Sarah Polley a sorozat forgatása alatt egy interjúban

Amikor Sarah Polley-ra osztották Sara Stanley szerepét, tökéletes választás volt. Sarah nem csak tehetséges és gyakorlott gyermekszínész volt, hanem a szatén topánkás főhősnőhöz hasonlóan eltökélt és makacs is.

A filmsorozat előrehaladtával azonban Sarah kiábrándult a Váratlan utazásból. A későbbi interjúiban „szirupos gyereksorozatnak” nevezte.

Egy 2003-as interjúban Polley elárulta a Guardiannek, miért lett elégedetlen a sorozattal:

Polley lehetőséget látott a népszerű sorozatban, hogy általa komolyabbnak tartott témákat is feldolgozzon, mint például a telepesek bevándorlása Kanadába és az őslakosokkal való bánásmódja.

Legalábbis addig, amíg egy bizonyos multinacionális vállalat el nem kezdte finanszírozni a sorozatot. „Az első évadok során olyan epizódot is forgattunk, amelyben sztrájkolnak a munkások” – magyarázza Polley. „Aztán ahogy a Disney csatornát jobban bevonták, ezek a témák eltűntek, és szó szerint egy családi értékekről szóló sorozat lett belőle.”

Tizenkét évesen sem volt nehéz észrevenni, mennyire megváltozott a sorozat stílusa. Polley akkoriban nem különösebben foglalkozott a politikával, de a „disney-sítés” hatására elkezdte érdekelni.1

Polley-nak megmondták, hogy kerülje a politikát, amikor Avonlea-rajongókkal beszél. Egy díjátadón nem volt hajlandó levenni a békejelet a ruhájáról, amikor Disney képviselői kérték.

Sarah már 1992-ben beszélt arról az Ottawa Citizen napilapnak, hogy komolyabb témákkal szeretne foglalkozni a sorozatban. Ekkor még Polley és Zachary Bennett a Claude Watson színiiskolában tanultak.

Bennett és Polley felidézik, hogy egy halálos betegségben szenvedő nyolcéves kislány azt kérte, hogy megnézhesse a Torontótól északra található Avonlea díszletvárost, és találkozhasson Sarah-val és Zachkel.

„Rájössz, hogy milyen fontosak vagyunk ezeknek a gyerekeknek” – mondja Bennett, a hangjában őszinte csodálkozással. „Hallunk róla, és el is hisszük meg nem is. Látnod kell, hogy elhidd. Sarah és én beszélgettünk ezzel a lánnyal, remekül éreztük magunkat, de éreztük, mennyire felnéznek ránk ezek a gyerekek.”

„Felelősségünk van,” – mondja – „de ez kellemes felelősség.”

Polley komolyan veszi a felelősségét. Legutóbbi levelében arra kéri a rajongóit, hogy írjanak neki javaslatokat, hogyan lehetne javítani a környezeten.2

Polley szerint a Váratlan utazás nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem foglalkozott komoly témákkal, és végül emiatt ábrándult ki Polley a sorozatból.

Egyetértesz Sarah-val? Tényleg a szirupos gyereksorozat skatulyába került a sorozat a Disney miatt? Írd meg kommentben!

1 Paradoxes of a beautiful life, The Guardian, Fri 24 October 2003

2 Young Avonlea stars take acting seriously – for now at least; [Final Edition] Tony Atherton. The Ottawa Citizen. Ottawa, Ont.: Feb 11, 1992. pg. E.8

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!