Hetty néni a karácsonyi epizódban

Nem értetted, hová tűntek a Váratlan utazás meghatározó karakterei a karácsonyi epizódból? Miért lett olyan suta a történet? Vajon egy olyan színvonalas sorozat esetében, mint a Váratlan utazás, egy folytatás mitől lett ennyire gyenge…? Az AvonleaGuide.com szerzője, Tim utánajárt ennek.

Amikor a Boldog karácsonyt, Miss King! (Boldog karácsonyt, Hetty néni!) című filmet először vetítették 1998. december 13-án (szerk. Ez a kanadai bemutató dátuma. Magyarországon 2 évvel később, 2000. december 26-án vetítette a TV.), a nézők azt várták, hogy Kanada legnépszerűbb filmsorozatának szeretett karakterei diadalmasan térnek vissza a képernyőre. Ray Sager producer tervei szerint a sorozat további folytatásokat is kapott volna a 2000-es években.

1997 márciusára ez az optimizmus lanyhult, mivel a produkció súlyos csapást szenvedett el. Bár a CBC (Canadian Broadcasting Corporation’s, a kanadai közszolgálati televízió) állította, hogy „nagyon érdeklődnek a film iránt”, mégsem szerezték meg a 1,5 millió dolláros támogatást a Cable Production Fundtól.

A producerek, Kevin Sullivan és Trudy Grant nagyon haragudtak a CBC vezetőire, amiért nem tartották be a határidőt.

A támogatás nélkül elkerülhetetlen volt, hogy csökkentsék a költségvetést, aminek első áldozata a film egyik legfontosabb karaktere, a Michael Mahonen által alakított Gus Pike volt. Mahonen nem örült gázsija csökkentésének, amiről Kitty Hadley „My Michael Mahonen” című weboldalán nyilatkozott:

„Elolvastam az eredeti forgatókönyvet, és Gusnak jelentős szerepe volt a történetben. De a tárgyalások során kiderült, hogy a munkámat és Gus Pike jelenlétét a filmben nagyon csekély mértékben honorálták volna. A képességeim és a munkám értéke, ahogy Gust alakítom, nem csökkent le titokzatos és érthetetlen módon, így amikor a honoráriumomat titokzatos és érthetetlen módon, jelentős mértékben lecsökkentették, nagyon rossz szolgálatot tettem volna magamnak és minden kanadai színésznek, ha elfogadtam volna az ajánlatot. Nem tudom, mi volt az ok.”

A sorozatban Gus Pike gonosz karakterekkel küzdött, például bűnöző apjával, Abraham Pike-kal és az áruló Stan Borden kapitánnyal, de a valóságban Avonlea fő ellensége nem egy kitalált karakter volt, hanem a CBC műsorigazgatója, Slawko Klymkiw.

Ivan Fecan bátor támogatásának köszönhetően roppant sikeres filmsorozatok indultak a CBC-n, köztük a Váratlan utazás, ezzel szemben Klymkiw gyáván megvágta a CBC költségvetését a kritikus időkben, beleértve 200 ezer kanadai dollár megvonását a színészektől.

E katasztrofális döntését Klymkiw azzal próbálta magyarázni Sullivannek, hogy „ki kellett dolgozni, milyen irányba menjen a CBC a következő három évben, 250 millió dollárral kisebb költségvetés mellett. Csak ennyi pénzünk van. Nem vihetjük csődbe a tévét.”

A képmontázs Tim alkotása. Az ördögszarvakkal ábrázolt férfi Slawko Klymkiw műsorigazgató. A Degrassi Junior High pedig egy tinédzser sorozat, ami a CBC-n futott a Váratlan utazás előtti években

A képmontázs Tim alkotása. Az ördögszarvakkal ábrázolt férfi Slawko Klymkiw műsorigazgató. A Degrassi Junior High pedig egy tinédzser sorozat, ami a CBC-n futott a Váratlan utazás előtti években

Ahogy a Toronto Star napilap megírta, hogy a CBC korábban is elkövette ezt a hibát, amikor a Royal Canadian Air Farce című szórakoztató műsor költségvetését ostoba módon megkurtította, és végül többet kellett fizetniük, hogy megtarthassák a sorozatot.

Kevin Sullivan 5,5 millió dollárt fektetett a Váratlan utazás és a Szelek szárnyán sorozatokba, és azzal fenyegetett, hogy soha többé nem fog CBC produkcióba invesztálni. A producer kitálalt a Toronto Starnak a CBC kolosszális hibájával kapcsolatban:

„A Cable Fund támogatása nélkül a cégünknek ráfizetéses a sorozatok finanszírozása.”

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a CBC jelenleg egy szörnyűséges keveréke a bürokráciának, ami saját bevallásuk szerint nem tudja, merre tart és a tipikus kanadai dilemmának, hogy ne engedjünk túl sikeressé válni semmit, különben nem lehet kontrollálni.”

„Inkább más kanadai tévétársaságokkal szerződünk, mert a CBC annyira a megszorításokra fókuszál, hogy szem elől téveszti a műsorkészítést.”

„A CBC vezetősége hibás döntéseket hoz, és a helyzet egyre csak romlik. Zűrzavar van a vezetőségben. Ki irányítja egyáltalán a CBC-t? Milyen jövőképe van?”

Sajnos Sullivan nem tudta eladni a Váratlan utazást és a Szelek szárnyánt más tévétársaságnak, mert a CBC kizárólagos jogokat tartott fenn.

A CBC gerinctelensége miatt Sullivannek és Grantnek 2,6 millió dollárt kellett fizetnie, hogy időben elkészülhessen a Boldog karácsonyt, Miss King! és a Szelek szárnyán. Ezenfelül Sullivannek 400 ezer dollárt kellett költenie promócióra, mert a „CBC-nek csak 80 ezer dollárja volt erre.”

A forgatókönyvből kétségbeesetten kiírták Gus Pike-ot. Az eredmény a sorozatból vett, újrahasznosított történetek összecsapott keveréke lett, amelyeknek a többsége már korábban megoldódott. Ezen hibák ellenére film egy érdekes történet arról, hogy Felix eltűnik Európa harcmezőin, és Janet megpróbálja feldolgozni az elviselhetetlen bizonytalanságot, hogy a fia életben van-e.

„A film központi témája a szeretteink elvesztése, a közösségek és a családok szétszakítása, és az, hogy egyik hősünk halott lehet.” – magyarázza Stefan Scaini rendező. „A film végén újra meggyújtjuk a gyertyákat, és megmelengetjük a nézők szívét.”

A reménysugár 1998. december 13. után elhalványult, amikor a Boldog karácsonyt, Miss Kinget először vetítették. Annak ellenére, hogy rekordokat döntött a Váratlan utazás népszerűsége, a rajongók számos találkozót rendeztek, és Sullivan is mutatott érdeklődést a folytatás iránt, a Boldog karácsony, Miss King volt az utolsó alkalom, hogy a közkedvelt sorozat karaktereit együtt láthattuk. Minden erőfeszítés ellenére valószínűleg már 1997 márciusában eldőlt, hogy nem lesz több folytatás a jövőben.

Végső soron a CBC vezetősége volt az, aki kokszot rakott a Váratlan utazás rajongók cipőjébe világszerte, és miattuk hunyt ki a Váratlan utazás folytatásának reménye.

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg kedvezményes áron!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.