Vajon méltó utódja-e a netflixféle Anne with an E Sullivan Anne-adaptációjának? Vajon többet mutat-e Anne világából egy több évados sorozat a pár órás 1985-ös mini-sorozatnál? Jó ötlet-e Lucy Maud Montgomery Anne Shirley-jének történetét újból feldolgozni? Vannak-e az új változatnak kapcsolódási pontjai a korábbi mini-sorozattal vagy a Váratlan utazással? Ezekre a kérdésekre szeretnék ezzel cikkel válaszokat adni.

A sorozatról sokan írtak már sokfélét magyar nyelven is, ebben a cikkben nem szeretném a végletekig kielemezni, egyszerűen csak a személyes véleményemnek szeretnék hangot adni. Erősen szubjektív írás következik.

Több éves késéssel ugyan, de nemrég volt szerencsém megnézni a Netflix és a CBC közös produkciójának, az Anne with an E-nek (Anne, E-vel a végén) mind a 3 évadát. Nagyon kíváncsi voltam már a sorozatra, mivel olvastam róla mindenfélét, viszont a Váratlan utazásról szóló könyvem írása lefoglalta minden időmet korábban, így csak késve jutottam hozzá a feldolgozáshoz. Azt tudtam, hogy egy megosztó sorozatról van szó, amit az Anne-rajongók többnyire szélsőségesen ítélnek meg: vagy nagyon szeretik vagy ki nem állhatják. Az első epizód alapján nem értettem, hogy lehet nem szeretni, aztán azért ez a kép árnyalódott kicsit.

A képi világ, a zene

Ami az első pillanatban leveszi az embert a lábáról, az a gyönyörű képi világ. Egyszerűen fantasztikusan van fotózva, a készítők csodálatos képeken tudják megmutatni a tájat, a szigetet. Vannak olyan naplementés jelenetek, amik már a giccs határát súrolják. Egyes képsorok a legjobb Prince Edward-sziget reklámnak is elmennének, az ember el sem hiszi, hogy ilyen gyönyörű a hely. Pedig igen, tényleg szép a valóságban is, jártam ott, láttam.

A teljes igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy ilyen szép képeket azért nem látunk minden epizódban, sőt… A sorozat mind hangulatban, mind sokszor a képi világban is szürke, sötét, nyomasztó, depresszív. Az első évad nagy része ősszel vagy télen játszódik. Viszont a nyitó epizód egyértelműen le tudott nyűgözni.

Amikor 2019-ben John Welsman zeneszerző Budapesten járt, ő már említette, hogy szerinte nagyon jól sikerült a zene. Nagyon dicsérte két tehetséges zeneszerző kollégája és barátja, Amin Bhatia és Ari Posner munkáját. Egyet tudok érteni Johnnal: passzol a zene a sorozat világához, tényleg jól sikerült.

A színészek

Bár az a véleményem, hogy nem érdemes az Anne with an E-t Sullivan Annájához hasonlítani, itt most hadd hasonlítsam a korábbi feldolgozásban alakító színészekhez a színészeket.

Amybeth McNulty egyszerűen zseniális. Véznább, mint Megan Follows, sokszor egészen csúnyácska, de teljesen hitelesen alakítja a vörös hajú, cserfes Anne Shirley-t. Néha egy kicsit talán túlságosan is impulzív. Egyes vélemények szerint csúnyább, mint Megan Follows. Én ezt nem gondolom így. Van benne valami báj, ami miatt szerethető tud lenni. De az igaz, hogy jobban hozza a csúnya árva karakterét.

Matthew-t R. H. Thomson formálja meg, akit a Váratlan utazás Jasperjeként ismerhettünk meg. Sullivan Anne-jében Richard Farnsworth egy egészen más Matthew-t alakított, de Thomson is jól hozza a szerepet.

