Gyerekek a Váratlan utazásban

Te is kíváncsi vagy, vajon a magyar rajongók melyik szereplőt kedvelik a legjobban a kanadai sorozatból? Több, mint 800 magyar rajongó vett részt a felmérésemben és szavazott a kedvencére. Vajon ki kapta a legtöbb szavazatot?

Összesen 807 szavazat érkezett. Lássuk az eredményeket!

karakter neve szavazatok száma százalékos megoszlás
Hetty néni 288 35,7%
Sara Stanley 91 11,3%
Gus Pike 89 11%
Felix King 80 10%
Felicity King 70 8,7%
Alec bácsi 62 7,7%
Olivia néni 38 4,7%
Janet néni 34 4,2%
Jasper Dale 15 1,9%
Eliza néni 8 1%
Marilla Cuthbert 7 0,9%
Izzy Pettibone 7 0,9%
Peg Bowen 5 0,6%
Cecily King 4 0,5%
Andrew King 2 0,2%
Miss Stacey 2 0,2%
Rachel Lynde 2 0,2%
Pierre Lapierre 1 0,1%
Clive Pettibone 1 0,1%
Davey Keith 1 0,1%
karakter neve szavazatok száma
(százalékos megoszlás)
Hetty néni 288 (35,7%)
Sara Stanley 91 (11,3%)
Gus Pike 89 (11%)
Felix King 80 (10%)
Felicity King 70 (8,7%)
Alec bácsi 62 (7,7%)
Olivia néni 38 (4,7%)
Janet néni 34 (4,2%)
Jasper Dale 15 (1,9%)
Eliza néni 8 (1%)
Marilla Cuthbert 7 (0,9%)
Izzy Pettibone 7 (0,9%)
Peg Bowen 5 (0,6%)
Cecily King 4 (0,5%)
Andrew King 2 (0,2%)
Miss Stacey 2 (0,2%)
Rachel Lynde 2 (0,2%)
Pierre Lapierre 1 (0,1%)
Clive Pettibone 1 (0,1%)
Davey Keith 1 (0,1%)

Hetty megszerezte a szavazatok harmadát

Hetty nénire a rajongók 35,7%-a szavazott, ez elképesztő fölény. Ezzel elvitte az össze szavazat több, mint harmadát. Többen szavaztak rá, mint az utána következő 3 karakterre együtt.

Tehát Hetty néni nyert, a Váratlan utazás magyar rajongói szerint ő a sorozat meghatározó karaktere, őt szeretik a legjobban.

Második helyen, tőle jócskán lemaradva, Sara Stanley végzett. A sorozat főszereplője, az első évadokat meghatározó szőke kislány harmad annyi szavazatot kapott, mint Hetty.

Sarától mindössze 2 szavazattal lemaradva a dobogó 3. helyére Gus Pike került fel.

Szintén az élbolyban végzett Felix, Felicity és Alec bácsi is. Ők hárman kaptak még relatíve sok voksot.

Szeretik a sorozat magyar rajongói Olivia nénit, Janet nénit és Jaspert is. Bár ők jóval kevesebb szavazatot kaptak, mint az előttük befutó szereplők, azért nem kell panaszkodniuk.

A Váratlan utazás mellékszereplői is kaptak néhány szavazatot, szinte nincs olyan említésre méltó karakter, akire ne érkezett volna voks.

Mondanám, hogy a papírformát hozta a szavazás, ha a papírforma azt jelenti, hogy az elmúlt 20 év alatt nagyon sok rajongóval beszéltem akár online írásban, akár élőben, és ezen beszélgetésekből az jött le, hogy a többség Hetty nénit és Sarát szereti a legjobban.

Viszont 2 dolog is nagyon meglepett.

Az egyik, hogy Hetty néni mennyire nagyon „elhúzott” a szavazáson, milyen sokkal nyert. A másik pedig, hogy nagyon sok rajongó élt a lehetőséggel és pár szóban vagy mondatban azt is megosztotta velem, miért kedveli az adott karaktert. Elképesztően sok kiegészítést kaptam a szavazatok mellé. Hetty néniről annyi gondolat érkezett, hogy egy külön blogposztban osztom meg a visszajelzéseket.

Sokban hasonlítunk a karakterrel

Érdekes volt a szavazáson leadott megjegyzéseket, hozzáfűzött gondolatokat olvasni arról, hogy mivel indokolták a rajongók a szavazatukat. Volt olyan, aki azért szavazott egy karakterre, mert hasonlított az adott szereplőre a saját személyisége, így őt érezte magához közel állónak. „Szintén pedagógusként, sokban hasonlítunk a karakterrel” – írta az egyik rajongó Hetty Kingről. „Én is ilyen kis csodabogár voltam gyerekkoromban, sokszor magamat látom benne.” Ezt pedig Sara Stanley-ről írta egy magyar rajongó.

