„Elsőre szigorúnak és keménynek tűnik, de valójában nagy szíve van és nagyon jó ember.” „Egy igazi századeleji öreglány, aki minden körülmények között megpróbálja összetartani a családot.” „Fenomenális a játéka, a szúrós szókimondásai, arckifejezése. Ugyanakkor a családja szeretete néha megmutatja, hogy a szigorú karakter mögött szerető szív lapul.”

Rengeteg ehhez hasonló visszajelzést kaptam Hetty néniről miután megszavaztattam a magyar rajongókat arról, hogy ki a kedvencük. Hetty néni nyert torony magasan, és ő volt az a karakter, akiről a legtöbb szöveges visszajelzést is adták a rajongók a szavazás mellett. Kíváncsi vagy, mit gondolnak kedvenc zsémbes tanítónődről a sorozat magyar rajongói? Olvass tovább!

Egy korábbi posztban már csemegéztem a többi karakterre érkezett visszajelzésekből. Hetty figurája viszont annyi üzenetet generált, hogy úgy éreztem, neki egy külön posztot kell szentelnem.

A blogposztban a saját gondolataim mellett alapvetően a magyar rajongóktól kapott visszajelzésekből idézek. Köszönöm a rengeteg értékes üzenetet! A cikk ezek nélkül nem születhetett volna meg.

A magyar nézők szerint szigorú, karakán, őszinte, intelligens, jószívű, konzervatív, régi vágású, emberi, akinek helyén van a szíve és akinek első a család. Bár látszólag sokszor rideg és szívtelen vagy túl kemény az embertársaival, a zord külső mögött aranyszív lakozik. Kiemelték a rajongók a beszólásait, a mimikáját, a gesztusait, illetve többen említették, hogy pedagógusként nagyon bele tudták a karakterbe képzelni magukat. Sokan dicsérték a karakter magyar szinkronját, amit a kiváló Schubert Éva színésznőnek köszönhetünk.

„Hetty egy eredeti, utánozhatatlan karakter, akit a zsémbessége ellenére is megszeret az ember, mert tudja, hogy helyén van a szíve.”

„Nehéz megfogalmazni, de mindig is őt szerettem a legjobban. A világhoz való hozzáállása, az, ahogyan mindent irányítani akar, de belül egy kedves és melegszívű ember lakozik, nagyon szimpatikus volt nekem mindig is. Felneveli Oliviát és Sarát, segít a barátnőjének, majd még örökbe fogad két árvát is.”

„Nagyon hitelesen játssza a szerepét, jó színésznő, igazi régi vágású tanáregyéniség. Nagyon emberi, vannak jó és rossz tulajdonságai is. Jó választás volt Schubert Éva szinkronhangja.”

„Talán időnként idegesítőnek tűnhet, mégis ő az a karakter, aki körül szerveződik a többi szereplő élete. Időnként hagyománytisztelő vénlány, máskor vérbeli modern nő, mégis az ő bölcs útmutatásaira, gazdag élettapasztalataira épülő bölcsességére számítanak a többiek. Irónia, humor, szarkazmus, néha kis pökhendiség színezik a jellemét, azonban őszinte, hiteles szereplő, a közösség egyik legszínesebb egyénisége, legmeghatározóbb tagja.”

„Sokak szerint szívtelen, keménykezű nőszemély, de valójában nagyon nagy szíve van, segít, akin csak lehet. Kicsit merev, ragaszkodik a szabályokhoz, tradíciókhoz, amikből semmi és senki kedvéért nem hajlandó engedni. Klasszikus vénkisasszony típus :) <3”

„Imádtam a játékát! Remekül megformálta a kissé konzervatív, szigorú, de igazságos tanítót, akinek hatalmas szíve van. Volt valami méltóságteljes, de ugyanakkor esetlenül bájos és sokszor szinte komikus a személyében, ahogy megformálta a karaktert. Hetty nénit az utánozhatatlan mimikájával és gesztusaival tette felejthetetlenné.”

„Mert vannak elvei és ragaszkodik is hozzájuk. Szintén pedagógusként, sokban hasonlítunk a karakterrel.”

„Imádom a stílusát és a szarkazmusát. :)”

„Fantasztikusan játszik, a modora egyedülálló, nekem nagyon tetszik, ahogy a kemény szíve mögé rejti az érzéseit. Emellett vannak humoros pillanatai, amiken mindig jókat nevetek.”

„Igazi egyéniség!!! Ő a sorozat bástyája!”