A Marillát alakító Geraldine James színésznőt már nehezebben fogadtam el, Colleen Dewhurst született Marilla volt. De ahogy alakult a történet, úgy jött bele a szerepébe a színésznő is. Nagyon jól működött a kapcsolat közte és Amybeth McNulty között.

Gilbertet Lucas Jade Zumann formálja meg. Ő is nagyon más, mint Sullivan Gilbertje, de el tudtam fogadni.

A Rachel Lynde-et alakító Corrine Koslo játékát is szokni kellett. Patricia Hamilton kisujjból bármikor kirázza a karaktert. De Corrine Koslónak is volt azért pár jó pillanata.

Az Anne with an E színészei által egy másik nézőpontot, a karakterek más megközelítését láthatjuk. Hogy ez tetszik vagy sem, az egyéni ízlés kérdése. Véleményem szerint a legtöbb színész jól játszik, csak esetleg nem pont úgy formálja meg a karaktert, ahogy azt Sullivan feldolgozásában megszokhattuk.

A történet visszásságai

(Ha nem láttad még a sorozatot és nem szeretnéd, ha egyes részletekbe beavatnálak, ugord át ezt a részt és a következő alcímtől olvass tovább!)

Az első rész kicsit becsapós, ott még nagyon Lucy Maud Montgomery kottájából dolgoznak a készítők, aztán ahogy halad előre a sztori, csavarnak jó párat az eredeti könyvekben olvasható történeteken.

A naiv néző azt gondolhatja, hogy egy több évad hosszú sorozatban bőven van lehetőség kibontani L. M. Montgomery történeteit és filmre lehet vinni azokat a szösszeneteket is, amik az írónő műveiben megjelentek, de a korábbi filmes feldolgozásokban nem jutott rájuk idő és hely. Az író-producer Moira Walley-Beckett viszont nem így gondolkozott.

Ha a néző L. M. M. műveit szeretné pontosan viszontlátni, csak egy újabb feldolgozásban – csalódni fog. Az Anne with an E sokkal messzebb van Montgomery írásaitól, mint Sullivan Anne-je. Moira Walley-Beckett Montgomery műveit csak alapnak használta fel, ugyanúgy egyébként, mint anno Kevin Sullivan a Váratlan utazás esetében. Montgomery Anne-je az Anne with an E kereteit adta csak meg, a fontosabb történések és természetesen a karakterek megjelennek, de nagyon átírták, kiegészítették a sztorit.

Sajnos sok érdekes, fontos momentumot, jelenetet ki is hagytak. A puffos ujjú ruha megvásárlása eredetileg egy kifejezetten vicces jelenet, ebben a feldolgozásban egy egészen abszurd történetszál lett belőle. Anne csónakázása Shalott asszonyaként, majd elsüllyedése is egy fontos eleme az eredeti történetnek. Az Anne with an E-ben majdnem megtörtént a jelenet, de aztán Diana édesanyja lefújta az akciót.

Nem tudom, mi volt a készítők eredeti célja. A sorozat nézése közben kicsit olyan érzésem volt sokszor, hogy a mai generációkat akarja nevelni, a mai problémákat akarja bemutatni Anne Shirley világán keresztül. Bár az 1800-as évek végén játszódik, sokszor úgy tűnt, hogy a mai korra adaptálták, vagyis olyan elemek jelennek meg benne, ami ma már természetesek vagy elfogadottabbak, de akkor egyáltalán nem voltak azok.

Nehéz vitatkozni azzal az állásponttal, hogy kicsit túlzásba vittek egyes szálakat, miközben más, az eredeti történetben fontos elemek nem kaptak helyet. Itt talán azt lehet a készítők mentségére felhozni, hogy 5 évaddal terveztek, sokkal több résszel kalkuláltak, de a 3. évad után elkaszálták a sorozatot, így nem volt idejük mindenre, amit szerettek volna vászonra vinni.

