A King-gyerekek, Sara és Peter állnak egy mezőn

A Váratlan utazás-találkozó egy összejövetel a sorozat magyar rajongóinak, ahol találkozhatnak, beszélgethetnek egymással, illetve mindenféle programokon vehetnek részt.

5 év kihagyás után 2018. november 24-én ismét találkozót rendeztünk, ami óriási siker volt.

A sikeren felbuzdulva 2019. május 25-én is volt egy újabb összejövetel, majd 2019. november 2-án2022. május 21-én, 2022. szeptember 17-én további összejövetelek követtek. Olvass tovább és ismerd meg a rendezvény történetét!

A kezdetek

A gyökerek még a 2000-es évek elejére nyúlnak vissza. A magyar televízió 2001 decemberétől ismételni kezdte a Váratlan utazást, az ismétlés az Avonlea.hu weboldalnak rengeteg új magyar látogatót hozott. Sokan jöttek a fórumba beszélgetni egy-egy rész után vagy csak úgy, általánosságban diskurálni a sorozatról, a szereplőkről, az egész Avonlea-világról. Pezsgő élet alakult ki a weboldalon.

Egy tavaszi napon az egyik kedves rajongó feldobta ötletként, hogy mi lenne, ha élőben is tartanánk fórumot, illetve élőben találkoznánk. Az ötletet tett követte, és elkezdtük szervezni az első összejövetelt, találkozót.

Ekkor 2002. júliusát írtunk.

Az azóta eltelt 20 év alatt 25 beszélgetős találkozót és 8 filmnézős, úgynevezett VU-maratont rendeztünk és volt 2 úgynevezett VU-hétvége is. Ez összesen 35 esemény. Az összejöveteleken összességében több száz ember vett részt, sokan aztán több alkalommal is eljöttek. Az sem titok, hogy számtalan barátság született a résztvevők között az évek során.

A VU-találkozókon inkább a beszélgetésen volt a hangsúly, a maratonokon a sorozat epizódjait néztük együtt.

Váratlan utazás-maraton 2012-ben

Bár a közös mozizásnak is megvan a szépsége és természetesen ilyenkor is lehetett ismerkedni, eszmét cserélni a szünetekben, nekem a Váratlan utazás-találkozók mindig jobban tetszettek.

Az első pár alkalommal mindenkinek újdonság volt a helyzet, a sorozatról beszélgettünk, ki miért szereti, ki a kedvenc szereplője és miért, kinek melyik a kedvenc epizódja, jelenete.

Később aztán sikerült kisebb programokat is szervezni a találkozókra a beszélgetések mellé. Például megnéztük a DVD-kiadásokhoz mellékelt extra filmeket, de csináltunk különböző vicces játékokat is. Ezek abban is segítettek, hogy az új emberek beilleszkedjenek a közösségbe.

Több ízben vettek részt a találkozókon a szinkronhangok közül a fiatalabbak, Nemes Takách Kata (Cecily), Minárovits Peti (Gus Pike) és Simonyi Piroska (Felicity) mellett Vadász Bea (Sara) és Gerő Gabi (Felix) is eljött. Sőt Gerő Gabi vezetésével több alkalommal rendeztünk újraszinkronizálást: egy-egy kisebb jelenetet próbálhattak meg a vezetésével szinkronizálni a résztvevők.

Később a találkozók valamilyen esemény köré szerveződtek, tehát nem csak összejöttünk, hogy aztán majd spontán meginduljon a beszélgetés, hanem valamilyen esemény adta az apropót.

Ennek a koncepciónak az az előnye, hogy az is be tud illeszkedni, aki először jár ilyen rendezvényen. Van egy alap program, aztán a szünetekben lehet beszélgetni, ismerkedni, mindig fel tudnak oldódni a résztvevők, egy idő után már természetes a beszélgetés.

A 3 legérdekesebb esemény

Három összejövetelre különösen büszke vagyok.

