Juharszirupból készült termékek vannak a képen, juharszirupos popcorn, süti, juharvaj, juharszirupból készült zselé

Juharszirup és abból készült termékek

Kóstoltad már a juharszirupot? Még nem? Akkor ebből a posztból megismerheted! Már ismered, szereted az ízét? Azt tudtad, mennyi minden készül belőle Kanadában? Olvass tovább!

Mi is az a juharszirup?

Egy üveg juharszirupA juharszirup egy állagában és ízében a mézhez hasonló aminosavakban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag természetes édesítőszer. Az észak-amerikai indiánok fedezték fel, hogy a juharfából édes nedvet lehet csapolni, ők kezdték el az étkezésükben felhasználni. A világban fellelhető több mint 200 juharfajta közül több is alkalmas a nedv kinyerésére, a juharszirupot azonban többnyire az Észak-Amerika keleti részén honos cukorjuhar (Acer saccharum) fa nedvéből állítják elő. Napjainkban a kanadai Québec tartományban készül a legtöbb juharszirup, ami a világtermelés 70-80 százalékát adja. (Emlékezzünk a Szívek és virágok című Váratlan utazás-epizódra, ahol Felicity juharcukrot készít és azt mondja séf Pierre La Pierre-nek, hogy régi québeci recept szerint csinálja!)

A szirupkészítés egy egyszerű, de időigényes folyamat. A juhar a nyári időszakban energiát halmoz fel a gyökereiben keményítő formájában, ami tavaszra cukorrá alakul át. Tavasszal a fákat megcsapolják, a törzsük édes levet enged, melynek nagy része víz. Egy fa átlagosan 20-60 liter nedvet ad a 4-6 hétig tartó szezon alatt. A begyűjtött levet beforralva készül el a juharszirup. 40 liter nedvből lesz 1 liter kész termék.

A juharszirupot A-tól D-ig osztályozzák színe, íze, intenzitása szerint. Minél sötétebb (D), annál erőteljesebb, testesebb az íze és annál több benne az ásványi anyag és a vitamin. A juharszirup gyakorlatilag bárhol használható a cukor helyettesítésére: süteményekbe, kávéba, teába, palacsintára, gofrira önthető. Én imádom császármorzsára locsolni. Isteni! De tejbegríz vagy tejberizs ízesítésére is kiváló.

A juharszirup Magyarországon is kapható, a nagyobb hiperek, bioboltok forgalmazzák. Nem összekeverendő a pancake syruppal, ami csak színezett cukorszirup! A juharszirup felbontatlanul évekig eláll, felbontás után akár 1 évig is használható. Viszont ekkor már hűtőben kell tárolni!

(forrás: Wikipédia és Juharszirup.hu.)

Juharszirupból készült termékek

Bár Magyarországon is kapható, ha az ember kijut Kanadába, érdemes hozni belőle magunkkal. Számos kiszerelésben árulják a szupermarketekben konyhai felhasználásra. Műanyag kannában, fém dobozban vagy üvegben is megvehetjük. Természetesen a turisták ajándékboltokban díszcsomagolásban, szép üvegekben is megkapják.

Torontóban érdemes a St. Lawrence piacon beszerezni. A piac alsó részében a turisták számára szépen csomagolt változatokban is kapható, a belvárosi áraknál jóval olcsóbban.

Juharszirup mindenféle kiszerelésben egy turista bolt polcán

Juharszirup mindenféle kiszerelésben egy turista bolt polcán

Turistaként nem csak egyszerű juharszirupból tárazhatunk be, de számos édességet is készítenek belőle, amiket érdemes minimum megkóstolni, de akár Magyarországra is hozhatunk belőlük a családnak, barátoknak.

Juharszirupos popcorn

Juharszirupos popcorn

Egyik nagy kedvencem a juharszirupos popcorn (maple crunch), amit mellesleg kis súlya miatt szállítani is könnyű, kiváló, érdekes ajándék lehet az itthoniaknak. Másik nagy kedvencem a juraszirupból készült vaj (maple butter). Ez utóbbi egy sűrű, kenhető, besűrűsödött mézre emlékeztető édes massza, amit például reggelire lehet kalácsra kenni. Nagyon tömény, édes, különleges finomság.

Juharvaj többféle kiszerelésben a St. Lawrence piac egyik boltjában

Juharvaj többféle kiszerelésben a St. Lawrence piac egyik boltjában

De lehet még kapni juharsziruppal ízesített kekszeket, csokikat, vajkaramellát (fudge), zselét is.

Mindenféle juharszirupos termék a St. Lawrence piac egyik boltjában

Mindenféle juharszirupos termék a St. Lawrence piac egyik boltjában

Mindenféle juharszirupos termék a St. Lawrence piac egyik boltjában

Mindenféle juharszirupos termék a St. Lawrence piac egyik boltjában
(a kép kattintásra nagyobban nyílik meg)

Érdekességek

A juharszirupnak, illetve főleg a belőle készült dolgoknak jellegzetes illatuk van. Az Avonlea Conventionök során több alkalommal jártam a Black Creek falumúzeumban, aminek ajándékboltjában számos juharszirupos terméket lehetett kapni. A kisebb méretű boltban jellegzetes, összetéveszthetetlen illatot lehetett érezni.

Amikor 2007-ben egy hosszabb útra mentem ki Kanadába, megjártam a Prince Edward-szigetet és Új-Skóciát is. Meglepődtem, hogy utóbbi két tartományban mennyire kevés juharszirupos termék, ajándék volt kapható Torontóval összehasonlítva. Tipp: Ha Kanadába mész és más tartományt is meglátogatsz, célszerű Torontóban feltankolni a fent említett finomságokból. ☺

2019 tavaszán ismét jártam Kanadában, meglátogattam a King-tanya forgatási helyszínét (erről majd még írok). A tanyát már nem lakták, de a területén mezőgazdasági tevékenység folyt, konkrétan juharszirupot csapoltak a közeli erdőben.

Videós bemutató

A lenti kis videót még Torontóban forgattam, nem csak juharszirupos termékeket láthatsz benne, de pár jégborból készült édességet is.

Szeretnél többet megtudni Kanadáról, Torontóról? Megjelent a könyvem magyarul a Váratlan utazás hátteréről, a nemzetközi találkozókról, a színészekről, forgatási helyszínekről, de Kanadáról is találhatsz érdekességeket benne. A megrendeléséhez görgess kicsit lejjebb!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!