Sara, Felix, Andrew és Felicity mosolyognak egymásba karolva

Talán csak SAJÁT MAGAD! Nem mersz kilépni a komfortzónádból, halogatsz, kifogásokat keresel, félsz kilépni a virtuális világból (Facebook) a való életbe és élvezni a való élet szépségeit. A magad ellensége vagy, megfosztod magadat olyan élményektől, amik talán később már nem pótolhatóak.

A facebookos Váratlan utazás-rajongók csoportba lépéshez 3 kérdésre kell válaszolni, az egyik kérdés az, hogy miért szeretnél a csoporthoz csatlakozni. Sokan írják, hogy mert szeretik a sorozatot és szeretnének minél többet megtudni róla. Mások azt írják, hogy a környezetükben nincs olyan, aki szeretné a Váratlan utazást és szeretnének másokkal beszélgetni róla. Valaki örömét fejezi ki, hogy végre rátalált hasonlóan gondolkozó emberekre.

A ember társas lény, szeret tartozni valahová, leginkább odá, ahol megértik, ahol hozzá hasonló gondolkodású emberekkel tud beszélgetni. Ez egy teljesen természetes emberi igény. Szeretjük, ha megértenek, meghallgatnak minket, és hát ki más értene meg a legjobban, mint azok, akik hozzánk hasonlóan gondolkoznak, akik ismerik a gondolatainkat. Szeretünk tartozni valahová. Egy közösségbe, amely befogad és megért.

Beszélhetek én Hetty néniről a barátaimnak, nem ismerik, nem fogják megérteni, miért játszotta tökéletesen a karaktert a színésznő Jackie Burroughs vagy miért volt tökéletes magyar hangja Schubert Éva. Hiába idézek Felix aranyköpéseiből, nem látták a sorozatot, nem fognak nevetni, főleg nem fognak másik idézettel válaszolni. Említhetem Felicity Családi Tanácsadóját, nem fogják tudni, mi az. Bezzeg a sorozatot ismerő rajongók! Sokan fejből idézik az ütősebb párbeszédeket vagy simán rávágják egy-egy hétköznapi szituációra, hogy „mit javasolna erre a Családi Tanácsadó”. :) Hát nem jobb érzés kedvenc sorozatunkról velük diskurálni? Sokan vannak, akik gyerekkorának meghatározó sorozata a Váratlan utazás, sokan szeretik azt a békebeli világot, amit a sorozat mutat. Ők megértenek téged.

Régebben ezekkel az emberekkel valószínűleg nem találkoztál volna, hacsak nem jársz velük egy közösségbe, nem tartoznak a baráti körödbe. Az internetnek hála ma már olyanokkal is felveheted a kapcsolatot, akik akár több száz vagy több ezer kilométerre laknak tőled. A Facebooknak és rajongói FB-csoportnak hála tudsz velük beszélgetni.

De azért ez mégis csak egy virtuális világ… Élőben más. Egy csetablakban vagy posztban nem lehet sokat írni, nem lehet elmélyülni a témában. Nevezzük a dolgot nevén, kicsit felszínes marad az ismeretség. Kiindulásnak tökéletes platform a Facebook, de érdemes továbblépni.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok rajongót ismerek személyesen – pont a Váratlan utazás-találkozóknak hála. Sok új barátom lett, sőt még párt is találtam ebből a közösségből. Bár annak a kapcsolatnak a mi esetünkben vége lett, nem kizárt, hogy más is találhat a Váratlan utazás magyar közösségében magának párkapcsolatot. De nem csak én leltem barátokra, biztosan tudom, sokan mások is találtak maguknak barátot, számos barátság köttetett a VU-találkozók során.

Közhely, de az élet rövid. A jó dolgok meg idővel elmúlnak. A lehetőséget, a pillanatot akkor kell megragadni, amikor adódik. Azért, mert egy pasi 15+ éve rendez találkozókat, nem biztos, hogy a következő 5-10 évben is fog ilyet rendezni. (Az őszi találkozó előtt 5 évet kihagytam, 5 évig nem volt VU-találkozó.) Mindig lehet indokot találni, hogy miért nem csatlakozol, miért majd inkább legközelebb. Csak hát nem mindig van legközelebb… Te sem leszel fiatalabb, egyre nehezebben fogsz új ismeretségeket kötni, egyre nehezebben találsz magadnak új barátokat. Talán idővel az életed változik, most még nincs családod, de később lesz, és akkor kicsit kevesebb szabadidőd lesz. Talán később nehezebben fogsz tudni egy szombatot szabaddá tenni.