„Őszinte, szókimondó, régimódi a szó nemes értelmében. Nélküle a Váratlan utazás elképzelhetetlen!”

„A látszólag rideg, érzelemmentes külső ellenére érzékeny ember, intelligens, néha még humoros is tud lenni.”

„Nehéz választani a karakterek közül, mert mindegyik főszereplő végtelenül jólelkű ember, de Hetty néni azért a kedvencem, mert a kissé zord, kemény, szigorú erkölcsű pedagógusban egy érző szívű, intelligens, humoros, kedves, talpraesett, olykor romantikus lelkű ember is megbújik.”

„Felejthetetlen karakter. Rendkívül kidolgozott és összetett jellem, vibráló személyiség. Egy ilyen szereplő megalkotása igazi írói bravúr.”

„Mert egyszerre tud megnevettetni, megríkatni, felidegesíteni. Szuper karakter, nélküle nem lenne ilyen ez a csodás sorozat!”

„Nagyon eredeti figura, érdekes, összetett karakter, sokszor (túl) keménynek tűnik, de az olykor-olykor zsörtölődő Hetty néni nagyon is érző szívű, emberi.”

„Nagyon szép sorozat a Váratlan utazás, aminek Hetty néni adja meg a sava-borsát.”

„Számomra elképzelhetetlen nélküle a sorozat. Igazi, különleges karakter, sok-sok emberi hibával, gyarlósággal, vénkisasszonyos allűrökkel, melyek szerethetővé teszik amúgy kiváló jellemét, tehetségét. Nélküle nincs Gus Pike, akivé az ő támogatásával lett, elárvul a King család, szegényebb, unalmasabb Avonlea, s persze a sorozat.”

„Szeretem az egyenes jellemét, a hagyományokhoz való ragaszkodását, a szarkasztikus humorát.”

„A karaktere határozott, a családjáért mindenre képes, de néha vicces, bohó… ízig-vérig nő. Akkoriban nem lehetett könnyű egyedülállóként boldogulni. Ahányszor újranézem a sorozat epizódjait egyre több oldalát ismerem meg. Nem unalmas szereplő és a színésznő a magyar hanggal tökéletes.”

„Nagyon szerethető, igazi példakép.”

„Hetty néni karaktere annyira különleges, még a szinkronhangja is felülmúlja az eredeti angolt, hogy szerintem más nem is tudta volna visszaadni jobban az ő személyiségét. Tetszik benne, hogy annak ellenére, hogy mindig olyan szigorúnak, határozottnak és családfőnek mutatja magát, mégis egy nagyon érzelmes, kedves nő valójában. Nekem például tetszik az amikor kicsit bepillantást nyerhetünk milyen volt gyerekként “Memento Mori” c. részben. Viszont, nagyon tetszenek a kritikus, ironikus megjegyzései is amivel kiakaszt sokakat, vagy amikor csökönyösen köti az ebet a karóhoz, de aztán megtörik a büszkesége és végül olyan aranyos megbánó tekintettel kér bocsánatot azoktól akiket megbánt, hogy senki nem is tud neki ellenállni. Nagyon aranyos példa erre a Kapzsi kéjenc c. rész amikor először Isabelle Carringtont akarja az ő darabjának főszereplőjének, aztán a végén könyörögve fordul Janethez hogy játssza el a szerepet. ;D”

„Szeretem a színészi játékot, a karakter természetet, a magyar hangot mindehhez… Szóval ez mind együtt teszi a kedvenc karakteremmé.”

„Hetty néni kemény és mégis lágy szívű, makacs és belátó, irányító, céltudatos, kedves, fantasztikus karakter. Jackie Burroughs pedig tökéletes erre a szerepre.”

„Karakán és határozott, egyúttal viszont érző lélek. Egy valóságos figura, reális problémákkal. Schubert Éva szinkronhangjával pedig egyszerűen fantasztikus karakter.”

„Zseniális karakter: szigorú, szókimondó, de beismeri ha téved, képes megbánni és bocsánatot kérni. Egyéniség, nagyon emberi, mert gyarló, de belül melegszívű.”

„Összetett karakter, a felszínen levő keménység és szigor egy színes és eleven belsőt takar. Lehet, hogy nem ment férjhez, nem szült, és nem élte a klasszikus értelemben vett akkori női életet, de a hosszú tanári pályafutása nem magányosságból fakad (szerintem legalábbis), hanem a tanítás, a tudományok iránti szenvedélyéből. Igen, szigorú és kemény szokott lenni, néha kissé maradi és konok is, ugyanakkor egy biztos pont, megbízható, korokon átívelő, igaz elvekkel. Szenvedélyes, jó humorú, és a családért, szeretteiért, barátaiért minden tőle telhetőt megtesz, és bár nehezen, de azért azt is be tudja látni, ha tévedett.”