2009 júniusában Kevin Sullivan, a Váratlan utazás atyja pár napig Budapesten tartózkodott, és sikerült egy keddi napra szervezett találkozóra meghívni díszvendégként. Fantasztikusan sikerült a rendezvény, nagyon sok rajongónak okozott egy életre szóló élményt, hogy találkozhatott Kevinnel.

Kevin Sullivan és a magyar rajongók állnak csoportképet a 2009-es találkozón

A 2009-es Váratlan utazás-találkozó, ahol a Magyarországon tartózkodó Kevin Sullivan volt a vendég.

A másik büszkeségem a 2012 februárjában szervezett találkozó, ahol a sorozatot szinkronizáló színészek voltak a rendezvény vendégei. Gerő Gábor (Felix King), Menszátor Magdolna (Janet King), Minárovits Péter (Gus Pike) és Szersén Gyula (Alec King) képviselte a magyar szinkront, illetve Kovács Katalin volt az ötödik vendég, aki anno az MTV-ben a gyermekműsorok beszerzéséért volt felelős. Neki köszönhető, hogy akkor az MTV megvásárolta a sorozatot.

Nagyon jól éreztük magunkat, soha annyi ember nem vett még részt Váratlan utazás-találkozón, mint ezen az összejövetelen, 90-100 lehetett a résztvevők száma.

Szersén Gyula és Menszátor Magdolna (Alec és Janet King)

A harmadik izgalmas alkalom pedig a 2019 novemberében szervezett találkozó, ahol a sorozat egyik zeneszerzője, John Welsman volt a vendégünk.

John egy nagyon komoly, a tolmácsolás miatt másfél órásra nyúlt előadást tartott arról, hogy is készül zene egy sorozathoz. Mindenféle technikai részletekbe is beavatott minket, egy ponton a hangmérnöki végzettségű videós kolléga segített a szakmai dolgok elmagyarázásban.

Levetített nekünk egy részletet a Gus Pike visszatér című epizódból. Először azt a változatot mutatta meg, amit ő kapott, ahol nem volt semmilyen zene a háttérben. Elmagyarázta, hogy a hosszabb jelenetsorban hol és mire kell neki, mint zeneszerzőnek figyelnie. Majd bejátszotta nekünk a jelenetsort a már kész zenei aláfestéssel. Nagyon érdekes volt!

John Welsman és a találkozó résztvevői

Kanadai utazás prezentációk

Több ízben jártam Kanadában nemzetközi találkozókon, úgynevezett Avonlea Conventionökön. Sőt 2007-ben egy nagyobb utazásra is sikerült kijutnom több rajongóval együtt, amikor is a Prince Edward-szigetre is eljutottunk.

A Váratlan utazás-találkozókon ezekről a kalandjaimról is tartottam élménybeszámolókat, képeket mutattam, sztorikat meséltem a résztvevőknek.

Prezentáció a kanadai utazásaimról 2009-ben

A megújult Váratlan utazás-találkozók

Ezek után kicsit leült a sorozat rajongói közössége, elmaradtak a Váratlan utazás-találkozók is…

Aztán 5 év után 2018. november 24-én ismét VU-találkozót tartottunk! Szuperül sikerült. A találkozó elején megnéztünk közösen néhány „kulisszák mögötti” filmecskét, aztán tartottam egy fényképes prezentációt a korábbi kanadai útjaimról. Természetesen lehetőség volt arra, hogy a rajongók tudjanak egymással beszélgetni, ismerkedni is. Nagyszerű napot töltöttünk együtt 70-75 rajongó társaságában.

