A King család

„Remek ember, sallangmentes személyiség.” „Nagyon izgalmas volt a személyiségfejlődése.” „Végtelenül kedves, barátságos, őszinte.” „Kitartó, erkölcsös, önzetlen szeretetre képes.”  Nem fukarkodtak a magyar rajongók a Váratlan utazás karaktereinek jellemzésével. Kíváncsi vagy, mit gondolnak kedvenc szereplőikről a sorozat magyar rajongói? Olvass tovább!

Az előző posztban néhány véleményt már felvillantottam, jöjjön egy kicsit részletesebb értékelés a Váratlan utazás szereplőiről a magyar rajongók gondolatai alapján.

Általánosságban elmondható, hogy több karakter is fejlődésen ment keresztül a sorozat 7 évada alatt, ezt dicsérték a rajongók. Illetve többen kiemelték a kiváló magyar szinkront a kiváló színészi teljesítmény mellett. Igen, a magyar szinkron valóban nagyon jól sikerült és a magyar színészek érdemes, hogy tudtak hozzáadni a sorozathoz a hangjuk segítségével.

A blogposztban a saját gondolataim mellett alapvetően a magyar rajongóktól kapott visszajelzésekből idézek. Köszönöm a rengeteg értékes üzenetet! A cikk ezek nélkül nem születhetett volna meg.

Alec King

Alec King és Daniel

Alec esetében az apa, a férj, a családjáról és a közösségről gondoskodó megbízható, segítőkész, érző, értelmes, jó ember jutott a rajongók eszébe, illetve ezeket a tulajdonságait emelték ki. Csupaszív édesapának nevezték, olyan embernek, akire lehet számítani, aki mindent megold, minden elsimít. Aki nyugalmat, békességet áraszt, őszinte, igazságos, mindent megtesz a családjáért, a városáért. Érdekesség, hogy Alec kapta arányaiban a legtöbb szöveges értékelést. A szavazók 82%-a írt valami gondolatot róla. Ez azt jelenti, hogy nagy hatással volt a magyar nézőkre.

„Remek ember, sallangmentes személyiség, mély érzésű és nagyszerű apa. Cedric Smith sokat mondó tekintete és Szersén Gyula hangja tökéletes kombináció.”

„Azért Alec King a kedvencem a sorozatban, mert számomra megtestesíti a „tökéletes” apa és férj figuráját. Mindig ott van, amikor a gyerekeinek szüksége van rá, és mindvégig szereti és tiszteli a feleségét is. Emellett jó testvér és barát is, aki joggal vívja ki Avonlea lakóinak megbecsülését. Persze ehhez Janet is elengedhetetlen.”

„Tiniként nagyszerű és vágyott apaképet testesített meg számomra. A gyermekeiért mindig mindent megtett. Szigorúan nevelte őket, mindenkinek követnie kellett a szabályokat, de ez a szigor nem a tekintélyt szolgálta, mint Hettynél, hanem értük volt, hogy helyes legyen az értékrendjük, és felnőttként megállják a helyüket az életben. Emellett mindig érződik rajta, hogy szeretetből cselekszik. És hagy a gyerekeknek az életkoruknak megfelelő döntési szabadságot, hogy megtanulhassák tetteik következményeit. Ha hibáztak, megkapták érte a büntetést, de azon is érződik a szeretet. Felnőttként is tökéletes karakter, a családjáért él. Tetszik, ahogy Janet felé fordul, néha a humoros csipkelődésével színt visz a házasságba is. Mindig igazságos és tudja, szorgalmasan végzi a kötelességét. Tudatos, okos, intelligens és nem utolsó sorban sármos! Szeret táncolni, szép az orgánuma Szersén Gyulának köszönhetően. Szóval minden téren ideális, szerethető karakter. Amolyan álompasi!”

„Ilyen egy jó férj, apa, nagybácsi, barát. Nyugalmat, biztonságot áraszt. Nem beszél feleslegesen, de ha beszél, akkor érdemes rá odafigyelni, mert bölcs ember.”

„Alec bácsi stabil, megbízható személyiség, akire mindenki számíthat, mindig segít a bajba jutottakon, gyengéken. Családja sziklaszilárd támasza, de a tágabb közösségéért is felelősséget érez.”