A hitelességgel is vannak gondok… Ha a képi világot nézzük, mintha néha a látvány fontosabb lett volna, mint a hitelesség. Avonlea iskolája egy hatalmas épület harangtoronnyal. A Lynde házaspár pedig egy szép nagy téglaházban lakik. Rachelék megéltek a farmból, de annyira nem voltak tehetősek, mint ahogy ebben a sorozatban megjelent.

Vannak gondok a karakterek személyiségével, megnyilvánulásaival, a kor ábrázolásával is. Matthew eltitkolt, aztán majdnem felmelegített szerelme nem túl hihető. Az meg, hogy még egy színdarabba is beugrik a félénk férfi, még ha csak egy mondat erejéig is, teljesen abszurd. Se a kor viselkedési normáival, se Rachel személyiségével nem tudom összeegyeztetni azt a viselkedést, amikor Marilla szeme láttára enyeleg Thomasszal, még a férfi fenekét is megpaskolja kedvességből. Abban a korban egy Rachel korabeli és státuszú nő esetében ez megengedhetetlen viselkedés volt. Ennél már csak az az abszurdabb, ahogy Marilla egy ízben teszi a szépet egy nála jóval fiatalabb férfinak.

Ugyanakkor élek a gyanúval, hogy ezek a nem hiteles elemek, ábrázolások nem hibák, hanem tudatosan használtak a készítők más megközelítést. Gyanítom, hogy fontosabb volt a modernebb megközelítés, mint az, hogy mindenben korhű legyen a feldolgozás. Szerintem egyszerűen feláldozták egyes jelenetekben a hitelességet. Nagyon az volt a benyomásom a 3. évad végére érve, hogy Moira Walley-Beckett egy modern, a mai fiatalabb korosztálynak könnyebben befogadható feldolgozást akart készíteni.

Tényleg nézhetetlen a sorozat? Tényleg megszentségteleníti Montgomery könyveit, Sullivan adaptációját?

Úgy gondolom, hogy NEM! Éppen ellenkezőleg!

Minden hibája, félreértelmezése és helyenként túltolt történetszála ellenére egy szerethető, érzelmeket kiváltó, zseniális, modern feldolgozásról van szó. Butaság lenne kihagynia annak, akinek van rá lehetősége, hogy megnézze. (A Netflixnél az első hónap ingyen van, de a havi előfizetés is kijön 2-3 mozijegy árából.)

Én a rabja lettem az első perctől fogva, teljesen beszippantott. Volt, hogy csak azért hagytam abba aznap a 4. epizód után, mert már késő estére járt az idő.

Bár több ízben is Sullivan Annájához hasonlítottam, nincs értelme az Anne with an E-t a sullivanféle Anne of Green Gables-höz hasonlítani. Nem utódja a Netflix feldolgozása Sullivan mini-sorozatának, hanem méltó kiegészítője. Nem kell választani a 2 feldolgozás között. Nagyon is van helye az új változatnak a „régi” mellett. Egyáltalán nem szentségtörés Anne Shirley világát más szemszögből is ábrázolni. Épp ellenkezőleg. Nagyon is jót tesz Anne Shirley világának egy realistább, modernebb feldolgozás.

Realistább, mert nem csak a jó dolgokat, de a rossz, sőt sokszor gonosz dolgokat is megmutatja. Ezek a kirekesztés, megbélyegzés, iskolai zaklatás, rasszizmus vagy a kanadai kormány és az indiánok viszonya abban az időben. De realista ábrázolás az is, ahogy a fiatal lányok szinte semmit nem tudnak a testükről, a testi kapcsolatról egy férfi és nő között.

Most azt gondolhatod, neked nem kellenek ezek a negatív, gonosz dolgok. Csak szeretnél elmenekülni egy olyan világba, ahol mindenki kedves, ahol minden szép. Ha tényleg csak erre vágysz, akkor nem neked való az Anne with an E. Azt azért tegyük hozzá, hogy Sullivan Annájában sem volt mindenki kedves és ártatlan. Történtek ott is rossz és gonosz dolgok is.

