Olivia egy gyertyát gyújt a karácsonyfán

Karácsony alkalmából összegyűjtöttem 13 érdekességet a Happy Christmas, Miss King!, azaz Boldog karácsonyt, Miss King! (vagy újabb fordítás szerint Boldog karácsonyt, Hetty néni!) című Váratlan utazás-epizóddal kapcsolatban.

 1. 1998-ban forgatták le a filmet Sullivanék, a kanadai tévé pedig 1998. december 13-án mutatta be először. Magyarországra csak 2 évvel később érkezett: 2000. december 26-án sugározta először az m1 csatorna (az IMDb tévesen 2001. december 25-ét ír).
 2. A forgatás 1998 augusztusában kezdődött, tikkasztó hőségben. A hőhullám közepette a stáb rövidnadrágban és pólóban volt, miközben a színészek és a statiszták kabátot, bundát és bakancsot viseltek. Műhóval borították be a tetőket és az utakat.
Felicity (Gema) és Olivia (Mag) állnak egy stábtaggal a díszletben

Felicity (Gema) és Olivia (Mag) és egy stábtag (sajnos nincs meg jobb minőségben a fotó). Photo credit: toolgirl.com

 1. A nyári forgatás miatt a külső jelenetekben nem látszik a szereplők lehelete. Ezzel ellentétben a sorozat korábbi epizódjai esetében sokszor télen, nagy hidegben forgattak, és látható volt a szereplők lehelete.
 2. Mivel a költséges eredeti uxbridge-i díszleteket 1996-ban le kellett rombolniuk, így Avonlea városának díszleteit több részből rakták össze Sullivanék. Többek között a Torontótól nem messze fekvő Pickering falumúzeumban forgattak. Illetve elég sok régi jelenetet használtak a sorozatból: többször mutatták az Avonlea iskolát vagy a vegyeskereskedést is úgy, hogy korábbi képeket, jeleneteket használtak fel. Összességében is elmondható, hogy sok anyagot használtak fel (újra) Sullivanék a karácsonyi epizódban a sorozatból.
 3. A „új” Avonlea díszletnek köszönhetően érdekes jelenetek is születtek. Eredetileg Hettynek nem kellett átmennie Avonlea városán ahhoz, hogy eljusson az iskolába, mivel az iskolaépület a King-tanyától és a Rózsa-laktól nem messze feküdt. A karácsonyi epizódban viszont egy jelenetben Hetty átszánkózott a városon, és az iskola a városban volt…
 4. Mivel Pickeringben forgattak, látszik az az épület is, aminek tetejéről Anne leesett. Az Anne-filmben fehér színű volt, a karácsonyi epizódhoz világoskékre festették.
A kél színű ház, aminek a tetejéről Anne leesett

Anne a kék színű háznak a tetejéről esett le

 1. Sok szereplő hiányzik az epizódból, többek között Gus Pike is. A 2004-es nemzetközi Avonlea-találkozón (Avonlea Convention) Mickey elárulta, hogy akkori eszével már elfogadta volna a filmszerepet, de a karácsonyi rész forgatásakor, mint színésznek bizonyos elvek miatt nemet kellett mondania.
 2. Elmesélte, mi lett volna, ha a karácsonyi epizódban elfogadja a szerepet. A világítótoronyban ő fogadta volna a táviratokat (az volt az ötlet, hogy a világítótorony jó vételi lehetőséget jelentett volna a táviratozáshoz), amikor egy rossz hírt kapott volna. A rossz hír lett volna, hogy Felix eltűnt a háborúban, Gus vitte volna a hírt a King családnak. Végül a filmben Gus helyett Cecily fogadta a táviratokat, és ő is vitte a hírt a családnak.
 3. A 2004-es összejövetelen a jótékonysági aukción 475 kanadai dollárért (mai áron kb. 100 ezer Ft) ment el a karácsonyi epizód több színész által dedikált posztere.
Bobby barátom a karácsonyi epizód poszterével pózol

A poszter 475 dollárért kelt el az AvCon2004-en (a képen a boldog nyertes)

 1. Sullivanék a filmet újracsomagolták 2002-ben és mind videókazettán, mind DVD kiadták később An Avonlea Christmas (Avonlea karácsony) címmel.
 2. Az m1 bemutatása után pár évvel később, 2006-ban a Duna TV is műsorra tűzte a karácsonyi részt. Valószínűleg sokallották a szinkron licencelésének díját, és ahelyett, hogy az MTV szinkronját vették volna meg, inkább újraszinkronizálták a filmet. (Nem veszett el a szinkron, mivel évekkel később a Story TV az első, m1-es szinkronnal adta le az epizódot.)
 3. A Duna TV fordította újra a címet. Ők nevezték át Boldog karácsonyt, Hetty néni!-re az eredeti Boldog karácsonyt, Miss King!-ről.
 4. Felmerült, hogy a valaha készült legnépszerűbb kanadai filmsorozathoz, a Váratlan utazáshoz készülhetnének folytatások. A karácsonyi epizód sikerén múlt ezen további folytatások sorsa. Sajnos a CBC (Canadian Broadcasting Corporation, a kanadai közszolgálati televízió), amely a sorozat jogait birtokolta, elbénázta a karácsonyi epizód készítését, így a folytatásokra sem maradt esély.
Kulisszák mögötti jelenet a Boldog karácsonyt, Miss King forgatásán a karácsonyi asztal körül.

Kulisszák mögötti jelenet a Boldog karácsonyt, Miss King forgatásán

Ezzel a blogposzttal kívánok szeretetteljes kellemes karácsonyt és boldog új évet minden Avonlea-rajongónak!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!