A Cavendish beach keleti része a Prince Edward-szigeten

A Cavendish beach keleti része a Prince Edward-szigeten

Azon gondolkozol, hogy vajon neked szól-e a könyvem? Lehet, hogy a neten már olvastál a Váratlan utazásról egy csomó mindent. Talán már évek óta ismered a sorozatot. Miben ad a könyvem többet a neten fellelhető információknál?

Belenéztél a könyv tartalomjegyzékébe és úgy tűnik, egy rajongó személyes élményeiről szól? Nem ismersz személyesen, sosem vettél még részt Váratlan utazás-találkozón? Azt sem tudod, mi az az Avonlea Convention és miért írtam róla hosszú fejezeteket? Téged elsősorban a színészek érdekelnek, a kulisszatitkok és nem igazán érdekel egy rajongó története?

Megértem, ha elbizonytalanodtál, kell-e neked ez a könyv. Hadd segítsek!

Nehéz tömören megfogalmazni, hogy miről szól a könyvem vagy mi a műfaja. A legtömörebb összefoglalója talán ez lehet.

A könyv műfaja nehezen besorolható, alapvetően a nemzetközi Váratlan utazás-találkozókra való utazásaim adják a gerincét, így azt mondanám, hogy útikönyv, de mégsem. Élménybeszámolók vannak benne a nemzetközi összejövetelekről, nagyon sok információ található benne a forgatási helyszínekről, a színészekről, forgatási kulisszatitkokról. Jártam azon a szigeten (Prince Edward-sziget), ahol a Váratlan utazás és az Anne-filmek játszódnak, erről is írok elég részletesen. Illetve az egésznek a hátterét adja még a sorozat körül kialakult magyar és nemzetközi rajongói közösség, a 20 éve szerkesztett weboldalam.

Írok a könyvben a sorozat alapjait jelentő könyvekről, illetve az azokat író Lucy Maud Montgomery kanadai írónőről is. Valamint megjelenik benne Anne Shirley karaktere is, illetve az L. M. Montgomery Anne-könyveiből készült filmekre is hivatkozom, mivel van kapcsolódás a Váratlan utazás és az Anne-filmek között. A könyv tele van fényképekkel. Egyrészt a sorozatból találhatóak benne fotók, másrészt saját fényképeim a színészekről, a forgatási helyszínekről.

A Cavendish beach keleti, sziklás része a Prince Edward-szigeten

A Cavendish beach keleti, sziklás része a Prince Edward-szigeten

De egy kicsit hadd fejtsem ki részletesebben!

Ez a könyv az én szemszögemből, egy rajongó nézőpontjából mutatja be a sorozatot. Nem egy kívülálló vagyok, aki meginterjúvolt színészeket egy steril környezetben, összeszedte az információkat egy csokorba, majd beszerkesztette egy könyvbe. A sorozattal való 20 évnyi kapcsolatom van a könyvben. Nem gondolom, hogy a könyv alapvetően rólam szólna… de tény, hogy az én szemszögemből, az én rajongásomon és életemen, az én történetemen keresztül mutatja be a sorozatot és annak hátterét. Tehát óhatatlanul rólam is szól. Megjelennek benne a személyes gondolataim a sorozattal, Avonlea világával kapcsolatban. Megjelennek benne a sorozat kapcsán kialakult barátságok, érzések is. Nem véletlenül az az alcíme, hogy Avonlea világa egy rajongó szemével.

De ez nem egy életrajzi könyv Kozák Zsolt életéről, gyerekkoráról!

A könyvet nem csak az ismerőseimnek írtam. Nem is csak annak a szűk csoportnak, aki sok összejövetelen vett részt és sok történetet ismer már. Hiszen ők már sok érdekességet akár többször is hallottak tőlem.

A könyvet azoknak a rajongóknak írtam, akik nagyon keveset tudnak a sorozatról, annak hátteréről.

Kis kulisszatitok jön. Az elején egy kicsit túl részletes volt és túl személyes. Azt hittem, mindent le kell írni, amit gondolok, ami megtörtént velem a Váratlan utazással kapcsolatban. 😊 Aztán meg lett szerkesztve, olvasták előolvasók, az ő észrevételeik alapján is húztam ki nem csak bekezdéseket, de komplett oldalakat is. Megmaradt benne a személyes hangnem és a rajongói nézőpont, de nagyon sok olyan részlet kikerült, ami kevés embert érdekelt volna. Az volt a cél, hogy azoknak is érthető és érdekes legyen, akik nem ismernek engem, és akár a sorozat hátteréről sem tudnak semmit.

