezésekor? A Call Me Cordelia nevű csapat interjút készített a Váratlan utazásban Olivia Kinget alakító Mag Ruffman színésznővel. A cikk az interjú alapján készült.

Érdemes meghallgatni eredetiben az interjút, sőt még annak is érdemes belehallgatnia, aki nem beszél angolul. Mag Ruffman hangja semmit nem változott az elmúlt 25 évben, és ezt a Call Me Cordelia csapat is megjegyezte. Ugyanolyan fiatalos, erőteljes, energikus, mint ahogy a sorozatban hallhattuk – ha eredeti hanggal néztük.

Listen to "Episode 86 - Interview With Mag Ruffman" on Spreaker.

Alice Lawson szerepében az Annában

A színésznő kanadai lévén természetesen ismerte már Lucy Maud Montgomeryt azelőtt is, hogy bármilyen filmben szerepelt volna. Az első Anne-könyvet, az Anne of Green Gables (Anne otthonra talál) címűt olvasta, a többit nem. Viszont olvasta Montgomery naplóit is. (Az írónő napló formájában vetette gondolatait papírra, ezek a naplók később több könyvkötetben jelentek meg.)

Sullivan Anna mini-sorozatára Sarah Polley édesanyja, Diane Polley castingolta. Elmondása szerint Mag Ruffman egy teljesen szokásos castingon vett részt. A meghallgatáson megvillanthatta a keleti parti akcentusát (a Prince Edward-sziget Kanada keleti részén található), illetve sikerült megnevettetnie Sullivanéket. Úgyhogy jól sikerült a casting, megkapta Alice Lawson szerepét. Egyébként Mag szerint Alice Lawson és Olivia King nagyon hasonlítanak egymásra. Az Anne forgatása nagy buli volt, a filmet Kevin Sullivan rendezte nagyon profi módon.

Természetesen előjött az interjú során Alice Lawson nagy jelenete Matthew-val. A férfi Anne-nek akart venni puffos ujjú ruhát, de mielőtt kibökte volna, hogy miért is érkezett a boltba, Alice rásózott egy csomó mindent. Mag azt mondta, úgy emlékszik a jelenetre, a forgatásra, mintha tegnap történt volna. Még a díszlet illatára is emlékszik.

Matthew Cuthbert és Alice Lawson, Matthew elment a boltba Anne-nek ruhát venni

Matthew Cuthbert és Alice Lawson

A legjobban a következő jelenet maradt meg a színésznő emlékezetében. Forgatások közben vannak szünetek, amikor például a stáb állít a világításon. Ilyenkor a színészek kicsit félreállnak. Mag Ruffman a vegyeskereskedés épületénél várt, mellette várakozott Richard Farnsworth (Matthew) is. A színésznő egyébként saját bevallása szerint rajongott a színészért, nagyszerű embernek tartotta, aki mellesleg nagyon szégyenlős volt. Azért váltottak egymással pár szót, aztán mentek vissza a díszletbe. Nem kezdődött még el a forgatás, a fényeket kellett beállítani, hogy a két színész szeme megfelelően csillogjon, ezért egymást bámulták. Mag szerint ez egy fura szituáció lett volna, ha nem színészekről beszélünk, de színészek esetében az ilyen szituációk teljesen megszokottak. Aztán egyszer csak megszólalt Richard Farnsworth: „Neked van a leggyönyörűbb barna szemed, amit valaha is láttam.” Ez egy óriási bók volt Mag szerint. (A sztorit a színésznő egy korábbi interjúban is mesélte már, nagyon kedves élmény lehetett neki.)

Olivia King szerepében a Váratlan utazásban

Vajon melyik volt a színésznő kedvenc epizódja a Váratlan utazásban? Mag Ruffman elárulta, hogy az, amelyikben gyereke született. Ez pedig a Családi viszály (Tug of War) című. (Egyébként ez az évad első epizódja volt, és ezt is forgatták először az adott szezonban.) Szerinte az epizód nagyon érzelmes, de ugyanakkor nagyon vicces is. A színésznőnek nem született gyereke (nem csak addig, de azóta sem), így nem tudta, hogy mit kell csinálnia, hogy zajlik egy szülés. Egy videót vett ki a könyvtárból, ami a szülésről szólt. De ez egy nagyon béna videó volt, egy férfi narrálta az eseményeket érzelemmentes, monoton hangon. Így pont az nem jött le Magnek, hogy min megy keresztül a szülő nő, milyen hangokat ad ki. Úgyhogy nem sokat tanult a videóból. Úgy volt vele, az ő szülése egy „csendes szülés” lesz.

