Hetty néni és egy nyílvessző

A harmadik évad Régi barátok, régi sérelmek című utolsó epizódjában komor hangulatban búcsút veszünk Marilla Cuthberttől és a nagyra becsült Colleen Dewhursttől. Meglepő lehet, hogy ezzel a búcsúepizóddal majdnem véget ért a teljes sorozat!

Gondoljunk bele egy pillanatra – ha a Váratlan utazás ilyen gyászosan végződött volna, sosem láthattuk volna Gus és Felicity szerelmének kibontakozását, Pettibone-ék érkezését vagy olyan mérföldkőnek számító epizódokat, mint a Házimozi, a Memento Mori és a Magányos szívek.

Kezdetben Sullivan határozottan elutasította egy újabb Lucy Maud Montgomery művein alapuló sorozat forgatását. Végül a rajongók egyre növekvő érdeklődése ösztönözte őt a Váratlan utazás elkészítésére, de közben elfogyott a forrásanyag. Sullivan bejelentette, hogy a második évad közepén kifutott a Montgomery alapú történetekből.

Kevin Sullivan és Trudy Grant komolyan fontolóra vette a sorozat befejezését a harmadik évad végén. A torontói kórházban tett látogatáson azonban meggondolták magukat.

„Azt gondoltuk tavaly, hogy kifogytunk Lucy Maudból, és megfilmesítettünk mindent, amit lehetett” – mondja Sullivan. „De aztán amikor tavaly Trudy gyűjtést rendezett a torontói gyermekkórház javára, reggel hétkor sorban álltak az emberek, hogy a 11:30-kor kezdődő Avonlea díszletlátogatásra bejussanak. Körülbelül 50 ezer dollár gyűlt össze négy óra alatt, és megdöbbentünk, milyen sokan jöttek el és majd’ megőrültek, hogy láthassák a díszleteket és megvehessék a színészek autogramjait. „Ezek az élmények megerősítettek minket abban, hogy a közönségnek van igénye a sorozat folytatására, és kötelességünknek éreztük leforgatni. Ha van érdeklődő közönség, és helyt tudunk állni a forgatókönyvírásban, nem akarunk csalódást okozni az embereknek.”

A Váratlan utazásnak sosem csökkent a nézettsége, és a harmadik évadban tovább növelte az elkötelezett rajongói táborát. Sőt a harmadik évadban az egyik Disney által kért vendégszereplő, Christopher Lloyd Emmy-díjat nyert Dimple tanár úr alakításáért az Új szemlélet című epizódban. Részben azért vonakodtak folytatni a sorozatot, mert nehezen mentek a tárgyalások a Disney-vel, de végül sikerült elérni, hogy tovább támogassák, és így lehetővé vált a folytatás.

„Ebben az évadban betelt a pohár. A tárgyalási taktikázás végül a sorozat kárára vált. Amikor válságba került a sorozat, akkor jött rá mindenki, hogy mi a legnagyobb problémám. A Disney mindig az utolsó pillanatig függőben hagyta a sorozat további támogatását, amikor már azt mondtam, ’Mire jó ez a taktikázás? Tiszta hülyeség. Minek csináljuk ezt a sorozatot?’ A koprodukció felei végre észrevették, hogy tele van a hócipőm, és azt mondták, hogy hosszabb távú szerződést ajánlanak. Most – mondja széles mosollyal Sullivan –  100%-ig biztosra mondhatom, hogy legalább még egy évad lesz, ha nem több. Arról tárgyalunk, hogy a Váratlan utazás biztosan folytatódhasson még legalább néhány évadon át.”

A sorozat megmenekült, és a CBC a negyedik évadot egy kétórás premierrel indította 1993 januárjában, a Családi viszály és A hölgy és a tőr című epizódokkal. A premiert 1 642 000 ember nézte, legyőzte a North of 60-at (1 265 000 néző), a Street Legalt (1 218 000 néző), és földbe döngölte az E.N.G.-t (975 000 néző), azt a sorozatot, amelyre a CTV majdnem lecserélte a Váratlan utazást. Ezt a nézettségi rekordot további diadalok követték az 1993-as Gemini-díjátadón, ahol a Váratlan utazás 13 jelöléssel vezetett.

A Gazette újságírója, Mike Boone meglepődve tűnődött azon, hogy négy évadot megélt a Váratlan utazás: „Ki hitte volna, hogy négy évnyi epizód terem a Prince Edward-szigeten?”

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg kedvezményes áron!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.