Felicity King

Felicity KingFelicity értékelésénél többen is említették a jellemfejlődést. Talán ő fejlődött, változott a legtöbbet a sorozat 7 évada alatt.

„Nagyon izgalmas volt a személyiségfejlődése, ahogy az eleinte kissé idegesítő, sokszor rosszmájú kislány formálódott, és komoly, érett fiatallá vált.”

„A sorozat során végigkövethettük, ahogy álmodozó, kissé beképzelt, de mindvégig nagyon ambiciózus bakfis lánykából komoly, felelősségtudatos fiatal nő lett. Azért szeretem a karakterét, mert látom a jellemfejlődését, ahogy megtanulja bevallani és megbánni az általa elkövetett hibákat, és igyekszik kijavítani őket. Amellett, hogy időnként valóban idegesítő, de mégis szerethető és emberi.”

„Eleinte nem kedveltem a hisztis, árulkodós kis Felicityt, de a fejlődő karaktere kislányból egy erős, tudatos, kitartó Felicity példakép lett számomra.”

„Kislányként előítéletes, hagyományos társadalmi értékeket vallott, hagyományos női szerepek stb., jó tanuló, piszkálós. Ahogy nőtt, úgy fejlődött a karakter is. Rájött, mi az ami neki fontos, volt eladó, orvostanhallgató, menyasszony, majd árvaházat alapított. Sok kudarc érte, de próbált talpra állni (egyetemen megkülönböztetés, Gus Pike halála, Cecily betegsége, barátnő elvesztése stb.). Az élete során több női minőséget is láthattunk.”

„Mikor kisgyerekként néztem a sorozatot, elbűvölt a szépsége, a kedves tekintete, még a sok hiszti ellenére is. Gusszal való kapcsolata, a törődés, aggódás, érzékiség mind-mind arra utaltak, hogy Felicity egy rendkívül kedves ember.”

Felix King

Felix KingFelixet azért kedvelték meg a magyar nézők, mert vicces volt, szórakoztató, minden rosszaságban, csintalanságban, csibészségben benne volt. Többen kiemelték a vicces beszólásait, mókás megszólalásait. A klasszikus rosszcsont gyerek figuráját hozta. Viszont nála is megfigyelhető a jellemfejlődés, ahogy egy pimasz, kópé kisfiúból érett fiatalemberré vált. Azt is kiemelték többen, hogy a hibáit belátta és a rosszaságait mindig megbánta végül.

„Mert vicces, szórakoztató, nem veti meg a csínyt… De a szíve a helyén van.”

„Szerintem iszonyatos jellemfejlődésen megy keresztül. Kiskorában tipikus ravasz, komisz kölyök, akinek ugyanakkor helyén van a szíve és az esze is. Nagyobb korában mindez megmarad benne, de társul hozzá becsület és szorgalom is.”

„Kisfiúként kis cuki, huncut, szókimondó volt, fiatal férfiként pedig helyes, igazi kis úriember lett. Értéket képvisel.”

„Mert nagyon életszerű a karaktere, jó is és rossz is, mint mindenki. Kis zsivány, de nagyon jó lelke van.”

„Kicsiként vicces a harca a nővérével, nagyként megható az összetartásuk a King gyerekeknek. Mert küzd az álmaiért, még ha apjával is kell szembeszállnia. Mert szereti a családját. Mert tanul a leckékből, ohh, amikor szegény kutyát kell ápolni… Mert kitartóan dolgozik a Fehér Homokban. Szép, ahogy Izzy és az ő barátságából kialakul a szerelem.”

„Rengeteget fejlődik a karaktere, emberi figura. Kisfiúnak olyan aranyos, igazi rossz gyerek. Amikor helytelenül cselekszik, őszintén megbánja, és jóvá teszi. Amikor elmegy dolgozni, kiáll magáért, hogy azt csinálhassa, amit igazán szeretne.”