Bár alapvetően sötétebb és komorabb a hangulata, mint amit az ember Anne Shirley világától várna, azért bővelkedik a sorozat vicces, kedves és megható jelenetekben. Valamint kifejezetten erősen hat az érzelmekre. Mondjuk ki: sok benne a megható, emberi jelenet.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg még ma!

Olvastam olyan véleményeket, miszerint annyira távol van a sorozat Montgomery könyveitől, hogy kár volt Anne Shirley történetére építeni. A készítők marketingfogásból húzták fel a sztorit Anne Shirley-re és Avonlea-ra, meg akarták lovagolni a korábbi feldolgozás sikerét. Sokkal jobb lett volna, ha egy „saját” egy „új”sorozatot hoztak volna létre. Ezekkel a véleményekkel már akkor sem értettem egyet, amikor Sullivan Anne 3. filmjét (a háborúsat, ami a magyar TV Anne 5-6. címmel sugárzott) kritizálták a rajongók azért, amiért nem követte hűen a Montgomery-könyveket. Természetesen lehet így gondolkodni, lehet bárkinek az a véleménye, hogy ez a sorozat csak kihasználja az alap témát és nem ad hozzá semmit. Én viszont nem így látom.

Más megközelítés, más nézőpont, komorabb, nyersebb ábrázolás, más színészek, más karakterek, más személyiségek. Pont ettől érdekes, pont emiatt tanul az új feldolgozáson keresztül is valami újat az Anne-rajongó arról a korról, Avonlea világáról. Igen, mint írtam feljebb, vannak a sztoriban nem hiteles részek, vannak túltolt cselekményszálak, felesleges, sőt zavaró jelenetek, máshogy értelmezett karakterek. Tegyük hozzá, Sullivanék ábrázolása sem volt maximálisan hiteles, ők egy picit a túl jó, túl szép irányba mentek el.

Viszont vannak olyan háttértörténetek is, amik segítenek megérteni a karakterek személyiségét, hogy mitől lettek olyan emberek, amilyenek. Igen, ezeket a háttértörténeteket nem Montgomery találta ki, viszont akár történhettek úgy is a cselekmények, ahogy Moira Walley-Beckett és az írói gárda elképzelte.

Nem szeretnék senkit meggyőzni, a fentiek az én véleményemet tükrözik. Ha láttad már és nem tetszett, ez van, sajnálom. Ha még nem láttad, és úgy véled, nem vagy kíváncsi a sorozatra, mert csak Sullivan feldolgozása lehet az „igazi”, akkor viszont arra biztatlak, adj egy esélyt! Lehet, hogy tetszeni fog, lehet, hogy megismerhetsz egy másik perspektívát.

Kapcsolódás Avonlea korábban megszokott világához

Bár elsőre nem tűnik fel, az Anne with an E sok ponton kapcsolódik a Sullivan művei (Anna, Váratlan utazás) által már ismert Avonlea világához. Az egyik ilyen kapcsolódási pont a színészek.

Színészek

R. H. Thomsont valószínűleg minden VU-rajongó felismerte. A színész a Váratlan utazás Jasper Dale-je után Matthew Cuthbert szerepébe bújt.

Az első epizódban egy másik ismerős arcot is láthatunk egy jelenet erejéig: az állomásfőnök nem más, mint a VU-ban Simon Tremayne szállodaigazgatóként megismert Ian Clark.

Ian Clark

A puffos ujjú ruha vásárlásakor is ismerős lehet egy arc, a ruhabolt tulajdonosának, Jeannie Pippettnek az arca.  Brenda Bazinet a Váratlan utazásban Dr. Jonest alakította, az orvosnőt, aki Felicityt inspirálta az orvosi pályán elindulásra.

Brenda Bazinet

A 2. évadban egy epizódszerepben megjelenik a Váratlan utazás híres tanárát, Mr. Pettibone-t alakító David Fox is.

