Idővonal az Anna filmekhez és a Váratlan utazáshoz

Nem tudod időben elhelyezni az Annát és a Váratlan utazást? Nem vagy biztos benne, hogy pontosan melyik évben játszódnak a filmek? Itt van most Sullivanék hivatalos idővonala, ami megmutatja, melyik történet mikor játszódik.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. A magyar rajongók számára több megjegyzéssel, kiegészítéssel láttam el. A magyar televízió az egyes Anna-epizódokat félbevágva sugározta, így például az első részt 1-2., a második epizódot 3-4. részként láthatták a magyar nézők.

Amikor Kevin Sullivan az Annát (Anne of Green Gables) és a Váratlan utazást rendezte, néhány karaktert mindkét filmsorozatban szerepeltetett, ami segít időben összekapcsolni a két történetet. Közülük a legismertebb karakterek Marilla Cuthbert, Rachel Lynde és Gilbert Blythe, de más színészek is megjelennek a két produkcióban különböző szerepekben. Például Mag Ruffman, aki az Annában Alice Lawsont, a Váratlan utazásban pedig Olivia Kinget alakította, illetve David Fox, aki John Blythe-ot, Gilbert apját játszotta az Annában és Clive Pettibone-t a Váratlan utazásban. Vagy Rosemary Dunsmore az Annában még Katharine Brooke szerepébe bújt, a Váratlan utazásban pedig Abigail néniként láthattuk viszont.

Az Anna és a Váratlan utazás szervesen összetartozik, különleges, idilli atomszférája miatt. Mindkét sorozat alapját Lucy Maud Montgomery regényei adják, azonban az időrend egy kicsit zavaros lehet, mivel eltér Lucy Maud Montgomeryétől. (szerk. Sullivan a látvány miatt döntött így, mert az 1900-as évek elejét érdekesebbnek találta az építészet és az öltözködés szempontjából, mint az a 1800-as évek végét, amikor az Anna eredetileg játszódott Montgomery szerint.) Ha mindkét filmet láttad, és össze szeretnéd rakni a sorrendet, az alábbi idővonal segíthet!

1888-1901: Anne megérkezik Hammondékhoz

Anne Shirley

Anne Shirley 1888-ban született (szerk. L. M. Montgomery szerint 1865-ben, tehát Sullivan 23 évvel későbbre tette a történetet.), és édesanyja röviddel ezután meghalt. A negyedik Anna filmben (Anna: Az új kezdet, szerk. a magyar rajongók ezt 7-8. részként láthatták a magyar televízióban) Anne visszaemlékezéseiben láthatjuk a múltját, amikor a Thomas családnál és egy szegényházban lakik, mielőtt Mr. és Mrs. Hammondhoz kerül, hogy a háztartásban és a gyerekek körül segítsen. Szörnyű sors egy fiatal lány számára, de szerencsére nem maradt ott túl sokáig. Mr. Hammond halála után Anne-t egy új-skóciai árvaházba küldik: ezzel az eseménnyel kezdődik az Anna minisorozat.

1901: Anne-t a Prince Edward-szigetre küldik, ahol Matthew és Marilla Cuthbert örökbe fogadják

Anne és Matthew ülnek a kocsin mosolyogva

Az idősödő testvérpár egy árva fiút szeretett volna örökbe fogadni, hogy a farmon segítsen nekik. Helyette egy sajátságos észjárású, vadóc árva kislányt kapnak. Anne egy kebelbarátnőre is szert tesz Diana Barry személyében, és találkozik egy helyes fiúval, Gilbert Blythe-tal, aki ugratja őt. Életében először végre igazi otthonra talál a Zöld Oromban, és olyan emberekre, akikben megbízhat. Mindez az első Anna filmben történik (szerk. a magyar rajongók ezt 1-2. részként láthatták a magyar televízióban).

1905-1906: Anne ösztöndíjat nyer és tanítani kezd Avonlea-ban

Anne Shirley tanítónőként a táblánál áll

Anne a Queens College-ben tanul, ahol szorgalmával elnyeri az Avery ösztöndíjat. Amikor visszatér Avonlea-ba, egy nagylelkű felajánlásnak köszönhetően megkapja a tanári állást az avonlea-i iskolában. Ezután a Kingsport Felsőbb Leánynevelő Intézetben Új-Skóciában tanít, ahol összetűzésbe kerül egy szigorú tanárral, összebarátkozik néhány tanítványával, és megismerkedik új udvarlójával, Morgan Harrisszel. Mindez az Anna első részének végefelé (szerk. a magyar rajongók 2. részként láthatták a magyar televízióban), illetve a második részben történik (Anne of Green Gables – The Sequel; szerk. a magyar nézők ezt az epizódot 3-4. részként láthatták).

1907-1914: A Váratlan utazás elkezdődik, Sara Stanley a Prince Edward-szigeti Avonlea városában költözik

A King család

1907-ben Anne és Gilbert Blythe eljegyzik egymást az Anne második részének végén, és a Váratlan utazásban Marilla és Rachel Lynde örökbe fogadja Davey és Dora Keith-t, a rakoncátlan ikreket. Ugyanebben az évben Sara Stanley-t a Prince Edward-szigeti Avonlea-ba küldik a Váratlan utazásban, hogy rokonaival, a King családdal éljen. A Rózsa portára költözik Hetty nénihez és Olivia nénihez, és megismerkedik Alec bácsival és családjával, unokatestvéreivel, Felixszel, Felicityvel és Cecilyvel. A Váratlan utazás 7 évada 1907-től 1914-ig tart. Megismerjük az egész King családot és a városka többi lendületes és önfejű egyéniségeit. A hét évad alatt esküvők köttetnek, gyerekek születnek, és halálozások történnek, köztük a szeretett Marilla Cuthbert is elmegy. A hetedik évad végén már az első világháborúhoz közeledünk.

