Idővonal az Anna filmekhez és a Váratlan utazáshoz

Nem tudod időben elhelyezni az Annát és a Váratlan utazást? Nem vagy biztos benne, hogy pontosan melyik évben játszódnak a filmek? Itt van most Sullivanék hivatalos idővonala, ami megmutatja, melyik történet mikor játszódik.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. A magyar rajongók számára több megjegyzéssel, kiegészítéssel láttam el. A magyar televízió az egyes Anna-epizódokat félbevágva sugározta, így például az első részt 1-2., a második epizódot 3-4. részként láthatták a magyar nézők.

Amikor Kevin Sullivan az Annát (Anne of Green Gables) és a Váratlan utazást rendezte, néhány karaktert mindkét filmsorozatban szerepeltetett, ami segít időben összekapcsolni a két történetet. Közülük a legismertebb karakterek Marilla Cuthbert, Rachel Lynde és Gilbert Blythe, de más színészek is megjelennek a két produkcióban különböző szerepekben. Például Mag Ruffman, aki az Annában Alice Lawsont, a Váratlan utazásban pedig Olivia Kinget alakította, illetve David Fox, aki John Blythe-ot, Gilbert apját játszotta az Annában és Clive Pettibone-t a Váratlan utazásban. Vagy Rosemary Dunsmore az Annában még Katharine Brooke szerepébe bújt, a Váratlan utazásban pedig Abigail néniként láthattuk viszont.

Az Anna és a Váratlan utazás szervesen összetartozik, különleges, idilli atomszférája miatt. Mindkét sorozat alapját Lucy Maud Montgomery regényei adják, azonban az időrend egy kicsit zavaros lehet, mivel eltér Lucy Maud Montgomeryétől. (szerk. Sullivan a látvány miatt döntött így, mert az 1900-as évek elejét érdekesebbnek találta az építészet és az öltözködés szempontjából, mint az a 1800-as évek végét, amikor az Anna eredetileg játszódott Montgomery szerint.) Ha mindkét filmet láttad, és össze szeretnéd rakni a sorrendet, az alábbi idővonal segíthet!

1888-1901: Anne megérkezik Hammondékhoz

Anne Shirley

Anne Shirley 1888-ban született (szerk. L. M. Montgomery szerint 1865-ben, tehát Sullivan 23 évvel későbbre tette a történetet.), és édesanyja röviddel ezután meghalt. A negyedik Anna filmben (Anna: Az új kezdet, szerk. a magyar rajongók ezt 7-8. részként láthatták a magyar televízióban) Anne visszaemlékezéseiben láthatjuk a múltját, amikor a Thomas családnál és egy szegényházban lakik, mielőtt Mr. és Mrs. Hammondhoz kerül, hogy a háztartásban és a gyerekek körül segítsen. Szörnyű sors egy fiatal lány számára, de szerencsére nem maradt ott túl sokáig. Mr. Hammond halála után Anne-t egy új-skóciai árvaházba küldik: ezzel az eseménnyel kezdődik az Anna minisorozat.

1901: Anne-t a Prince Edward-szigetre küldik, ahol Matthew és Marilla Cuthbert örökbe fogadják

Anne és Matthew ülnek a kocsin mosolyogva

Az idősödő testvérpár egy árva fiút szeretett volna örökbe fogadni, hogy a farmon segítsen nekik. Helyette egy sajátságos észjárású, vadóc árva kislányt kapnak. Anne egy kebelbarátnőre is szert tesz Diana Barry személyében, és találkozik egy helyes fiúval, Gilbert Blythe-tal, aki ugratja őt. Életében először végre igazi otthonra talál a Zöld Oromban, és olyan emberekre, akikben megbízhat. Mindez az első Anna filmben történik (szerk. a magyar rajongók ezt 1-2. részként láthatták a magyar televízióban).

1905-1906: Anne ösztöndíjat nyer és tanítani kezd Avonlea-ban

Anne Shirley tanítónőként a táblánál áll

Anne a Queens College-ben tanul, ahol szorgalmával elnyeri az Avery ösztöndíjat. Amikor visszatér Avonlea-ba, egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően megkapja a tanári állást az avonlea-i iskolában. Ezután a Kingsport Felsőbb Leánynevelő Intézetben Új-Skóciában tanít, ahol összetűzésbe kerül egy szigorú tanárral, összebarátkozik néhány tanítványával, és megismerkedik új udvarlójával, Morgan Harrisszel. Mindez az Anna első részének végefelé (szerk. a magyar rajongók 2. részként láthatták a magyar televízióban), illetve a második részben történik (Anne of Green Gables – The Sequel; szerk. a magyar nézők ezt az epizódot 3-4. részként láthatták).

1907-1914: A Váratlan utazás elkezdődik, Sara Stanley a Prince Edward-szigeti Avonlea városában költözik

A King család

1907-ben Anne és Gilbert Blythe eljegyzik egymást az Anne második részének végén, és a Váratlan utazásban Marilla és Rachel Lynde örökbe fogadja Davey és Dora Keith-t, a rakoncátlan ikreket. Ugyanebben az évben Sara Stanley-t a Prince Edward-szigeti Avonlea-ba küldik a Váratlan utazásban, hogy rokonaival, a King családdal éljen. A Rózsa portára költözik Hetty nénihez és Olivia nénihez, és megismerkedik Alec bácsival és családjával, unokatestvéreivel, Felixszel, Felicityvel és Cecilyvel. A Váratlan utazás 7 évada 1907-től 1914-ig tart. Megismerjük az egész King családot és a városka többi lendületes és önfejű egyéniségeit. A hét évad alatt esküvők köttetnek, gyerekek születnek, és halálozások történnek, köztük a szeretett Marilla Cuthbert is elmegy. A hetedik évad végén már az első világháborúhoz közeledünk.