Olivia és az újszülött baba a Családi viszály című epizódból

Olivia és az újszülött baba a Családi viszály című epizódból

A jelenet forgatása után felvettek vele némi utóhangot. Szoktak olyat csinálni, hogy kép nélkül rögzítenek hangot, amit aztán később hozzá lehet adni a jelenethez. Mag elmondása szerint az utólag felvett lélegzés, nyögés tisztára úgy hangzott, mint valami nagyon rossz pornófilm. Az egész stáb hangosan röhögött, amikor befejezték a felvételt.

Egy másik kedves epizódja volt a Ha elmúltak a mézeshetek (After the Honeymoon) című, amikor Jasper denevéreket tanulmányozott. A forgatáson valódi denevérekkel dolgoztak. Az egyik jelenetben az egyik denevér nekirepült a színésznő arcának, amitől Mag hanyatt is esett. A denevér aztán továbbrepült, Mag felkelt és folytatta a jelenetet. Sajnos a felvételt nem lehetett használni, mert nem látszott rajta rendesen a denevér. Úgy tűnt, mintha egy fekete rongyot dobott volna valaki a színésznő arcának, amitől ő elesett.

Szóba került R. H. Thomson (Jasper Dale) kapcsán a Netflix Anne-sorozata is, az Anne with an E, amiben a színész alakítja Matthew Cuthbertet. Mag Ruffman szuperlatívuszokban beszélt a friss Anne-feldolgozásról, szerinte a kémia egyszerűen fantasztikus a három főszereplő, Anne, Marilla és Matthew között. Mag nagyon szomorú amiatt, hogy a Netflix elkaszálta a sorozatot a 3. évad után.

Az interjú készítői megkérdezték Maget, hogy tartja-e a kapcsolatot akár az Anne-filmek, akár a Váratlan utazás színészeivel. Kiderült, hogy a színésznő rendszeresen szokott beszélgetni Cedric Smith-szel (Alec King), illetve, hogy nemrég felköszöntötte a születésnapja alkalmából Lally Cadeau-t (Janet King). Sőt a férjével Daniellel együtt töltötték a karácsonyt Sarah Polley-val és az ő családjával. R. H. Thomsont gyerekkora óta ismeri, egymáshoz közel laktak, együtt nőttek fel. Vele is szokott találkozni minden évben. Évente egyszer összefutnak, be szoktak ülni ebédelni egy helyre. Nagyon bírja a színészt, akivel jókat tudnak beszélgetni. Gema Zamprogna (Felicity) esküvőjére is meghívták, ismeri Gema gyerekeit is. Úgy fogalmazott Mag, hogy a színészekkel ők olyanok, mint egy nagy család. Még ha nem is találkoznak nagyon sűrűn, de van egy kötelék közöttük.

Érdekességek, kulisszák mögötti titkok

Kérdezték Maget a ruhákról, amiket viselnie kellett. A színésznő szerint a ruhákért felelős részleg nagyon szép munkát végzett. Szerette a ruhákat, amiket hordania kellett a forgatásokon. Nagyon érdekes volt a fűző, amit viseltek. Nagyon autentikus fűzőket kaptak, amik nagyon szűkek voltak. Azon viccelődött, annyira szoros volt a fűző, hogy csak remélte, a belső szervei túlélik a viselést.

A téli jelenetek forgatása nagy kihívást jelentett a stábnak. Nagyon hideg volt télen. Az első évad alatt vékonyabb öltözetet viseltek, de aztán kaptak a jelmezek alá mindenféle ruhákat, vastagabb cipőt, csizmát, hogy ne fázzanak.

Érdekes volt az egyik híres jelenet forgatása. A Barátok és rokonok (Friends and Relations) című epizód végén a King család női tagjai eltévednek az erdőben, majd hóvihar tört ki. A jelenetben hat darab trélerre szerelt repülőgép propeller kavarta a havat. A repülő hó egyébként burgonyaszirom volt, ami a színésznő elmondása szerint igencsak éles tud lenni, amikor nagy sebességgel repül. A jelenetet utólag kellett szinkronizálniuk a stúdióban, mivel a propellerek hangja miatt semmit nem lehetett hallani a felvételeken.