(szerk. Az eredeti blogposztban 1907-1911 szerepel, de az 1911 elírás lesz, mivel az Anne 4 Official Movie Companion című kiadványban 1907-1914 van megadva arra az időszakra, amikor a Váratlan utazás játszódik. Valójában Sullivanék utólag próbálták beszuszakolni a VU-t az idővonalba. A Váratlan utazásaim című könyvemben egy alfejezet szól a sorozat idővonaláról. Több rajongó számításai és a sorozatban látható évszámok alapján a Váratlan utazás valójában inkább 1903-1912 között játszódik.)

1911-1917: Anne és Gilbert New Yorkba költöznek, Felix King a haditengerészethez csatlakozik

Felix katonaként masírozik a karácsonyi VU-epizódban

1911-ben kezdődik az Anne of Green Gables: The Continuing Story (Anna: A történet folytatódik) című film. (szerk. Magyarországon ezt 5-6. részként láthatták a nézők.) Anne és Gilbert még mindig jegyben járnak, New Yorkba költöznek, ahol Gilbert orvosként dolgozik, Anne író és egy könyvkiadónál dolgozik. A Váratlan utazásban Felix King a haditengerészethez csatlakozik, Gus és Felicity összeházasodik. Anne és Gilbert visszatér Avonlea-ba 1914-ben, és miután összeházasodnak, Gilbert bevonul katonának, és az első világháborúban a frontra küldik, ahol orvosként dolgozik hadikórházakban. Felix King is bevonul katonának, és Franciaországba vezénylik. Röviddel 1917 karácsonya előtt Felix eltűnik a háborúban, és Anne sem kap több hírt Gilbertről.

1917-1919: Felix King, Anne és Gilbert Blythe visszatérnek Európából Avonlea-ba

Gilbert és Anne a háborúban

Felix Kinget megtalálják, és hazatér a Boldog karácsonyt, Miss King című filmben, családjának nagy megkönnyebbülésére. Hasonlóan az Anna: A történet folytatódik című részben Anne megtalálja Gilbertet a háború sújtotta Európában. Anne és Gilbert hazatér Avonlea-ba, és örökbe fogadják Jack Garrison, Anne elesett bajtársának fiát, Dominicot. A Zöld Ormot Dianára és férjére, Fredre hagyják, és elköltöznek Glen St. Mary-be.

1945-1946: Anne felkutatja és leleplezi múltjának titkait

Jelenet az Anne 4. filmből

Néhány évet átugorva 1945-ben folytatódik a történet, amikor Gilbert Blythe tragikusan meghal, és örökbe fogadott fiuk, Dominic a második világháborúban katonaként szolgál. Ezzel elérkeztünk a negyedik Anna filmhez, az Anne of Green Gables: A New Beginning (Anna: Az új kezdet) című műhöz. (szerk. A magyar nézők 7-8. epizódként láthatták.) Ebben a filmben 1946-ban Anne visszatér a Zöld Oromba, hogy megírjon egy színdarabot és felkutassa múltjának titkait. Dominic visszatér a Prince Edward-szigetre újdonsült feleségével, és Anne az életének új fejezetébe lép, amikor végre túljut zaklatott gyermekkorán.

Az Anna és a Váratlan utazás idővonalának a végére értünk. A Váratlan utazás 7 évada digitálisan felújítva megnézhető a GazeboTV-n. A sorozat mellett az Anna összes része is megtalálható Sullivanék platformján. Ha Sullivan Anne-feldolgozásának és a Váratlan utazásnak is a rajongója vagy, remélem, ez a cikk segített tisztázni, hogyan kapcsolódik össze időben a két sorozat.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Érdekes kísérlet Sullivanék részéről az Anna-filmek és a Váratlan utazás évadok egységbe, közös univerzumba összehozása. Mivel ez az Avonlea-univerzum, idővonal menet közben alakult, és a filmek, sorozatok készítésekor nem az volt a fő szempont, hogy az Anna és a Váratlan utazás minden részletben illeszkedjen egymáshoz, nem meglepő, hogy vannak furcsaságok, anomáliák. Már a Váratlan utazás 7 évada alatt is vannak furcsaságok idővonal terén (részletesebben a könyvemben írok ezekről), de Anne Shirley története és a Váratlan utazás csak komoly kompromisszumok és anomáliák árán hozható valami közös idővonalra. Mindezek ellenére úgy vélem, Sullivanék szándéka értékelendő, az idővonalról szóló blogposztjuk pedig minden Anna- és Váratlan utazás-rajongónak érdekes lehet. Ezért készítettem belőle magyar nyelvű posztot.

További blogbejegyzéseket találsz Anne Shirley témában, ha ide kattintasz.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával, valamint a megjelenő könyvemmel kapcsolatban)!