Trudy Grant és Kevin Sullivan

Trudy Grant és Kevin Sullivan

A Sullivan Entertainment rövid története

A Sullivan Entertainment, amelyet Kevin Sullivan és Trudy Grant alapított 1979-ben eredetileg Sullivan Films Inc. néven, a családi televíziózás bástyája.

Sullivan első drámai alkotásai között találjuk A fenyőfa című Andersen-mese adaptációját (The Fir Tree) és a Krieghoff című dokudrámát, amely Cornelius Krieghoff kanadai festőművész életét mutatja be. Kevin Sullivan és Trudy Grant nem csak íróik, producereik és rendezőik a filmnek, hanem szerepelnek is benne. A Krieghoff külföldön is ismertté vált, és a filmet további nemzetközi sikerek követték.

1980-ban Kevin Sullivan írta és rendezte a Megan Carey című rövidfilmet, amelyben egy fiatal ír bevándorló egy kanadai tanyára kerül cselédnek a 19. században. Ezt követte két évvel később a The Wild Pony (A vad póni), a Sullivan Films első nagyjátékfilmje. E csodálatos film volt az első egész estés film, amely kizárólag a kanadai fizetős tévécsatornák számára készült (VideoAge, 1987). A főszerepben Marilyn Lightstone-t láthatjuk, aki később más Sullivan-filmekben, többek között a Váratlan utazásban is megjelent. A The Wild Pony kiváló kritikákat kapott, és ezt követően egyre inkább a családi filmek képezték a Sullivan Films művészetének gerincét.

1984-ben Kevin Sullivan megvásárolta a kanadai klasszikus, az Anne a Zöld Oromból (Anne of Green Gables) című regény megfilmesítésének jogait, nem is sejtve, mekkora hatással lesz a minisorozat a nézőkre. „Az emberek meghatódtak, mély érzelmek fűzik őket a filmhez”, mondta Sullivan 1987-ben a Millimeternek adott interjúban. „Soha nem gondoltam volna, hogy az Anna lesz az a film, amely díjakat nyer.”

Kevin Sullivan és Megan Follows az Anna forgatásán

Sullivan elárulta, hogy bár emlékezett a történetre fiatal korából, Trudy Grant volt az, aki a megfilmesítését kezdeményezte. „Miután a feleségem ragaszkodott a filmváltozat elkészítéséhez, újra elolvastam a regényt felnőtt fejjel… Nem rajongóként akartam megközelíteni a forgatókönyvírást, hanem újra akartam értelmezni a regényt”, írta Sullivan az Anne of Green Gables: A Journey című könyvében.

A produkciót támogatta a Telefilm Canada, a CBC, a PBS/Wonderworks, a nyugat-németországi ZDF és a City TV. A minisorozatnak köszönhetően a főszereplő színészek hírnevet szereztek, és egy új generáció ismerhette meg Anne Shirley-t. Két évvel később elkészült a folytatás, az Anne of Avonlea (akkori címén Anne of Green Gables: The Sequel), amelyet “minden, tévékészülékkel rendelkező országban bemutattak”, mondta Trudy Grant 1987-ben a kanadai Playbacknek a Mipcom nevű rendezvényen.

Az első két Anna-film sikerét két újabb filmadaptáció követte, a Csodákra várva (Looking for Miracles) és Az öreg ház titka (Lantern Hill). Ekkor kezdte Sullivan fontolgatni, hogy újra megeleveníti Avonlea világát, noha merőben más megközelítésben.

Az Anne of Green Gables: A Journey című könyvében Kevin Sullivan elmondja, hogy egy Prince Edward-szigeti idilli álomvilág megalkotása volt a célja, amelynek segítségével az emberek kiszakadhatnak a mai világból. Olyan sorozatot akart készíteni, amelyet férfiak, nők, gyerekek, kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek. Ez a recept tette világszerte népszerűvé a Váratlan utazás (Road to Avonlea) sorozatot, amelyből hét évad készült, és egy szívet melengető karácsonyi filmmel zárult (Boldog karácsonyt, Miss King! / An Avonlea Christmas).

Avonlea városa

Avonlea világában debütált sok fiatal kanadai színész, például Sarah Polley és Zachary Bennett, és mellettük olyan kiváló tehetségek alkották a szereplőgárdát, mint Jackie Burroughs, Cedric Smith, Marilyn Lightstone és R. H. Thomson. Sok, Váratlan utazásból ismert színész szerepelt Sullivan Lukas hosszú útja (By Way of The Stars) című hatórás minisorozatában, amelyben két gyermek hősies kalandjait követhetjük a 19. századi észak-amerikai vadonban.

A Váratlan utazás végéhez közeledve Sullivan és Grant egy új sorozat készítésébe fogott, amely minden korábbi alkotásuktól eltért: Kevin Sullivan Max Braithwaite kanadai író műveiből és saját nagyszülei történeteiből merített ihletet. Ezekből írta a Szelek szárnyán (Wind at My Back) című sorozatot, amely egy kanadai család életét mutatja be a nagy gazdasági világválság idején.

Ez a sorozat már nem a Prince Edward-szigeti Avonlea idilli világában játszódik, hanem New Bedford kopárabb, realisztikusabb világában, Ontario államban. A Szelek szárnyán öt évadon keresztül követte a Bailey-Sutton család életét, és 2001-ben ért véget a Szelek szárnyán – Karácsonyi történet (A Wind at My Back Christmas) című filmmel.

Jelenet a Szelek szárnyán című filmsorozatból

A Szelek szárnyán forgatása alatt elkészült az Anna minisorozat utolsó része Megan Follows főszereplésével, Anna – A történet folytatódik címmel (Anne of Green Gables: The Continuing Story), amely az első világháború idején játszódik, akárcsak a Boldog karácsonyt, Miss King. Anne és Gilbert kalandjait a háború sújtotta Európában követhetjük tovább.

Az Anna – A történet folytatódik bemutatása és a Szelek szárnyán befejezése után a vállalat inspirálóbb, drámaibb filmeket készített, többek között Timothy Findley kanadai író híres regényén alapuló A szívtipró zenészt (The Piano Man’s Daughter), Stockard Channing és Wendy Crewson főszereplésével, valamint Mozart Varázsfuvola című operájának feldolgozását (Magic Flute Diaries), és az Anna – Az új kezdetet (Anne of Green Gables: A New Beginning).

A Sullivan Entertainment utolsó filmje az Out of the Shadows című leleplező dokumentumfilm, amely egy rejtett Rembrandt-festmény feltárásához használt úttörő tudományos technikákat mutatja be.

Kevin Sullivan és Trudy Grant jelenleg azon dolgoznak, hogy a műveiket egy modern, könyvtárszerű digitális platformra helyezzék (GazeboTV), amelyen keresztül az összes filmjük, sorozatuk és dokumentumfilmjük világszerte elérhető lesz. A jövő évtől kezdve a lehető legjobb minőségben, kényelmesen nézhetik majd a rajongók kedvenc klasszikus sorozataikat a GazeboTV-n keresztül.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!