David Fox

Végül az utolsó epizódban egy rövid jelenetben Mrs. Blackmore-ként látható Sheila McCarthy, aki a Váratlan utazás A Broadway királya című epizódjában Betty Blaine-t alakította.

Sheila McCarthy

Forgatási helyszínek

A sorozat számos helyszínen forgott. Szerettek volna a készítők minél többet forgatni a Prince Edward-szigeten, de a logisztika miatt (nehéz lett volna a stáb 200 tagját rendszeresen a szigetre vinni) végül többnyire csak távoli felvételek készültek a sziget keleti partján. Maga a farm Ontario tartományban, Pickering városában található. Forgattak falumúzeumokban, Toronto városában és természetesen stúdiókban.

Az egyik weboldal szerint ezek a sorozat forgatási helyszínei: Black Creek Pioneer Village, Caledon, Cambridge, Castle Kilbride, Doon Heritage Village, Hamilton, Millbrook, New Hamburg, Pickering, Prince Edward Island, Toronto and Westfield Heritage Village.

Igen, több olyan helyszín is szerepel a listában, amit Sullivanék az Anna vagy a Váratlan utazás készítésénél használtak. Így nem csak a színészeken keresztül kapcsolódik össze a sorozat Avonlea tévés világával, de a forgatási helyszínek miatt is. Az Anne with an E több jelenetét a Torontóhoz közeli falumúzeumokban rögzítették.

Ruhabolt

Azt tudtad, hogy mind Sullivan, mind a Netflix Anne-feldolgozásában fizikailag ugyanabban a boltban forgatták a a puffos ujjú ruha megvásárlásának jelenetét?

Az első évad 5. epizódjában Matthew elmegy megvenni Anne-nek a ruhát és a jelenetet a Westfield falumúzeumban vették fel. Teljesen ledöbbentem, amikor R. H. Thomson megállt annál az épületnél, ahol Sullivan Annájában Richard Farnsworth vette meg Anne ruháját. Valószínűleg véletlen egybeesés, hogy mindkét film készítői ugyanazt a falumúzeumot használták (vagyis hát arról lehet szó, hogy megfelelt a célnak mindkét esetben Westfield), de akkor is jó volt felfedezni a fontos jelenetben a két feldolgozás kapcsolatát.

Sullivan Anne-filmjében Matthew (Richard Farnsworth) egy olyan épülethez megy oda, amikor kiszáll a szánkójából, ami a Black Creek Pioneer Village múzeumban található (ez a bádogos boltja). Viszont a belső jeleneteket Mag Ruffmannel már a Westfield Heritage Village falumúzeum McRoberts Dry Goods nevű boltjában vették fel. Ez amúgy eredetileg is egy olyan boltnak van berendezve a múzeumban, ahol ruhákat, cipőket árulnak. További érdekesség: Westfieldben ki van rakva ebben a boltban a kirakatba egy puffos ujjú ruha.

Matthew Charlottetownban

Matthew odamegy a ruhabolthoz

A McRoberts Dry Goods nevű bolt a Westfield Heritage Village falumúzeumban 2005-ben a saját fotómon

R. H. Thomson aztán szintén ehhez a bolthoz megy oda. Ráadásul a belső jeleneteket is ott forgatták, mivel látszik az ablakon keresztül a gazebónak nevezett pavilon, ami az épület közelében található. A belső jeleneteket általában stúdiókban szokták felvenni, mert ott könnyebb forgatni, nagyobb a tér, mozgathatóak a falak. Nagyon érdekes, hogy ebben az esetben a falumúzeum épületében forgattak.

A ruhabolt belülről

A fenti jelenetben látható gazebo Westfieldben 2005-ben a saját fotómon

Bright River vasútállomás

Az első évad 7 . részében Marilla és Anne elmennek a Carmody bankba, hogy a birtokra felvett jelzálogot intézzék. Ismerős az épület? Igen, ez bizony még mindig Westfield és a Bright River vasútállomás épülete az Annából. Sőt, a Váratlan utazásban is ezt az épületet használták, amikor az első epizódban Sara megérkezett Avonlea-ba.

