Hetty néni és egy nyílvessző

A harmadik évad Régi barátok, régi sérelmek című utolsó epizódjában komor hangulatban búcsút veszünk Marilla Cuthberttől és a nagyra becsült Colleen Dewhursttől. Meglepő lehet, hogy ezzel a búcsúepizóddal majdnem véget ért a teljes sorozat!

Gondoljunk bele egy pillanatra – ha a Váratlan utazás ilyen gyászosan végződött volna, sosem láthattuk volna Gus és Felicity szerelmének kibontakozását, Pettibone-ék érkezését vagy olyan mérföldkőnek számító epizódokat, mint a Házimozi, a Memento Mori és a Magányos szívek.

Kezdetben Sullivan határozottan elutasította egy újabb Lucy Maud Montgomery művein alapuló sorozat forgatását. Végül a rajongók egyre növekvő érdeklődése ösztönözte őt a Váratlan utazás elkészítésére, de közben elfogyott a forrásanyag. Sullivan bejelentette, hogy a második évad közepén kifutott a Montgomery alapú történetekből.

Kevin Sullivan és Trudy Grant komolyan fontolóra vette a sorozat befejezését a harmadik évad végén. A torontói kórházban tett látogatáson azonban meggondolták magukat.

„Azt gondoltuk tavaly, hogy kifogytunk Lucy Maudból, és megfilmesítettünk mindent, amit lehetett” – mondja Sullivan. „De aztán amikor tavaly Trudy gyűjtést rendezett a torontói gyermekkórház javára, reggel hétkor sorban álltak az emberek, hogy a 11:30-kor kezdődő Avonlea díszletlátogatásra bejussanak. Körülbelül 50 ezer dollár gyűlt össze négy óra alatt, és megdöbbentünk, milyen sokan jöttek el és majd’ megőrültek, hogy láthassák a díszleteket és megvehessék a színészek autogramjait. „Ezek az élmények megerősítettek minket abban, hogy a közönségnek van igénye a sorozat folytatására, és kötelességünknek éreztük leforgatni. Ha van érdeklődő közönség, és helyt tudunk állni a forgatókönyvírásban, nem akarunk csalódást okozni az embereknek.”

A Váratlan utazásnak sosem csökkent a nézettsége, és a harmadik évadban tovább növelte az elkötelezett rajongói táborát. Sőt a harmadik évadban az egyik Disney által kért vendégszereplő, Christopher Lloyd Emmy-díjat nyert Dimple tanár úr alakításáért az Új szemlélet című epizódban. Részben azért vonakodtak folytatni a sorozatot, mert nehezen mentek a tárgyalások a Disney-vel, de végül sikerült elérni, hogy tovább támogassák, és így lehetővé vált a folytatás.

„Ebben az évadban betelt a pohár. A tárgyalási taktikázás végül a sorozat kárára vált. Amikor válságba került a sorozat, akkor jött rá mindenki, hogy mi a legnagyobb problémám. A Disney mindig az utolsó pillanatig függőben hagyta a sorozat további támogatását, amikor már azt mondtam, ’Mire jó ez a taktikázás? Tiszta hülyeség. Minek csináljuk ezt a sorozatot?’ A koprodukció felei végre észrevették, hogy tele van a hócipőm, és azt mondták, hogy hosszabb távú szerződést ajánlanak. Most – mondja széles mosollyal Sullivan –  100%-ig biztosra mondhatom, hogy legalább még egy évad lesz, ha nem több. Arról tárgyalunk, hogy a Váratlan utazás biztosan folytatódhasson még legalább néhány évadon át.”

A sorozat megmenekült, és a CBC a negyedik évadot egy kétórás premierrel indította 1993 januárjában, a Családi viszály és A hölgy és a tőr című epizódokkal. A premiert 1 642 000 ember nézte, legyőzte a North of 60-at (1 265 000 néző), a Street Legalt (1 218 000 néző), és földbe döngölte az E.N.G.-t (975 000 néző), azt a sorozatot, amelyre a CTV majdnem lecserélte a Váratlan utazást. Ezt a nézettségi rekordot további diadalok követték az 1993-as Gemini-díjátadón, ahol a Váratlan utazás 13 jelöléssel vezetett.

A Gazette újságírója, Mike Boone meglepődve tűnődött azon, hogy négy évadot megélt a Váratlan utazás: „Ki hitte volna, hogy négy évnyi epizód terem a Prince Edward-szigeten?”

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!