Gus Pike

Gus Pike pipázikGus Pike-ról is érkezett több értékelés, hogy miért is szeretik a magyar nézők. Kiemelték a becsületességét, tisztaságát, egyenességét, jószívűségét és szerénységét, illetve hogy kész volt fejlődni, tanulni, és emiatt ő is komoly jellemfejlődésen ment keresztül. Egyszerű szegény árva tengerészfiúból kitartással, tanulással felküzdötte magát egészen a Fehér Homok Szállóig. A sorozat nézői többnyire nők, így nem felejtették el megemlíteni többen, hogy milyen jóképű, sármos, és ahogy már korábban írtam, többen is bele voltak zúgva.

„A karakter jó példa arra, hogy akaraterővel, kitartással mennyi fejlődésen mehet keresztül az ember.”

„Nagyon szimpatikus az a jellemfejlődés, amin keresztülmegy a történet során. Igazi úriemberré válik és tiszta, őszinte vonzódása Felicity iránt minden nő álma.”

„A fiú, aki szegénységből jött, de erős akaratának és szűnni nem akaró pozitív kitartásának köszönhetően szerves része lett a sziget kis közösségének. Sosem szűnt meg hálásnak lenni Hetty néninek, aki segítette őt az útján, és mint egy igazi nagymamához, ha bármikor gondja volt, hozzá fordult őszinte bizalommal. Egy hűséges természetű fiatalember, akiről Felix King mondja el talán legjobban a dolgokat („Megcsinálja a háziját pedig senki sem kényszeríti.”, „Stuart nem érhet még a nyomába sem.”).”

„Igazi egyéniség, akit az élet pofonjai, hamar arra kényszerítettek, hogy felnőttként hozzon döntéseket, holott még szinte gyermek, vagy inkább nagy kamasz, a kamasz korszakra jellemző összes „tünettel”. A kemény küzdelem, hogy egy kívülálló kis senki csavargóból a közösség elfogadott és befogadott tagja legyen. Ma is becsülendő viselkedés és eredmény lenne. Kevés ilyen ember van. Jelenleg ha valaki a perifériára kerül, leginkább ott is marad. Egyenessége és tudásvágya megnyerő. Még a kissé érdes, szigorú, morgolódó, de aranyszívű Hetty King számára is.”

„Mert ő testesíti meg számomra a kitartó, erkölcsös, tiszteletteljes, erős, önzetlen, szeretetre képes férfi jellemet.”

„Mert Gilbert Blythe után ő a legromantikusabb férfikarakter.”

Hetty King

Hetty néniről annyi visszajelzés érkezett, hogy róla külön blogposztot írtam: Miért szeretik a magyar rajongók annyira Hetty nénit?

Janet King

Janet King

Janet néni esetében az anya-, illetve feleségszerepet emelték ki a sorozat rajongói. Többen mintaanyának, mintafeleségnek, melegszívű háziasszonynak titulálták, aki kiáll a családjáért és anyatigrisként védelmezi a gyermekeit. Érdekesség, hogy több visszajelzésben azonosították őt az otthon melegével.

„Gyerekként talán nem őt választottam volna, de most, hogy újra és újra nézem a sorozatot ő a kedvencem. Igazi Nő. Nagyszerű asszony, tele érzelemmel, tisztasággal, őszinteséggel. Jó anya, jó feleség. Nem csak a háztartást vezeti, de kiáll a jó ügy mellett. Kitartó. Kedves. Nagylelkű. Igazi támasz. Szeretetre méltó és alázatos. A családjáért megtesz mindent. Számomra igazi minta. Ahogy a házassága is. Csodálatra méltó nő és nem utolsó sorban szép is! És szeretem benne, hogy néha feladja az elvárásokat. „Janet néni a világ legjobb édesanyja” ahogy Sara is mondta! ❤ ”

„Csupaszív anya.”

„Sokszor hirtelen természete ellenére megteremti a család melegét, gondoskodó, de van valami vicces lazaság is a karakterében.”

„Példás anya és feleség. Kedves, lágyszívű, vidám, de ha kell, anyatigrisként védelmezi gyermekeit.”

„Az otthon melegsége jut róla eszembe.”

Jasper Dale

Jasper DaleJasper Dale karaktere is nagy kedvenc. Szeretnivalónak, kedvesnek, az ügyetlenkedései, esetlensége ellenére nagy tudású személynek írták le a rajongók.

„Mert olyan szeretnivaló az esetlensége!”

„Imádom mikor Oliviáért elhagyja a dadogást. Az egész karakter annyira szeretnivaló.”

