Egy fotó Kevin Sullivanről, a Váratlan utazás és az Anna atyjáról

Jó ideje nem hallottunk híreket a Váratlan utazás című sorozatot és az Anna (Anne of Green Gables) című minisorozatot készítő Sullivan Entertainment háza tájáról, nem lehetett tudni, hogy dolgoznak-e valami új filmen vagy sorozaton… nemrég azonban érdekes hírek érkeztek. Lehet, hogy hamarosan készül valami Váratlan utazás-feldolgozás/folytatás? Olvass tovább és kiderül!

Korábban elég jó viszonyt ápoltam Sullivanékkel, Kevin Sullivan sokat segített a könyvem írása közben is, azonban 2016. óta nem hallottam felőlük semmi újdonságot. Kicsit eltűntek…

2018 nyarán volt egy hír, Kevin Sullivan adott egy rövid interjút, amiben néhány rajongói kérdésre válaszolt, de semmi izgalmasat vagy újat nem mondott benne, amit korábban már nem mondott volna el több alkalommal is. Az interjút itt lehet megnézni:

Aztán pár héttel ezelőtt egy kanadai ismerősöm megosztott egy podcastot, egy audio felvételt. Kevin Sullivan adott telefonos interjút a Call Me Cordalia nevű csapatnak. Az interjú november végén készült és decemberben lett posztolva, de csak pár hete kapott nagyobb nyilvánosságot. A beszélgetést itt lehet meghallgatni:

Listen to "Episode 43 - Interview With Kevin Sullivan" on Spreaker.

Vajon miről beszélt Kevin Sullivan az interjúban?

Az interjú nagy részében Kevin sztorizgatott.

Például olyanokról mesélt, hogyan talált rá Lucy Maud Montgomery Anne-könyvére (Anne otthonra talál) és hogy határozta el, hogy filmet készít belőle. Kevin nem olvasta korábban a könyveket (még gyerekként az egyik tanára olvasott fel részleteket az iskolában, de mindössze arra emlékezett a könyvből, hogy Diana részeg lett), a felesége ajánlotta a figyelmébe, illetve vele párhuzamosan egy producer barátja is felvetette az ötletet, hogy LM Montgomery nagy klasszikusából filmet kellene készítenie. Először azt gondolta, hogy a könyv csak 12 éves lányoknak szól, de aztán felfedezte, hogy mennyire szenvedélyes is a könyv és hogy a fiatalabb felnőtteknek is érdekes lehet, nem csak kislányoknak.

Kevin Sullivan szerint Anne Shirley valójban Lucy Maud Montgomery altergója, Gilbert pedig a „szomszéd fiú”, akit valójában Montgomery a saját udvarlóiról mintázott kicsit idealizálva őket.

Elmesélte Kevin, hogy amikor készültek az Anna forgatására egyik nap kapott egy telefont Katharine Hepburn amerikai színésznőtől, aki hallott a filmről és az unokahúgát, Schuyler Grantet szerette volna Anne szerepében látni. Kevinék meghallgatták Schuylert, jó volt a színésznő, de végül Anne szerepére egy kanadai színésznőt jobb választásnak gondoltak. Viszont Schuyler Grant kapta Anne kebelbarátnőjének, Dianának a szerepét.

Egy másik sztori szerint Kevin felhívta Colleen Dewhurst ügynökét, mert szerette volna, ha a színésznő alakítja Marillát. Az ügynök 15 perccel később visszahívta és azt válaszolta, hogy nem is érti miért, de Colleen azt üzeni, hogy bármilyen feltétellel elfogadja a szerepet. Tudni kell, hogy Colleen Dewhurstnek volt egy háza a Prince Edward-szigeten, ismerte és nagyon szerette LM Montgomery Anne-regényeit, sőt mindig is arra vágyott, hogy egyszer ő játszhassa el Marilla szerepét. Marilla karakterébe sokat vitt a saját személyiségéből.

Kevin mesélt arról a jelenetről, amikor Matthew halála után Anne sír az éjszaka és Marilla bemegy hozzá. Erről a jelenetről van szó (angolul):

A jelenet nem volt benne a könyvben, Kevin írta meg. Nagyon jól sikerült, érezni lehetett Anne és Marilla között az erős érzelmi köteléket. A felvételek után a stábnak egy kicsit pihennie kellett, mert megviselte őket az erős érzelmi töltet. Háromszor vették fel a jelenetet, de az első sikerült a legjobban, Kevin azt használta fel végül.

