A Seacow Head világítótorony a Prince Edward-sziget tengerpartján
A Seacow Head világítótorony a Prince Edward-sziget tengerpartján

A Seacow Head világítótorony a Prince Edward-szigeten (photo credit: https://www.ekhennemann.com)

A Váratlan utazás a Prince Edward-szigeten, Avonlea városában játszódik. Ugyan Avonlea kitalált város, de a Prince Edward-sziget (Prince Edward Island) létező hely Kanadában, és tényleg olyan gyönyörű, festői, mint ahogy a tévében, a sorozatban láthattuk. De hogy lehet oda eljutni….?

A Prince Edward-sziget (Prince Edward Island – P. E. I.) Kanada legkisebb tartománya mind terület, mind lakosság tekintetében. A félhold alakú sziget 224 kilométer hosszú, szélessége 6 és 64 kilométer között változik. Teljes területe 5660 km². A Szent Lőrinc-öbölben fekszik, Új-Skóciától (Nova Scotia) és New Brunswicktól a Northumberland-szoros választja el.

Kanadába hajóval is el lehet jutni, de talán a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a repülő. A Prince Edward-szigetre, illetve a sziget fővárosába, Charlottetownba Budapestről közvetlen repülőjárat nincs, minimum egyszer, de inkább kétszer kell átszállni. (Torontóba nyáron közlekedik Budapestről az Air Canada közvetlen járata.)

A következő útvonalakon juthatunk el kedvenc szigetünkre

(A lenti interaktív Google-térképen a útvonalak csak sematikusak, a repülők nem pont a Google által rajzolt vonalon repülnek, illetve a Budapest-Kanada útvonalon valószínűleg egy európai nagyvárosban még át kell szállni.)

  1. Az egyik lehetőség montréali átszállással repülni. Ez esetben még egy köztes megálló lesz egy európai nagyvárosban. (A térképen ez a piros útvonal.)
  2. Egy másik lehetőség Montréalig menni repülővel, majd onnan bérelt autóval eljutni a szigetre. A Montréal–Charlottetown útvonal több mint 1000km autóval, viszont gyönyörű tájakon át halad, érdemes megnézni Québec városát, illetve Frederictont (New Brunswick). Az autózás előnye, hogy a Confederation Bridge nevű hídon lehet megközelíteni a Prince Edward-szigetet, esetleg komppal lehet még átjutni. Ez utóbbi a lassabb megoldás.
  3. Ha esetleg Torontót és környékét is meglátogatnád, akkor a szigetre Torontón keresztül is el lehet jutni. Az egyik lehetőség a Budapest–Toronto–Charlottetown útvonal repülővel, akár közvetlen Budapest-Toronto járattal, akár egy átszállással Toronto előtt. (A térképen ez a kék útvonal.)
  4. Egy másik lehetőség Torontóra a Budapest–Toronto (esetleg Budapest–európai nagyváros–Toronto) útvonal repülővel, majd Torontóból autóval. Ez a megoldás hosszabb vezetést igényel, mint Montréalból átvezetni, Charlottetown Torontótól 1700km-re van… Amennyiben szívesen vezetsz ennyit, érdemes 2-3 napot szánni az útra és a Prince Edward-sziget felé menet útba ejteni Ottawát, Kanada fővárosát, Montréalt és a már említett Québec, Fredericton városokat is.
  5. Javaslok egy ötödik útvonalat is (a térképen ez a zöld szaggatott vonal), 2007-ben néhány magyar Váratlan utazás-rajongóval mi ezen az útvonalon mentünk. Budapestről Torontóig repülővel utaztunk (londoni átszállással, mert a British Airwaysre szólt a jegyünk). Ott volt egy kis programunk, egy nemzetközi Váratlan utazás-találkozó, az Avonlea Convention 2007, ezért pár napot eltöltöttünk Torontóban. Onnan repülővel mentünk tovább, úgy volt gyorsabb. Halifaxig repültünk, ott béreltünk autót. Onnan csak 300km Charlottetown, 3-4 óra vezetés összesen. Tehát mi a Budapest–London–Toronto–Halifax–Charlottetown útvonalat választottuk, és Halifaxből már autóval mentünk tovább. Odafelé a Confederation Bridge-en keresztül jutottunk a szigetre. Visszafelé a komppal szerettük volna elhagyni azt, de bizonyos problémák miatt nem sikerült a kompozás, így visszafelé is maradt a híd.
A Confederation Bridge New Brunswick és a Prince Edward-sziget között
A Confederation Bridge New Brunswick és a Prince Edward-sziget között

A Confederation Bridge (https://commons.wikimedia.org)

És hogy mennyibe kerül az utazás…?

Ez attól függ, melyik útvonalat választod.

A legolcsóbb, leggyorsabb, legrövidebb megoldás a repülő Montréalon keresztül. Sok mindentől függ a repülőjegy ára, de olyan minimum 1000 amerikai dollárral érdemes kalkulálni egy retúrjegy esetében nyári időszakra, ha időben foglalod. Későbbi foglalásnál drágulnak a jegyek.

Montréalig egy retúrjegy már 800 dollárból is kijön, viszont az üzemanyag, az esetleges szállásköltség és az autó bérleti díja hozzájön a költségekhez.

A Budapest–Toronto útvonalra körülbelül 900-1000 dollárért lehet repülőjegyet venni, viszont a Toronto–Charlottetown szakaszra az Air Canada árai akár 3-400 dollárig is elmehetnek, így Toronto érintésével drágább a repülés, mint montréali átszállással.

Amennyiben Torontóból autóznál a Prince Edward-szigetre, úgy az üzemanyag, autó bérlés és a szállás emeli a költségeket – drágább Torontóból vezetni, mint Montréalból.

2007-ben nekünk nem volt opció a montréali átszállás, mindenképpen Torontón keresztül utaztunk. Mivel érdekelt Halifax, és a szigeten autó nélkül nehéz boldogulni, ott viszont drágább lett volna autót bérelni, mint Új-Skóciában, ezért választottuk a közvetlen Toronto–Charlottetown repülőjárat helyett a Toronto–Halifax útvonalat és vezettünk át onnan a Prince Edward-szigetre az ott bérelt autóval.

(A repülőjegy árak széles skálán mozognak és sok paramétertől függnek (utazási időszaktól, foglalási időtől, légitársaságtól, az átszállások számától stb.). A fenti árak csak tájékoztató jellegűek és csak az egyes útvonalak összehasonlítására szolgálnak.)

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!