Sarah Polley a sorozat forgatása alatt egy interjúban

Amikor Sarah Polley-ra osztották Sara Stanley szerepét, tökéletes választás volt. Sarah nem csak tehetséges és gyakorlott gyermekszínész volt, hanem a szatén topánkás főhősnőhöz hasonlóan eltökélt és makacs is.

A filmsorozat előrehaladtával azonban Sarah kiábrándult a Váratlan utazásból. A későbbi interjúiban „szirupos gyereksorozatnak” nevezte.

Egy 2003-as interjúban Polley elárulta a Guardiannek, miért lett elégedetlen a sorozattal:

Polley lehetőséget látott a népszerű sorozatban, hogy általa komolyabbnak tartott témákat is feldolgozzon, mint például a telepesek bevándorlása Kanadába és az őslakosokkal való bánásmódja.

Legalábbis addig, amíg egy bizonyos multinacionális vállalat el nem kezdte finanszírozni a sorozatot. „Az első évadok során olyan epizódot is forgattunk, amelyben sztrájkolnak a munkások” – magyarázza Polley. „Aztán ahogy a Disney csatornát jobban bevonták, ezek a témák eltűntek, és szó szerint egy családi értékekről szóló sorozat lett belőle.”

Tizenkét évesen sem volt nehéz észrevenni, mennyire megváltozott a sorozat stílusa. Polley akkoriban nem különösebben foglalkozott a politikával, de a „disney-sítés” hatására elkezdte érdekelni.1

Polley-nak megmondták, hogy kerülje a politikát, amikor Avonlea-rajongókkal beszél. Egy díjátadón nem volt hajlandó levenni a békejelet a ruhájáról, amikor Disney képviselői kérték.

Sarah már 1992-ben beszélt arról az Ottawa Citizen napilapnak, hogy komolyabb témákkal szeretne foglalkozni a sorozatban. Ekkor még Polley és Zachary Bennett a Claude Watson színiiskolában tanultak.

Bennett és Polley felidézik, hogy egy halálos betegségben szenvedő nyolcéves kislány azt kérte, hogy megnézhesse a Torontótól északra található Avonlea díszletvárost, és találkozhasson Sarah-val és Zachkel.

„Rájössz, hogy milyen fontosak vagyunk ezeknek a gyerekeknek” – mondja Bennett, a hangjában őszinte csodálkozással. „Hallunk róla, és el is hisszük meg nem is. Látnod kell, hogy elhidd. Sarah és én beszélgettünk ezzel a lánnyal, remekül éreztük magunkat, de éreztük, mennyire felnéznek ránk ezek a gyerekek.”

„Felelősségünk van,” – mondja – „de ez kellemes felelősség.”

Polley komolyan veszi a felelősségét. Legutóbbi levelében arra kéri a rajongóit, hogy írjanak neki javaslatokat, hogyan lehetne javítani a környezeten.2

Polley szerint a Váratlan utazás nagy lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem foglalkozott komoly témákkal, és végül emiatt ábrándult ki Polley a sorozatból.

Egyetértesz Sarah-val? Tényleg a szirupos gyereksorozat skatulyába került a sorozat a Disney miatt? Írd meg kommentben!

1 Paradoxes of a beautiful life, The Guardian, Fri 24 October 2003

2 Young Avonlea stars take acting seriously – for now at least; [Final Edition] Tony Atherton. The Ottawa Citizen. Ottawa, Ont.: Feb 11, 1992. pg. E.8

A cikk az Avonlea Guide cikkének magyar fordítása, az AvonleaGuide.com szerkesztőjének, Timnek az engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg kedvezményes áron!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.