Olyan is akadt, hogy az adott karakter egy vágyott személyiség a rajongó szemében, ezért tartja őt a kedvencének. „Mindig ilyen anya és háziasszony szerettem volna lenni” – írta az egyik rajongó Janet néniről. „Nyugodt és segítőkész, sikeres a munkájában, azt hiszem én is ilyen szeretnék lenni” – ezt pedig Olivia nénihez fűzte hozzá egy rajongója. „Örültem volna én is egy ilyen apukának.” Ez a dicséret már Alec bácsiról szólt. „Szerettem volna egy ilyen nagynénit…” – vágyakozott valaki Hetty néniről.

Jellemző volt az az érvelés is, hogy aki gyerekként ismerkedett meg a Váratlan utazással, az inkább valamelyik gyerek karaktert érezte magához közel állónak. De olyan is akadt, akinek fiatalon a gyerekszereplők voltak a kedvencei, aztán később már inkább Hetty néni. „A Váratlan utazás gyermekkoromtól az életem része. Akkoriban még a gyerekekkel, Sarával és Felicityvel tudtam azonosulni. Ahogy telt az idő, rá kellett jönnöm, hogy leginkább Hettyre hasonlítok.”

Természetesen sok olyan szavazat is érkezett, ahol egész egyszerűen csak szimpatikus volt az adott szereplő. „Mert egy igazi csibész!!!” – ez a dicséret Felixnek szólt. „Mert ő olyan tiszta szívű és szeretni való karakter!” Gus Pike-ról beszélt így egy másik rajongó.

„Az első tévés crush volt”

Gus Pike pipázik

Nem lehet szó nélkül elmenni a szívügyek mellett… Gus Pike nagyon megdobogtatta a női szíveket. Több hölgyrajongó említette, hogy mennyire jóképű és fiatalabb korában bele volt zúgva, ezért szavazott rá.

„Azért ő a kedvencem, mert nagyon jólelkű, szorgalmas, és nehéz sorsa ellenére tanul, igyekszik előrébb jutni. Nagyon szeretem azt a jelenetet, amikor hegedül, és kislányként szerelmes voltam belé.” Leplezi le magát az egyik hölgy az értékelése végén.

„Természetesen totál szerelmes voltam Gusba kiskoromban, az első tévés crush volt.” Ennél a hölgynél egyértelmű, hogy a szíve diktálta, kire szavazzon.

„A legjobb szívű ember a sorozatban. Kiskori szerelmi ideálom. Nem is áll olyan messze személyiségben tőle a férjem.” Ez pedig egy happy end talán, hiszen a hölgy a való életben is hasonló partnert talált.

De nem csak Gus dobogtatta meg a szíveket, és nem csak a hölgyszívek dobogtak. Bizony szőke fürtök is tudnak érzelmeket kiváltani. Nem csoda, hogy a sorozat férfirajongóitól Sarával kapcsolatban kaptam vallomásokat. „Valószínűleg nem erre a válaszra vártál, de rendesen bele voltam zúgva akkoriban” – indokolta meg szavazatát egy rajongó a férfiak közül.

Sara Stanley

„Amikor a sorozat ment, kamaszként tizenévesen őszintén bevallom szerelmes voltam Sarába. Nem feltétlenül csak a szépsége ragadott meg, hanem a lelke, a cserfessége, az őszintesége is magával ragadott. Okos, intelligens és nagyon jószívű lány, közel éreztem magamhoz így is. Amikor meghalt az édesapja is és árva maradt, megsirattam.” Ez pedig egy másik férfiember vallomása, ami megmutatja, hogy a sorozat fiú rajongói bizony nagyon is érzelmes emberek.

Ezen sorok írója odáig azért nem megy el, hogy szerelemnek nevezze, amit a karakter vagy a színésznő iránt érzett 25 évvel ezelőtt, de hogy igen csak tetszett neki a szőke hölgy, azt nem tagadja. 😃

Zsolt, neked ki a kedvenc karaktered?

Meg szoktam kapni kérdésnek a sorozat rajongóitól, hogy ki a kedvenc karakterem. Általában azt szoktam válaszolni, hogy több is van, nem tudok egyet kiválasztani. De ha nagyon muszáj lenne, akkor talán Sarát választanám. Egyrészt, mert fiatalemberként nekem is nagyon tetszett. Másrészt mert vele, illetve a gyerekkarakterekkel együtt nőttem fel, így ők azóta is közelebb állnak hozzám, mint a felnőtt szereplők.

Vajon hogyan jellemzik a rajongók a kedvenc karaktereiket?

Több száz véleményt, hozzáfűznivalót kaptam a magyar rajongóktól. Volt, aki több mondatban fejtette ki, miért szereti az adott karaktert, mások egy tömör félmondattal fogták meg a kedvelés lényegét. A nagyon sok kedves, érdekes üzenetből szeretnék egy jó adagot megosztani, viszont ebbe a cikkbe már több idézet nem fért volna bele.

Elkészült egy második és harmadik cikk is a témában: Ezt gondolják a magyar rajongók a Váratlan utazás karaktereiről. A visszajelzésekből ebben a cikkben szemezgettem. Illetve egy külön cikk szól Hetty néniről: Miért szeretik a magyar rajongók annyira Hetty nénit?

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!