A 2018-as találkozó alatt a sorozat rajongói Kozák Zsolt előadását nézik

Annyira jól sikerült az összejövetel, hogy felmerült az igény egy újabb rendezvényre. Így 2019. május 25-én újabb találkozót tartottunk. Tavasszal Kanadában jártam, meglátogattam több forgatási helyszínt. Erről az utazásomról meséltem a résztvevőknek, illetve mutattam képeket. Egy Váratlan utazás-kvízt is játszottunk, illetve sokat beszélgettünk. Az összejövetel hangulatvideóját láthatod itt:

Sőt 2019. november 2-án újabb Váratlan utazás-találkozó volt, ráadásul nem is akármilyen! 10 évvel Kevin Sullivan után ismét különleges külföldi vendége volt az eseménynek: a sorozat zenéjét komponáló John Welsman zeneszerző személyében.

2022. május 21-én pedig fontos mérföldkőhöz érkeztek a Váratlan utazás-találkozók: ez volt a 20. évforduló. A jubileumot egy nagyszabású összejövetellel ünnepeltük meg, aminek során ismét tartottam egy előadást a sorozatról, annak érdekességeiről, kulisszatitkairól.

Vajon érdemes-e részt venned?

Azon gondolkozol, hogy csatlakozz-e? Most nem ideális az időpont, majd inkább máskor?

Ugyan korábban rendszeresen voltak ilyen összejövetelek, nincs garancia arra, hogy a következő mikor lesz. A 2018 novemebere előtt 5 évet kihagytunk, majd egymás után hármat is tartunk egy éven belül. Aztán jött a koronavírus, és nem lehetett 2 évig összejövetelt szervezni.

A nagymamához, rokonokhoz el tudsz menni a következő hétvégén is, a barátnőddel máskor is tudtok találkozni, VU-találkozó viszont nincs minden hónapban.

Nem budapesti vagy, kicsit messze van neked Budapest?

Akkor valóban kicsit többet kell utaznod. Viszont többen jöttek már vidékről, akár egészen messziről is. Van olyan sorozatrajongó, aki a nyugati határ mellől érkezik már sokadjára, de vett már részt határon túl élő rajongó is az összejövetelen, nem is egyszer.

Budapesten élek, én itt tudom megszervezni az ilyen találkozókat. Sajnos egy vidéki helyszín nem működne, így maradok a budapesti szervezésnél.

Nem voltál még ilyen találkozón, kicsit félsz, hogy nehéz lesz beilleszkedni egy megszokott csapatba?

Megnyugtatlak, hogy nem vagy egyedül. Az összejöveteleknél mindig több is jelentkeznek, akik még nem voltak korábban ilyen találkozón. Bár több embert is ismerek régóta, őket már barátként tudom üdvözölni, nyitott közösség vagyunk, akikhez lehet csatlakozni.

Szívesen látunk minden új résztvevőt. A sorozat szeretete összeköt minket, rokonlelkek vagyunk, biztosan be fogsz tudni illeszkedni.

Ebben az is segít, hogy mindig van valami alap program, nem kötelező rögtön oldottan beszélgetned vadidegen emberekkel. Az elején mindig kicsit csendesebb a hangulat, aztán ahogy oldódnak az emberek, végül nem is nagyon szeretnének hazamenni. Sok találkozó tapasztalata mondatja ezt velem.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy a résztvevők között egész komoly barátságok is születtek az évek során.

Lehet, új barátokra fogsz lelni. Ki tudja?

Egyedül nem akarsz eljönni?

Kérd meg egy barátnődet, testvéredet, párodat, esetleg az anyukádat, ha vele néztétek régebben a Váratlan utazást! Gyertek ketten! Ha meg senki nem akar elkísérni, hát gyere el egyedül! Csak ezért ne hagyd ki!

Attól félsz, hogy nem fogsz odatalálni?

A találkozó weboldalán pontos leírást találsz a helyszínről és a megközelítési lehetőségekről. A helyszín könnyen megközelíthető, a fontosabb csomópontoktól nincs messze. De ha valami nem egyértelmű, kérdezz, segítek!

Most inkább mégis kihagyod, majd talán legközelebb…?

Nem biztos, hogy lesz legközelebb. Gondold át a döntésed és gyere! Jól fogod magad érezni!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!