„Talán ő az a karakter, akivel bárhol találkozhatok a magam környezetében is. Még magamban is találtam hasonlatosságot: ugyan zseni nem vagyok, de azért a szakmámban igyekszem otthon lenni. Jasper kicsit ügyetlen, szerencsétlen megnyilvánulások mellett egy nagy tudású személy, akit nem értenek meg.”

„Mert hiába félénk és suta, de mindig kitart a találmányai és a tudománya mellett és persze a család mellett is.”

„Az éles eszű újító, aki a mindennapjait a maga sete-suta módján bukdácsolja végig, óriási a kontraszt a kettő között. Mindeközben végtelenül kedves, segítőkész és szeretetreméltó. Fejlődik a karaktere sokat, tanán nem olyan látványosan, mint pl. Felicity, de az extra introvertált személyiség, ahogyan megismerjük, a lehetőségeihez képest nagyon szépen kinyílik.”

Olivia King Dale

Olivia King Dale

Olivia nénit is szeretik a rajongók. A jóságát, szeretetét, segítőkészségét, nőiességét, empatikus és mindig pozitív hozzáállását emelték ki többen is. Illetve az is szimpatikus a karakterben, hogy képes volt kiállni magáért vagy akár Jasperért is, még Hettynek is tudott ellent mondani. Több rajongó is megírta, hogy róla nevezte el a kislányát.

„Olivia az egyik legkiegyensúlyozottabb karaktere a Váratlan utazás világának; szelíd és empatikus, ugyanakkor elég határozott ahhoz, hogy a saját útját járja, és szembeszálljon akár Hettyvel is, de többnyire ezt is úgy teszi, hogy a kedvességével elveszi a konfliktus élét. Egyszerre nőies és emancipált. Jasper iránt érzett szerelme azt is megmutatja, hogy helyén van a szíve – nem dől be a felszínesen ítélőknek, akik Jaspert bolondnak tartják, meglátja a férfi valódi értékeit.”

„Végtelenül kedves, barátságos, őszinte és minden újdonságra nyitott, mindenkit elfogadó személyiség. A hóbortossága, vidámsága még szerethetőbbé teszi. Mindenáron való önállósodása Hetty néni mellett és Jasper Dale maximálisan odaadó feleségeként szintén a kedvencemmé teszi.”

„Van benne egy kislányos báj, mintha ő sosem öregedne. Szívből tud nevetni és lelkesedni. Nyíltan felvállalja az érzéseit. Tapintatos és megértő jellem, akibe szorult némi büszkeség is a Kingektől. Őszinte természetességgel fejezi ki szeretetét mások iránt függetlenül attól, ki mit gondol róla.”

„Hívő, végtelenül kedves, segítőkész, emberséges, hűséges, egyszerre feleség, anya és újságíró. Olyan nő, akinek sikerült összeegyeztetnie a családot a karrierrel. Nagyon példaértékű a számomra!”

„A végtelen szeretetéről és jóságáról bárki példát vehetne. A legszimpatikusabb szereplő.”

Sara Stanley

Sara Stanley

Sarát jólelkű, jóindulatú, okos, jóságos, kedves, talpraesett, őszinte, segítőkész karakternek látják a magyar rajongók. Sara mindenkiben a jót látja, segíteni akar az elesetteken. Ugyanakkor könnyen kerül valami kalamajkába, bajba, de alapvetően mindig jóhiszeműen jár el, csak a körülmények néha  megkavarodnak. Többen írták, hogy önmagukat látták benne, illetve vele együtt nőttek fel. Több fiú, illetve férfi írta, hogy korábban bele voltak zúgva akár a karakterbe, akár a színésznőbe.

„Nagyon okos, intelligens, empatikus gyerek és mindig helyén van a szíve. Ő soha nem igazságtalan vagy szívtelen, mindig gondol másokra is, míg másoknak mind vannak negatív megnyilvánulásaik, mindenki legalább egyszer megsérti, megsebzi Sarát, de ő sose bánt senkit. A döntésemben az is szerepet játszik, hogy Sarah Polley szerintem nagyon tehetséges színész, mindig csodálom, hogy tudott egy gyerek ennyire hitelesen, sokrétűen játszani.”