„Egy igazán magabiztos céltudatos kifinomult hölgy, aki nagyon is emberi. Sokszor megbántja a szeretteit, amit egyébként nem is gondol komolyan, és helyrehozza a hibáit. Imádom a házát a Rózsa-lakot! Saját otthonomat próbálom hasonló módon berendezni. Hetty néni az én igazi példaképem!”

„Nagyon sokat tanulhatunk, a gyerekek is, abból, hogy a szigorúságában mennyi szeretet és segítőkészség van. Miközben ő is rengeteget fejlődik a gyerekek által. Meg kell tanulnia, hogy egy szülő mennyi feladatot vállal azzal, hogy gyermeke van. Példát mutat arról, hogy az életben milyen fontos a pontos és előre tervezett és betartott rend. Sokan nem szeretik a sorozatban, de ő kitart az elvei mellett, a gyermekek mellett, a felnőtteket is sok mindenre megtanítja. Nagy tanulság ez mindenki számára, aki szerette a sorozatot.”

„Olykor szigorú, máskor nevetve szalad a réten és automobilt vezet. Önfeláldozóan, anyjaként gondozta Sarát. Dolgos, törődő feje a családnak. Néha konok, önfejű és kotnyeles, de mindig jószándékú és idővel azt is beismeri, ha hibázott. Ráadásul tanítónő, ahogy én is, így ezzel a végtelen szakmai elhivatottságával is tudok azonosulni. Sokoldalú, szívemnek nagyon kedves karakter.”

„Ő a legösszetettebb karakter, remek színészi alakítás, a sorozat krémje.”

„Zseniális színészi alakítás.”

„Nagyon emlékeztet a nagymamámra. Olyan határozott és keményfejű, de mindennél jobban szereti a családját.”

„A csípős humora és vitriolos megjegyzései páratlanok. A színészi játék pedig zseniális.”

„Hihetetlen a mimikája.”

„Szúrós természete alatt ízig-vérig csupaszív, családcentrikus, mindenkor a hagyományok tiszteletben tartásával próbálja gardírozni a Kingeket. Tartása egész Avonlea-ban köztiszteletűvé teszi. Telitalálat volt magyar hangja, Schubert Éva.”

„Mindig kedveltem az olyan karaktereket, amikor a kemény külső érzékeny belsőt takar. Különösen jó epizódok, amikor Hetty ezt még hatványozottabban mutatja meg, Walley és Romney társaságában. Jackie arcmimikája pedig zseniális.”

„Kislánykoromban indult a sorozat vetítése Magyarországon. Ekkor már tudtam, hogy tanítónő szeretnék lenni, s ebben Hetty néni személyisége erősített meg. Szigorú volt, igaz, akadtak elhamarkodott döntései is a gyerekekkel (nevelés, oktatás terén egyaránt) kapcsolatosan, de mindig átgondolta a napi eseményeket, tetteit, gondolatait és bölcsen bocsánatot is tudott kérni, ha a helyzet azt kívánta meg. Felnőttként tudom, hogy tanítási módszereivel nem menne át a minősítésen, de emberi mivoltát tekintve sok pályán lévő kolléga tanulhatna tőle.”

„Szerintem nagyon jó színésznőt választottak a szerepére. Azért olyan kedves a szívemnek a karaktere, mert természetre nagyon hasonlít Anyukámra. :) Melegszívű, független, olykor harcias, segítőkész, megértő, támogató, felelősségteljes. Az otthon biztonságát ontja minden tettével. Ahogy Hetty néni is, mert tulajdonképpen szerintem ő a fő kapocs a testvérek között. (Ráadásul Anyukám is tanítónőként dolgozott :D) Bírom, hogy Hetty néni szereti a kezébe venni a gyeplőt a legidősebb testvér jogán. Bár ettől nem lesz népszerű, de bátran vállalja a felelősséget. Kevés részben látni, hogy segítségre szorulna.”

„Ő maga a “Váratlan utazás”.”

Nem olvastad a cikksorozat első kettő részét? Ezen a linken megtalálod az első részt: Ki a magyar rajongók kedvenc karaktere a Váratlan utazásból, és vajon miért? A második része pedig itt található: Ezt gondolják a magyar rajongók a Váratlan utazás karaktereiről.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!