Jelenet a Barátok és rokonok című epizódból - hóviharban tanakodik Hetty, Janet, Abigail és Olivia

Jelenet a Barátok és rokonok című epizódból

Egy évvel korábban a Call Me Cordelia csapata Kevinnel készített interjút, ahol Kevin említette, hogy felmerült az ötlete annak, hogy a Váratlan utazáshoz készülne egy folytatás, egy úgynevezett reboot. A projektről sajnos semmi információ nincs azóta sem. Az interjú készítői megkérdezték Maget, hogy mit szól ehhez az ötlethez, tud-e valamit a projektről. A színésznő semmit sem tud a projekt állásáról, de szerinte ha lesz is ilyen, valószínűleg a sorozat fiatalabb korosztályán lehet majd a hangsúly, Felicityn, Gus Pike-on. Ő ugye Jasperrel Angliába költözött a sorozat végén, Hetty, vagyis Jackie Burroughs már nem él. Esetleg Alec és Janet szerepelhet még benne. Csak tippelgetett Mag Ruffman, nem volt semmi információja a dologról. A színésznő említette, hogy eredetileg kettő folytatás volt tervbe véve a 7 évad befejezése után. Aztán végül egy, a karácsonyi epizód készült csak el, pedig reménykedtek benne, hogy lesz még folytatás.

A Call Me Cordeliát követő egyik rajongó tette fel a jópofa kérdést, hogy ha választani lehetne a King-ház, a Rózsa-lak és a Dale-ház közül, melyik épület egyik szobáját látná szívesen Mag a saját házában. A színésznő imádta a Rózsa-lak konyháját, sokat forgattak ott, számos vicces jelenet helyszíne volt. Így azt a konyhát építené be szívesen a saját házába.

Mivel foglalkozik Mag Ruffman jelenleg?

Nem unatkozik!

Visszatért a gyökerekhez, a színházhoz. Mag Ruffman’s Self Help Cabaret címmel van egy másfél órás saját műsora, amiben néhány alkalommal lehetett látni Torontóban. A nyáron megrendezésre kerülő Toronto Fringe Festiválon is fel fog ezzel lépni 2020. július elején.

Mag Ruffman műsorát hirdető fotó (photo credits: Socap.ca, photo by Korby Banner)

Mag Ruffman műsorát hirdető fotó (photo credits: Socap.ca, photo by Korby Banner)

Kettő könyvet is ír egyszerre. A könyvek egy film forgatókönyvén alapulnak, amit Mag Ruffman még 20 évvel ezelőtt írt. A téma egy misztikus történet.

Illetve épp költözésben vannak. Torontótól másfél óra vezetésre élnek a férjével vidéken. Jól megvoltak ott, saját bevallás szerint nagyon jó kicsit „elszigetelten élni”, ha az ember kreatív munkát végez, de ha kicsit jobban szeretne a színházi életbe visszakerülni, akkor szerencsésebb visszaköltözni a városba. Macerás az oda-vissza utazás. Ha csak egy rövid találkozóra ugrik be a városba, arra is rámegy majdnem az egész napja, 3-4 órát kell hozzá vezetnie.

Továbbá szerepel az Avocado Toast című websorozatban is.

A színésznő egyébként szeret olvasni, sokat olvas, tévét szinte alig néz. Viszont nagyon várja a Star Trek: Picard című reboot sorozatot. Nagy Star Trek-rajongó.

Mag Ruffman az egész interjú alatt hihetetlen lelkes és vidám volt, hallhatóan élvezte a sztorizást, az egész interjút. Egy fényképalbumot nézegetett közben (ő maga említette, hogy belekukkant az albumába), és ahogy lapozgatta, egy ponton lelkesen felkiáltott, hogy milyen szuper időt töltöttek együtt a stábbal a forgatások alatt.

Mag Ruffman egy fantasztikus ember. Több ízben is találkoztam vele személyesen a nemzetközi találkozók, az Avonlea Conventionök miatt. A való életben is egy kedves, vidám, pozitív személy. Élvezet volt hallgatni a vele készült interjút. Köszönet ezért a Call Me Cordelia csapatnak!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!