A Carmody bank az Anne with an E egyik jelenetében

A Bright River állomás az Anna című filmben

A Bright River állomás a Váratlan utazás első epizódjában

Az Anne with an E készítői az állomásépület belsejét is használták. Amikor Marilla és Anne elhalad a bank épülete előtt, a kamera a falumúzeum állomásépületének belsejében van.

Marilla és Anne a Carmody bankba mennek

Se a Váratlan utazásban, se az Annában nem mutatták az épület belsejét, de nekem van egy képem róla, bár kevés látszik belőle.

Westfield, a vasútállomás épülete belülről 2005-ben, saját fotó

Kápolna

A sorozatban láthatunk egy kápolnát, amiben aztán Sebastian és Mary később egybe is kelnek. Az épület egy kicsit fel van „turbózva”. Azt nem tudom, hogy átmenetileg építettek hozzá díszletként tornyot vagy a falumúzeum módosított az épületen, de eredetileg nem így nézett ki. A kápolna a Váratlan utazás egyik epizódjában is megjelent. A Janet néni lázadása című részben a Carmody városháza volt. Az épület a Bible Christian Chapel és a Pickering falumúzeumban található.

Kápolna az Anne with an E egyik jelenetében

A Carmody városháza a Váratlan utazás egyik jelenetében

Pickering, Bible Christian Chapel a saját fotómon 2007-ből

Templom

Többször láthatunk egy templomot is a sorozatban. A templomban esküszik meg majdnem Priscilla Andrews és Mr. Phillips, illetve a 3. évad 7. részében az egyik vasárnap reggeli istentiszteletnek is a helyszíne. Az épület szintén a Westfield falumúzeumban található. Matthew temetése zajlott a templom mellett. A helyszínt a belső jeleneteknél is használták. (Úgy tűnik, az Anne with an E készítői ehhez az épülethez is hozzáillesztettek egy tornyot.)

A templom belseje az Anne with an E egyik jelenetében

A templom belseje a saját fotómon 2007-ből

A templom kívülről az Anne with an E egyik jelenetében

A templom kívülről a saját fotómon 2007-ből

Jelenet Sullivan Anne-feldolgozásából, Matthew temetése

Hammond fűrésztelep

Éppen hogy csak felsejlik egy jelenet hátterében (ráadásul kicsit át is lett alakítva), de azt az épületet is viszontláthatjuk, ami Sullivan Annájában Mr. Hammond fűrésztelepe volt.

Jelenet az Anne with an E-ből

Jelenet Sullivan Anna című filmjéből (itt még nyitott volt az épület)

Az épület a valóságban 2007-ben a saját fotómon

Végszó

Azt gondolom, jól tette Moira Walley-Beckett, hogy egy más perspektívából is megmutatta nekünk Anne Shirley történetét. Lucy Maud Montgomery szerintem büszke lenne arra, hogy az ő művét használják a mai fiatalabb generáció nevelésére.

Nekem pedig tökéletesen elfér a lelkemben ez a sorozat a Váratlan utazás és Sullivan Anne-feldolgozása mellett.

Úgy vélem, az egyik legjobb dolog a 21. században, ami Anne Shirley-vel történhetett a Netflix és CBC Anne with an E feldolgozása.

A felhasznált képek forrásai (photo credits):

  • Netflix
  • Sullivan Entertainment
  • https://observatoriodeseries.uol.com.br/noticias/netflix-anuncia-que-3a-temporada-de-annie-with-an-e-sera-a-ultima-da-serie
  • https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2017/may/12/anne-with-an-e-netflix-green-gables
  • https://novamaturidade.com.br/2020/09/03/serie-anne-with-an-e-destaca-juventude-e-velhices/
  • https://www.rottentomatoes.com/tv/anne
  • https://anne-with-an-e.fandom.com/wiki/Gilbert_Blythe

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!