Anne egy homokdűnén ül és jegyzetel

A név eredete és népszerűsége a történelem során

(A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, az amerikai viszonyokra vonatkozik. Ettől még érdekes lehet a magyar olvasóknak is.)

„De ha az Anne mellett dönt, akkor is, kérem, e-vel írva a végén!”

Erre kéri Anne Shirley Marilla Cuthbertet, amikor először találkoznak. Egyetértünk Anne-nel abban, hogy az Anne e-vel írva a végén sokkal elegánsabb, mint a szimpla Ann „e” nélkül. Mivel az „Anne e-vel” című Netflix sorozat, a PBS-adaptációk és persze az Anna minisorozat (Anne of Green Gables, 1985) Megan Follows főszereplésével nagyon népszerű, úgy gondoltuk, utánajárunk, hogyan változott az Anne és az Ann névváltozat népszerűsége a történelem folyamán, és vajon még mindig népszerű-e!

Jelenet kivágva a filmből

A Babycenter.com szerint az Anne héber eredetű név, jelentése: isteni kegyelem. Az Anne nevű emberekről azt tartják, hogy lelkük mélyén egy stabil, szerető családra vagy közösségre vágynak, és szeretnek másokkal együtt dolgozni. Azt is mondják róluk, hogy megértőek, tanulékonyak és hajlamosak misztikára, elméleti emberek, és gyakran filozófus, tudós vagy tanár lesz belőlük.

Kedvenc szeplős arcú árvánkra szerintünk ez a név Tökéletesen illik, nagy T-vel. Vagy inkább E-vel?

Jelenet a filmből, Anne szaval

Anne Shirley valóban álmodozó, a képzeletében él, és gyakran bajba keveredik!

Már kiskamaszkorától fogva szerető családra vágyik, és persze nem csak tanár lesz belőle, hogy megoszthassa a tanulás örömét a gyerekekkel, hanem író is. Anne-re minden szempontból illik a neve, megalkotója, Lucy Maud Montgomery jól választott nevet karakterének, akár ismerte az etimológiáját, akár nem.

Az évek során számos híres hölgy viselte az Anne névvel járó felelősséget, többek között:

  1. Anne Boleyn / Boleyn Anna: VIII. Henrik angol király második felesége
  2. Anne of Cleves / Klevei Anna: VIII. Henrik negyedik felesége (észrevehető egy trend…)
  3. Anne / Anna hercegnő: II. Erzsébet angol királynő lánya
  4. Anne Brontë: angol írónő
  5. Anne Geddes: megkomponált gyermekképeiről híres ausztrál fotós
  6. Anne Hathaway: híres színésznő, illetve Shakespeare feleségét is így hívták

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik e-vel betűzik az Anne nevüket, akkor egy jó társaság tagja vagy. De pontosan mikor vált népszerűvé az Anne e-vel írt változata?

Mivel az időutazás még nem lehetséges, nem tudunk visszamenni évszázadokat az időben, hogy kiderítsük, mikor és miért kezdett elterjedni a név. De 138 évet vissza tudtunk menni az időben. Az Ann név (e betű nélkül) mérsékelten népszerű volt Észak-Amerikában, 1880-ban, Lucy Maud Montgomery születése után hat évvel a 189. helyen állt. A BabyCenter adatai alapján 1908-ban, az Anne otthonra talál (Anne of Green Gables) megjelenésének évében az Anne a 62. legnépszerűbb lánynév volt az Egyesült Államokban. Ez nagy előrelépés 1880-hoz képest, amikor a 75. helyen állt. 1880-ban az „Anne” alak megelőzte az „Ann”-t.

Nem lehet véletlen egybeesés, hogy Lucy Maud Montgomery Anne otthonra talál című regényének megjelenését és sikerét követően az e-vel írt Anne név egyre népszerűbbé vált. Az Ann nevű babák száma a következő évtizedekben csökkent.

A Babycenter.com adatai alapján a név 1915-ben volt a népszerűségének csúcsán: amikor L. M. Montgomery harmadik Anne-regénye, az Anne válaszúton (Anne of the Island) megjelent, az 52. legnépszerűbb lánynév volt. A következő években a név majdnem eltűnt a népszerű babanevek listájáról.

Ugorjunk előre 1985-be, amikor Kevin Sullivan időtlen klasszikusát, az Anna minisorozatot először vetítette a tévé, és az eleven, vörös hajú lány mindenki kedvence lett. Ekkor Anne e-vel írva a végén a 146. legnépszerűbb lánynév lett. 1987-ben, amikor Sullivan sorozatának várva várt folytatása, az Anne of Avonlea (akkori címén Anne of Green Gables: The Sequel) megjelent, a név reneszánszát élte egészen a 2000-es évekig, amikor megint hanyatlani kezdett.

Jelenet a filmből, Gilbert és Anne nevetnek

Ma, 2018-ban az Anne név a 848. leggyakoribb lánynév Észak-Amerikában, míg az Ann a 876. Bár manapság nem olyan gyakran választják a szülők ezt a nevet gyermeküknek, a popkultúrában ikonikus név marad, és különleges jelentéssel bír sok ember számára. Azok számára, akik szeretik L. M. Montgomery történetének feldolgozásait a magányos árva kislányról, aki egy tévedés következtében új esélyt kap az élettől.

Az e-vel írott Anne név összefonódik az irodalmi és filmes kultúránkkal. A név népszerűségének csúcsát akkor érte el, amikor L. M. Montgomery megírta regénysorozatát szeretett hősnőjéről, és az évek során különféle filmfeldolgozásokon keresztül ikonikussá vált. Nem lennénk meglepve, ha a név újra népszerű lenne, amikor egy új generáció megismeri Anne-t.

Anne Shirley megérkezik Zöld Oromba és csodálkozva néz a házra

Van olyan ismerősöd, aki az áhított e betűvel írja az Anne-t? Vagy talán Te magad vagy az egyik szerencsés? Olyanról is hallottunk, aki „Ann”-ről „Anne”-re változtatta a nevét.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

További blogbejegyzéseket találsz Anne Shirley témában, ha ide kattintasz.

Kíváncsi vagy az Anne-filmekkel kapcsolatos érdekességekre, háttérinformációkra? Anne-nel kapcsolatban is olvashatsz számos érdekességet hamarosan megjelenő, már előrendelhető könyvemben, amely elsősorban a Váratlan utazás hátteréről, a színészekről, forgatási helyszínekről szól, de azért Lucy Maud Montgomeryvel és Anne Shirley-vel is foglalkozom benne.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg július 8-ig az előrendelési kampányban akciós áron!

Érdekel a könyv, megnézem!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával, valamint a megjelenő könyvemmel kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.