Az interjúban megkérdezték Kevint, hogy a Váratlan utazás 7 évada után nem tervezett-e valami folytatást, egy 8. évadot esetleg. Kevin azt mondta, hogy a VU kimerült 7 évad alatt, nem volt már benne több lehetőség, illetve jött A szelek szárnyán című 5 évados sorozat, ami le is foglalta akkortájt. Viszont vannak jó hírei: sokat beszélgettek a stábtagokkal (Kevin szó szerint azt mondta angolul, hogy „there has been a lot of talk amongs the cast”) és több csatorna is érdeklődik egy esetleges Váratlan utazás reboot iránt, szóval sosem lehet tudni.

(Megjegyzés: Kevin Sullivan semmi részletet nem árult el a projekttel kapcsolatban, mindössze 1-2 mondatban említette meg a dolgot. Sullivant ismerve biztos vagyok benne, hogy ez nem csak egy kósza ötlet, hanem már dolgoznak az ügyön. Nagyon érdekes és izgalmas hírről van szó, kíváncsian várom a részleteket. Nem lehet tudni, hogy valami előzmény lesz vagy folytatás, esetleg valami feldolgozása az eredetinek. Ez utóbbira utal a „reboot” megnevezés. Kérdés, hogy az eredeti szereplőgárdából kiket láthatunk viszont, illetve, hogy tudja-e hozni Sullivan az eredeti sorozat színvonalát. Amint lesznek részletek, természetesen meg fogom osztani a magyar rajongókkal.)

A másik fontos hír, amit Kevin megosztott az az, hogy New Yorkban egy Anne musicalen dolgozik, ami a könyvek helyett inkább az ő filmjein alapszik, a második Anne-filmen (ezt nálunk a TV 3. és 4. részként mutatta be). Annyit árult el Kevin, nyáron kezdték az egyeztetést a színészekkel és hogy nagy munkáról van szó. (Megjegyzés: Kevin nem azt mondta, hogy folynak már a próbák, hanem a „workshopping” kifejezést használta.) Azt nem említette, hogy mikortól lesz látható a darab, feltételezem, hogy New Yorkban fogják bemutatni.

Kérdezték Kevin az újabb Anne-feldolgozásokról, az Anne otthonra találról és az Anne with an e című Netflixen futó sorozatról. Kevin Sullivan azt válaszolta, hogy nagyon sok múlik a színészeken. Nagyon különös kapcsolat volt Megan Follows (Anne Shirley), Colleen Dewhurst (Marilla), Richard Farnsworth (Matthew) és Jonathan Crombie (Gilbert) között, és ez a különleges dinamika a színészek között tette egyedivé az ő feldolgozását. Ez az új filmekben nincs meg.

Szóba került, hogy milyen volt együtt dolgozni Jackie Burroughs színésznővel (Hetty néni) és Mickey Mahonennel (Gus Pike). Bár eltérő közegből, eltérő tapasztalattal jöttek (Jackie komoly színházi előélettel rendelkezett, illetve nagyon sok filmben szerepelt, Mickey-nek szinte semmi filmes és csak minimális színházi tapasztalata volt), teljesen különböző személyiségek voltak, nagyon jól működtek együtt a filmvásznon.

Megkérdezték Kevint, hogy vissza szokta-e nézni a filmjeit. Ő azt válaszolta, hogy általában nem, ha valamit megcsinált, azt átadja a közönségnek és ő már nem nézi vissza, tovább megy. Viszont nemrég bedigitalizálták az eredeti negatívról nagy felbontásban az Anna-filmeket (ez történt korábban a Váratlan utazással is), és emiatt újra kellett néznie a filmeket. Egy hosszú és kimerítő utazás volt, de élvezte. Érdekesség, hogy a digitalizálási folyamat 2 évig tartott, és így most 4K-s felbontásban megvan nekik az Anna. A film nem csak DVD-n, de Blu-ray diszken is kapható, egy szép gyűjtői kiadásban jelentették meg.

Anna Blu-ray kiadás látható mindenféle extra kiegészítőjével
Anna Blu-ray kiadás látható mindenféle extra kiegészítőjével

Az interjú végén a sorozat körüli rajongói közösségről volt szó. Kevin megemlítette az Avonlea Conventionöket, bár egy kicsit túlzott a résztvevők számával kapcsolatban. Valamint a 2009-es budapesti látogatásáról is szót ejtett. Itt is erősen felfelé kerekítette a résztvevők számát. Ezeket a túlzásokat betudom az idő megszépítésének. :)

Szeretnél többet megtudni a Váratlan utazás és az Anna hátteréről? Hamarosan megjelenik egy könyvem magyarul a filmekről, a nemzetközi Váratlan utazás-találkozókról, a színészekről, forgatási helyszínekről. Itt olvashatsz a könyvről részletesebben!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!