Látkép Avonlea városáról

Az 1985-ben és 1987-ben megjelent első két Anna-minisorozat hatalmas siker lett. Pazar képi világa egy idilli kisvárosi miliőt mutat be, amely elbűvölte a közönséget. Így Kevin Sullivant elkezdte foglalkoztatni az ötlet, hogy újra filmre vigye Avonlea világát, de új szemszögből.

Az Anne of Green Gables: A Journey című könyvben Sullivan azt írja, hogy egy olyan Prince Edward-szigeti álomvilágot akart teremteni, amelybe a nézők elmenekülhetnek a modern világból; egy olyan közösséget, amelyben a mai korból kiveszett erkölcsi értékek uralkodnak. Olyan sorozatot akart készíteni, amely férfiaknak, nőknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt tetszik. Ez a koncepció aranyat érőnek bizonyult, amikor 1989-ben a CBC csatorna és 1990-ben a Disney csatorna elkezdte vetíteni az Anna spin-offját, a Váratlan utazás tévésorozatot, amely hét évad után egy szívmelengető karácsonyi epizóddal, a Boldog karácsonyt, Miss Kinggel zárult.

Sara és Louisa dadus az állomáson az első epizódban

Avonlea világát számos karakter színesíti. Fontos volt, hogy a sorozat hangulata L. M. Montgomery regényeinek hangulatát tükrözze, és Sullivan forgatókönyvírói szorgalmasan dolgoztak azon, hogy olyan karaktereket és szövegeket alkossanak, amelyek Montgomery regényeiben is megállnák a helyüket. Az Avonlea-i krónikák, A mesélő lány és Az arany út című klasszikus regények nem csak karaktereket ihlettek, hanem történetszálakat is. Néhány történetet az Anne-regényekből vettek, például amikor Marilla és Rachel örökbe fogadja az árva ikerpárt, Davey és Dora Keith-t.

Sara, Felix, Andrew és Felicity mosolyognak egymásba karolva

Avonlea számos fiatal kanadai színész karrierjét indította el, köztük Sarah Polley-ét és Zachary Bennettét. Valamint rendkívül tehetséges felnőtt színészi gárdát vonultatott fel, például Jackie Burroughs, Mag Ruffman, Cedric Smith, Marilyn Lightstone és R. H. Thomson személyében. Rengeteg híres sztár vendégszerepelt benne. Például az Egy sötét és viharos éjszaka című epizód titokzatos karakterét játszó Christopher Reeve. Vagy az ellentmondásos, de szimpatikus tiszteletesnét alakító Stockard Channing az ötödik évad utolsó két részében.

Az Anna-minisorozat spin-offjaként természetesen néhány az Annában szereplő színész is megjelenik a Váratlan utazásban. Például Colleen Dewhurst visszatér Marilla Cuthbert szerepében, illetve Patricia Hamilton a szókimondó, de érző szívű Rachel Lynde szerepében. A Jonathan Crombie által alakított Gilbert Blythe is visszatér Avonlea-ba Marilla halálakor.

Kulisszák mögötti fotó, Rachel, Marilla és a két Keith-gyerek áll az édesanyjuk sírjánál

Az Anna spin-offjaként indult Váratlan utazás egy ikonikus és időtálló klasszikussá nőtte ki magát. A tévésorozat mozifilmes léptékű látványvilága, a több generáció által szerethető karakterek és a megható történetek vonzották a képernyők elé a közönséget hétről hétre, de a művészi érzékenysége miatt vált klasszikussá. Avonlea világa nem hasonlítható semelyik televíziós produkcióhoz, bár az emberek persze mindig vonnak párhuzamokat. A Váratlan utazás egy valóban elbűvölő filmsorozat, amelyet átszőnek az otthon, a közösség és a család értékei.

A King család

A Váratlan utazás mind a hét évada megtekinthető a GazeboTV-n! (Csak angol hang és angol felirat van a platformon. Se magyar hang, se magyar szinkron nincs hozzá.)

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!