(szerk. Az eredeti blogposztban 1907-1911 szerepel, de az 1911 elírás lesz, mivel az Anne 4 Official Movie Companion című kiadványban 1907-1914 van megadva arra az időszakra, amikor a Váratlan utazás játszódik. Valójában Sullivanék utólag próbálták beszuszakolni a VU-t az idővonalba. A Váratlan utazásaim című könyvemben egy alfejezet szól a sorozat idővonaláról. Több rajongó számításai és a sorozatban látható évszámok alapján a Váratlan utazás valójában inkább 1903-1912 között játszódik.)

1911-1917: Anne és Gilbert New Yorkba költöznek, Felix King a haditengerészethez csatlakozik

Felix katonaként masírozik a karácsonyi VU-epizódban

1911-ben kezdődik az Anne of Green Gables: The Continuing Story (Anna: A történet folytatódik) című film. (szerk. Magyarországon ezt 5-6. részként láthatták a nézők.) Anne és Gilbert még mindig jegyben járnak, New Yorkba költöznek, ahol Gilbert orvosként dolgozik, Anne író és egy könyvkiadónál dolgozik. A Váratlan utazásban Felix King a haditengerészethez csatlakozik, Gus és Felicity összeházasodik. Anne és Gilbert visszatér Avonlea-ba 1914-ben, és miután összeházasodnak, Gilbert bevonul katonának, és az első világháborúban a frontra küldik, ahol orvosként dolgozik hadikórházakban. Felix King is bevonul katonának, és Franciaországba vezénylik. Röviddel 1917 karácsonya előtt Felix eltűnik a háborúban, és Anne sem kap több hírt Gilbertről.

1917-1919: Felix King, Anne és Gilbert Blythe visszatérnek Európából Avonlea-ba

Gilbert és Anne a háborúban

Felix Kinget megtalálják, és hazatér a Boldog karácsonyt, Miss King című filmben, családjának nagy megkönnyebbülésére. Hasonlóan az Anna: A történet folytatódik című részben Anne megtalálja Gilbertet a háború sújtotta Európában. Anne és Gilbert hazatér Avonlea-ba, és örökbe fogadják Jack Garrison, Anne elesett bajtársának fiát, Dominicot. A Zöld Ormot Dianára és férjére, Fredre hagyják, és elköltöznek Glen St. Mary-be.

1945-1946: Anne felkutatja és leleplezi múltjának titkait

Jelenet az Anne 4. filmből

Néhány évet átugorva 1945-ben folytatódik a történet, amikor Gilbert Blythe tragikusan meghal, és örökbe fogadott fiuk, Dominic a második világháborúban katonaként szolgál. Ezzel elérkeztünk a negyedik Anna filmhez, az Anne of Green Gables: A New Beginning (Anna: Az új kezdet) című műhöz. (szerk. A magyar nézők 7-8. epizódként láthatták.) Ebben a filmben 1946-ban Anne visszatér a Zöld Oromba, hogy megírjon egy színdarabot és felkutassa múltjának titkait. Dominic visszatér a Prince Edward-szigetre újdonsült feleségével, és Anne az életének új fejezetébe lép, amikor végre túljut zaklatott gyermekkorán.

Az Anna és a Váratlan utazás idővonalának a végére értünk. A Váratlan utazás 7 évada digitálisan felújítva megnézhető a GazeboTV-n. A sorozat mellett az Anna összes része is megtalálható Sullivanék platformján. Ha Sullivan Anne-feldolgozásának és a Váratlan utazásnak is a rajongója vagy, remélem, ez a cikk segített tisztázni, hogyan kapcsolódik össze időben a két sorozat.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Érdekes kísérlet Sullivanék részéről az Anna-filmek és a Váratlan utazás évadok egységbe, közös univerzumba összehozása. Mivel ez az Avonlea-univerzum, idővonal menet közben alakult, és a filmek, sorozatok készítésekor nem az volt a fő szempont, hogy az Anna és a Váratlan utazás minden részletben illeszkedjen egymáshoz, nem meglepő, hogy vannak furcsaságok, anomáliák. Már a Váratlan utazás 7 évada alatt is vannak furcsaságok idővonal terén (részletesebben a könyvemben írok ezekről), de Anne Shirley története és a Váratlan utazás csak komoly kompromisszumok és anomáliák árán hozható valami közös idővonalra. Mindezek ellenére úgy vélem, Sullivanék szándéka értékelendő, az idővonalról szóló blogposztjuk pedig minden Anna- és Váratlan utazás-rajongónak érdekes lehet. Ezért készítettem belőle magyar nyelvű posztot.

További blogbejegyzéseket találsz Anne Shirley témában, ha ide kattintasz.

Kíváncsi vagy az Anne-filmekkel kapcsolatos érdekességekre, háttérinformációkra? Anne-nel kapcsolatban is olvashatsz számos érdekességet hamarosan megjelenő, már előrendelhető könyvemben, amely elsősorban a Váratlan utazás hátteréről, a színészekről, forgatási helyszínekről szól, de azért Lucy Maud Montgomeryvel és Anne Shirley-vel is foglalkozom benne.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg július 8-ig az előrendelési kampányban akciós áron!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával, valamint a megjelenő könyvemmel kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.