Egy visszatekintő cikk Timtől, az AvonleaGuide.com szerzőjétől arról, hogyan indult a Váratlan utazás egyetlen folytatásának, a karácsonyi epizódnak a készítése. A cikk egy másik blogposzt előzménye, ami a karácsonyi epizód zátonyra futásáról szól.

Amikor a Váratlan utazás befejeződött 1996-ban, Sullivan nem tervezett folytatást. Egy vonzó lehetőség azért mégis ott lebegett előtte.

„Még soha nem készítettem karácsonyi filmet” – mondta Sullivan a Toronto Starnak.

A sorozat folyamán a Disney és a CBC elzárkózott egy karácsonyi különkiadástól, arra hivatkozva, hogy felborítaná a műsorszerkesztést.

Mindazonáltal a Váratlan utazásba tökéletesen beleillik egy karácsonyi epizód (a Júniusi karácsony című részen túl is), de nem csak ez a csábító lehetőség húzta vissza Sullivant Montgomery világába.

Akkoriban hetente 50 ezer rajongó látogatta Sullivan weboldalát, akik a Váratlan utazás folytatását követelték, sőt aziránt érdeklődtek, hogy a Szelek szárnyán sorozatban megjelennek-e a Váratlan utazás színészei. „Rengetegen kérték, hogy folytassam az Anne-t és a Váratlan utazást” – mondta Kevin Sullivan.

A színészek kíváncsiságát is felkeltette a folytatás lehetősége. Amikor Jackie Burroughst (Hetty néni) kérdezték a folytatásról, azt válaszolta: „Miért ne? Csak előbb újra fel kell építeni a falut.”

A költséges uxbridge-i díszleteket lebontották a hetedik és egyben utolsó évad után, a belső jelenetekhez használt scarborough-i raktár egy része pedig el lett költöztetve vagy meg lett változtatva. Ennek ellenére Sullivan azt mondta a Toronto Starnak, hogy a díszletet újra fel lehetne építeni.

Sullivan úgy döntött, hogy Raymond Storey írja a forgatókönyvet, részben azért, mert neki különleges affinitása van a kosztümös drámához, a legapróbb részletekig ismeri a műfajt. „Ezért értünk a kosztümös történelmi filmekhez: mert sokat tanulmányoztuk őket. És persze rengeteg gyakorlati tapasztalatunk is van.”

Sullivan következő feladata az volt, hogy megkeresse a színészeket. Jackie Burroughs visszatérése kérdéses volt, mert korábban vitatkozott a producerrel arról, ahogy a színészekkel bánik. Ennek ellenére a színésznő hajlandó volt újra vállalni Hetty King szerepét. „Nem maradt bennem tüske, mert mindvégig küzdöttem” – mondta Burroughs. „És Kevinnek köszönhetően van egy házam Mexikóban.”

Burroughs építtetett egy házat Oaxaca dombvidékén a Váratlan utazásból származó bevételéből. A Boldog karácsonyt, Miss King-beli szereplése pedig finanszírozta Zoe lányának kingstoni esküvőjét.

Mag Ruffman épp a Fix It With Mag Ruffman című barkácsműsorának második évadát forgatta a Women’s Television Network női tévécsatornán. Délelőtt fűzőt hordott Oliviaként, délután szerszámtartó övet csatolt magára a barkácsműsorában.

„Rettentően nehéz volt, mert érzelmes jeleneteim voltak. Egyszer szomorúan, kisírt szemmel érkeztem a barkácsműsorom forgatására, ahol egy vécédugulást hárítottam el. A dugulás jobb esetben is undorító. Zaklatott hangulatban pedig igazán szánalmas.”

„Ha egy karaktert alakítottál, az nem múlik el csak úgy” – emlékszik vissza Mag. „Néha eszedbe jut, vajon hogy van.”

Az Alec King szerepébe visszatérő Cedric Smith humorosan kritizálta a sorozat utódját. „Azért hiányolják sokan a Váratlan utazást, mert semmi sem pótolja. A Szelek szárnyán feladata lenne ez, de úgy tűnik, nem végzi jól.”

Gema Zamprogna a Queen’s Universityn végzett abban az évben tavasszal, alapdiplomát szerzett művészetek, dráma és film szakon, és folytatni akarta színészi pályáját. „Teljesen más életet éltem az utóbbi három évben, nem színészkedtem.”

Amikor Gema és Lally Cadeau az első forgatási napon találkoztak, egyszerre nevettek és sírtak, mert nem hitték el, hogy ismét együtt dolgozhatnak.

A Boldog karácsonyt, Miss King forgatása 1998 augusztusában kezdődött, tikkasztó hőségben, Pickering mellett. A hőhullám közepette a stáb rövidnadrágban és pólóban volt, miközben a színészek és a statiszták kabátot, bundát és bakancsot viseltek. Műhóval borították be a tetőket és az utakat.

A színészek visszatértek, a forgatókönyv elkészült. A kulisszák mögött, Ray Sager producer további Váratlan utazás folytatásokat tervezett. Miért is ne? A Váratlan utazás a valaha készült legnépszerűbb kanadai filmsorozat, rengeteg rajongó szereti.

A karácsonyi epizód sikerén múlt, hogy lesznek-e további folytatások, spin-off sorozatok.

Ugyan mi baj történhetne?

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!