OK, lehet, „csak” a háttérinformációk érdekelnek. Lehet, nem akarsz új barátokat, kicsit visszahúzódó vagy. Semmi gond, a VU-találkozó nem csak arról szól, hogy „muszáj” beszélgetned vagy barátkoznod. Nem muszáj. Viszont hidd el nekem, más egy online felületen nézni néhány fotót, olvasni egy rövidebb beszámolót, és más, amikor élőben hallod az élményeket, a sztorikat. Írásban egyszerűen nem tudom átadni az élményt úgy, mint élő szóban. Érdekel téged, milyen a való életben Gus Pike vagyis Mickey Mahonen? Nagyon lelkesen tudok neked mesélni róla. Kíváncsi vagy milyen volt Hetty nénivel találkozni? Az utcán, a metróban. Le tudom írni, le is írtam már többször, de élő szóban mesélve egészen más élmény.

Ebből akarsz kimaradni…? Ezektől a lehetőségektől fosztanád meg magad?

Tegyél meg magadnak egy szívességet: tedd szabaddá magad november 2-án!

Szombaton is dolgozol? Nem tudod, hogy beosztanak-e szombatra?
Beszélj a főnököddel, hogy neked fontos az a szombat, osszon be úgy. Vagy vegyél ki szabadságot. Ha a barátnőd esküvője lenne szombaton, akkor mit tennél? Akkor is arra várnál, hogy majd vagy beosztanak szombatra vagy nem? A boldogságod nem ér meg egyetlen nap szabit? Nem egy hét szabadságot kell beáldoznod, csak egyetlen napot.

Át kell tenned a barátnőddel a találkozót?
Pedig már 2 hónapja nem találkoztál vele, hetek óta lebeszéltétek a programot. Nem fog belehalni, ha még egy hétig vagy hónapig nem találkoztok. Ha igazán jó barátnőd, megérti, hogy akadhat fontosabb teendőd is és őt egy héttel későbbre kell tenned.

Nem Budapesten élsz, utaznod kell több órát?
Mennyivel kényelmesebb inkább otthon maradni, a fenének van kedve felkelni szombaton korán reggel, és még fizetni az útiköltséget is. Na igen, én is szeretek sokáig aludni, főleg ha rossz idő van. De amikor májusban süt a nap, akkor azért más a helyzet. És amikor majd azon agyalsz, hogy kellene már menni hazafelé, de talán elég lesz a későbbi vonattal, nem baj, ha este 9-re érsz haza, mert annyira jól érzed magad… Akkor hálát fogsz adni magadnak, hogy mégis rávetted magad arra, hogy belevágj, elutazz Budapestre és részt vegyél életed első, de talán nem utolsó VU-találkozóján.

Halaszthatatlan elfoglaltságod van?
Esküvőre mész? Vagy más olyan elfoglaltságod akad, amit nem tudsz máskorra tenni? Na igen, VU-találkozó még lehet, hogy lesz, a barátnőd esküvője nincs minden évben. Megértem, hogy nem tudsz jönni. Igen, van fontosabb is, mint a Váratlan utazás-találkozó. Nem azt mondom, hogy nem lehet olyan program, ami fontosabb. De lehet. Sok esetben sajnos választanod kell és jól teszed, ha egy másik programot választasz.

Azért lehet, hogy bármennyire is szeretnél, nem tudsz részt venni, mert más kötelezettséged van. Megértelek. De bizony sokszor csak félsz attól, hogy kilépj a komfortzónádból és új emberekkel ismerkedj, sokszor csak kifogásokat kreálsz magadnak. Vizsgáld meg, hogy a kifogásodnak mennyire van valós alapja. Lehet, csak magadat korlátozod. Lehet, csak félsz az ismeretlentől. Lehet, csak venni kellene egy mély levegőt és kipróbálni, milyen az, amikor nem csak virtuálisan, de szemtől szemben, élő szóban tudsz olyanokkal beszélgetni, akik igazán megértenek téged.

Felteheted a kérdést, hogy mégis miért akarlak „rábeszélni” arra, hogy elgyere a VU-találkozóra. Nem akarlak én rábeszélni semmire. Én akkor is ott leszek, ha Te nem jössz el. Nem leszek kevesebb azzal, hogy Te kihagyod ismét. Nem kell mentegetőznöd sem, hogy most sem érsz rá, de majd legközelebb. Viszont megmondom őszintén, jól esik, amikor látom a csillogó szemeket, kapom a találkozó után a pozitív visszajelzéseket. Kevesebb nem leszek azzal, ha nem jössz el, de többnek érzem magam attól, ha eljössz és jól érzed magad. Azért szervezem ezeket az összejöveteleket, hogy örömet okozzak. És fantasztikus érzés azt megtapasztalni, hogy adni tudtam valamit.

Ha szeretnél részt venni a 2019. november 2-ai Váratlan utazás-találkozón, látogasd meg a találkozó weboldalát és az oldalon található űrlapon keresztül jelentkezz!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!