Mickey Mahonen (Gus Pike) és David Fox (Mr. Pettibone) a 2009-es AvConon

Mickey Mahonen (Gus Pike) és David Fox (Mr. Pettibone) a 2009-es AvConon

Nemzetközi Váratlan utazás-találkozók

A sorozattal való kapcsolatomat, illetve azt a sok információt és érdekességet, amit a Váratlan utazással kapcsolatban összeszedtem az évek során, elsősorban a nemzetközi rajongói találkozóknak, az Avonlea Conventionöknek (AvCon) köszönhetem. Ezeket Torontóban rendezték, több ilyen eseményen is részt vettem, sőt a rendezésükben is benne voltam. Az AvConok során jutottam el forgatási helyszínekre, találkoztam színészekkel. Ezek a rendezvények adják a könyv gerincét. Az AvConokról útikönyvszerűen, élménybeszámolószerűen írtam, de beleszőttem a sztorikat, az érdekességeket. Egyrészt tudatosan néztem utána sok mindennek akár utólag és illesztettem bele a történetbe. Például a Prince Edward-szigettel vagy L. M. Montgomeryvel kapcsolatban végeztem némi kutatómunkát. Másrészt sokszor a színészek meséltek sztorikat vagy egyszerűen csak megtörténtek a dolgok, amiket érdekességként tudtam a könyvben tálalni.

Ha nem ismersz, ha sosem jártál még Váratlan utazás-találkozón, akkor azért lehet érdekes a könyv, mert a történeteimet még nem hallottad. Ha ismersz és már sok sztorit hallottál, szerintem akkor is tudok újat mondani, illetve rendezett, rendszerezett formában kaphatod meg az információkat egy fotókkal illusztrált könyvben. Nagyon komoly kutatómunka is van a könyv mögött. Sok mindennek utánaolvastam, utánanéztem. Kevin Sullivant rengeteg kérdéssel bombáztam. Sok érdekességet mesélt el ő maga is. A Váratlan utazás alapjául szolgáló 4 könyvet a saját könyvem írása miatt olvastam ki, hogy össze tudjam hasonlítani Montgomery munkáját Sullivanék munkájával.

Vörös színű út a Prince Edward-szigeten

Vörös színű út a Prince Edward-szigeten

Mikor nem való neked a könyvem?

  • Nem való neked, ha nem érdekel a sorozat háttere, ha nem akarsz belátni a kulisszák mögé.
  • Nem neked készült, ha szépirodalmat, Lucy Maud Montgomery stílusát és tehetségét szeretnéd viszontlátni.
  • Nem való neked, ha a sorozat folytatását várod a könyvtől. Nem egy folytatást írtam meg.
  • Nem neked készült, ha csak a száraz tények érdekelnek, és zavar, ha egy rajongó a saját szemén keresztül, személyes élményekbe csomagolva mutatja be a sorozatot.

Vérbeli rajongó vagy?

Évek óta követsz, sok éve ismered és szereted a sorozatot, jártál magyar találkozókon is? Sok mindent elmondtam, leírtam már a Váratlan utazás hátteréről rajongói találkozókon, Facebook-posztokban. Vannak információk a könyvemben a sorozatról, amiket meg lehet találni máshol is angol weboldalakon, fórumokban. Persze akad bőven olyan érdekesség is, ami máshol nem található meg.

Hogy akkor miért érdemes megvenni a könyvemet, mi újat tud még mutatni egy vérbeli rajongónak?

A hangulatért.

Vannak benne érdekességek, tények, leírások, sztorik. De talán a hangulata a legfontosabb. Egy igazán elhivatott rajongó szemén és érzésein keresztül ismerheted meg a sorozatot… Bízom benne, hogy a könyvből átmegy a hangulat. Ha sok rajongóhoz hasonlóan a sorozattal együtt nőttél fel, akkor ha csak egy kis időre is, de visszarepít a könyv a gyerekkorodba. Ha már felnőtt fejjel ismerted meg, akkor is részese lehetsz egy érdekes utazásnak, ahogy egy rajongó előtt feltárult a sorozat.

A magyar rajongói zárt Facebook-csoportban több ízben is idéztem a könyvből kisebb részeket, de mindig törekedtem arra, hogy csak tényeket mutassak be. A hangulat szerintem nem ment át. Ahhoz el kell olvasni az egész könyvet.

Naplemente a Cavendish beachen, a Prince Edward-szigeten

Naplemente a Cavendish beachen, a Prince Edward-szigeten

Mi a célom ezzel a könyvvel?

Valaki felvetette nekem, hogy érti ő, hogy az a lényeg, minél nagyobb példányszámban adjam el minél több embernek a könyvet.

Az a célom, hogy olyan emberekhez juttassam el a könyvemet, akiket érdekel a sorozat háttere, akik szívesen benéznek a kulisszák mögé. Akik egy kicsit vissza akarnak menni a gyerekkorukba, és szívesen újraélnék a sorozat felfedezését egy rajongó szemén keresztül. Nem célom ész nélkül eladni bárkinek, hogy aztán csalódjon. Nem célom átverni a magyar rajongókat egy könyv árával.

Ez nekem egy hobbi, mindig is az volt. Nem az életem vagy a megélhetőségem függ attól, hogy hány darabot adok el belőle. Ugyanakkor őszintén hiszek abban, hogy érdekes, amit leírtam, hogy olvasmányos és sok információ van benne.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!