„Nagyon érdekes és összetett karakter. Gyermek, de mégis ott rejtőzik benne egy felnőtt gondolkodásmódja. És a sorozat első részétől az utolsóig megőrzi tiszta, egyszerű természetét.”

„Szerintem ő legösszetettebb karakter a sorozatban. (Nagyvárosból jött, sokat utazott, világot látott, de ugyanakkor Avonlea-ban is megtalálja a helyét.) Talán a legtöbb együttérzést is ő váltja ki a szereplők közül, hisz félárva, utána pedig teljesen árva lesz… Mindemellett rendkívül szórakoztató „figura” is, hisz – akaratán kívül – mindig valami galibába keveredik (akárcsak Felix), de végül mindig jól jön ki belőle! :) Kedves, jóindulatú kislány. Kár, hogy a későbbi részekben már nem szerepel, szívesen néztem volna, hogy az ő életútja hogy alakul…”

„Sokszor tudtam vele azonosulni gyerekként. Én is többször segíteni akartam, de bajba keveredtem, illetve új iskolába kerültem, ahol nehezen fogadtak be. Ezért át tudtam érezni a helyzetét.”

„Sara annyira bájos és okos kislány. Az ő lénye, természete, egyenes jelleme, bátor és őszinte egyénisége nagyon rokonszenves nekem. Korához képest rendkívül bölcs, jóérzésű, empatikus és intelligens. Felnőtteket meghazudtoló bölcsességével könnyedén megold konfliktushelyzeteket, valamint kimagasló érzelmi intelligenciája révén jó érzéke van a békítéshez és ahhoz, hogy önbizalmat öntsön emberekbe. Bájosan kotnyeles, de mindig jóindulatú és jóhiszemű. Képzelőereje és fantáziája egyszerűen irigylésre méltó.”

„Ő az egész sorozat alapja, jó szándékú és jószívű karakter.”

„Ő az egyik legpozitívabb karakter. Nagyon ritkán gonoszkodik. Mindig kiáll a jó oldalán. Már gyerekkorban pontosan tudja, ki mennyit ér.”

„Valahogy az első perctől önmagam láttam benne.”

„Vele kezdődik minden, vele nőttem fel. Most már igazából Olivia, Janet közelebb állnak hozzám, jobban értem őket anyaként. De alapvetően Sara az origó.”

A többi karakter

A többi karakter már jóval kevesebb szavazatot és szöveges értékelést kapott, de azért szeretnék róluk is megmutatni néhány jellemzést.

Eliza néni: „Eliza néni egy kedves, humoros színfoltja a történetnek, és röviddel a megismerése után figyelemre méltó jellemfejlődésen ment át a karaktere.  Nagyon szeretem a részeket, amelyekben szerepel.”  „Nagyon szerethető és egyben bölcs karakter, kellő humorral az élethez ugyanakkor korához illő méltósággal.”

Izzy Pettibone: „Általában nem a főszereplők szoktak lenni a kedvenceim. Így itt sem. Izzy mindvégig egyenes, következetes, családszerető, melegszívű lány volt. Mindig kedvelte Felixet és végül ennél már többet is érzett iránta, de a kibontakozást már nem tudhatjuk meg teljes egészében a történetből.”

Marilla Cuthbert: „A tiszta, szigorú, de következetes szeretete, zárkózottsága teszi olyanná, mintha családtag lenne.  Valószínűleg hozzájárul ehhez Colleen Dewhurst remek alakítása is.”

Miss Stacey: „Már az Annában is nagyon szerettem. Szimpatikus személyiség a hihetetlen bölcsességével, higgadtságával, roppant magas diplomáciai érzékkel.  Világlátott ember, aki nem riad vissza a kétkezi munkától sem. Szóval példaértékű a személyisége számomra.”

Peg Bowen: „Tetszett ahogy elvonult a nagyvilágtól és mégis segített azokon akik miatt otthagyta a „várost”.”

Nem olvastad a cikksorozat első részét? Ezen a linken megtalálod: Ki a magyar rajongók kedvenc karaktere a Váratlan utazásból, és vajon miért?

Hetty néniről elkészült az önálló cikk, itt olvashatod: Miért szeretik a magyar rajongók annyira Hetty nénit?

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!