Avonlea távolról

Nem csoda, hogy nézők milliói követték hétről hétre az Emmy-díjas Váratlan utazás sorozatot, amelyben gyönyörű tájakat, csodaszép zöld mezőket és korhű ruhákat láthattak.

„A régi korokban játszódó sorozatok sokkal érdekesebbek, mint amik a jelenben játszódnak” – emlékszik vissza Jackie Burroughs színművész, aki a szigorú Hetty nénit alakította.

A 110 millió dollár költségvetésű sorozat az Anna-minisorozat elsöprő sikere után készült.

„A nézők még többet akartak látni Zöld Oromból, az ő érdeklődésükre, kérésükre válaszul indult a sorozat” – mondta Kevin Sullivan producer 1990-ben a The Globe and Mail című kanadai napilapnak. „Minden alkalommal, amikor a tévé sugározza az Annát, elárasztanak bennünket a nézői levelek.”

Az Annához hasonlóan a Váratlan utazás története is a kitalált Avonlea városkában játszódik a Prince Edward-szigeten az 1900-as évek elején.

Látkép Avonlea városáról

Látkép Avonlea városáról

„Avonlea díszlete nagyon hasonlít arra, ahogy egy klasszikus Prince Edward-szigeti falu kinézett egykor a századfordulón. Sajnálatos módon ezek a falvak már nem igazán léteznek a szigeten.”

A producerek anyagi okokból úgy döntöttek, hogy a falu díszleteit az Ontario állambeli Uxbridge mellett építik fel, ami csupán egy órányira van a stúdiótól, Torontótól északra. A fő forgatási helyszín a Tannenbaum-farm területén, a Durham Regional Road és a Concession Road 6 közelében található.

(szerk. Több forrás, pl. ennek a cikknek az eredetije is Robert Nesbitt-farmként hivatkozik a területre. Ugyanakkor egy másik cikkben Sullivanék Tannenbaum-farmként írtak róla. Illetve ami érdekesebb, mikor a könyvemet írtam, több levelet is váltottam Sullivannel. Az egyik levélben volt egy kérdésem a King-tanyával kapcsolatban, Nesbitt-farmként hivatkoztam rá. Kevin konkrétan nem értette, hogy melyik tanyáról beszélek. Úgyhogy azóta Tannenbaum-farmnak hívom a tanyát Nesbitt-farm helyett.

És hogy legyen még egy csavar a sztoriban… A sorozat vége főcímében Sullivanék Joey és Toby Tanenbaumnak mondanak köszönetet. Az ő nevüket egy n-nel kell írni, miközben a Tannenbaum-farmra sok helyen a neten dupla n-nel találtam hivatkozást, természetesen Sullivanék oldalain is. Szóval ez még egy kérdés, hogy a Tanenbaum-testvérek és a Tannenbaum-farm között van-e kapcsolat.)

Ezen, az erdőkkel és mezőkkel tarkított változatos környéken telepedett le Montgomery is a férjével 1911-ben. (szerk. L. M. Montgomery és férje 1911-től Leaskdale-ben éltek, ami mindössze 7 km-re található a farmtól.) A 150 hektáros farmon vették fel az összes külső jelenetet, a torontói stúdióban pedig a belső jelenetek többségét.

A King-tanya

A King-tanya

Perri Gorrara Gemini-díjas díszlettervező rengeteg energiát fektetett abba, hogy a területet egy 20. századi Prince Edward-szigeti falu meggyőző másolatává alakítsa.

„A falu megalkotása kevesebb mint 6 hét alatt sikerült, a tervrajzoktól a makettkészítésen át az épületek felállításáig. Némelyiket még át is kellett helyezni, hogy jobb szögből lehessen filmezni” – magyarázta Gorrara a The Mail Starnak.

Az egymillió dolláros építkezési projektet arra a több ezer Prince Edward-szigeti fényképre alapozták, amelyet Gorrara tanulmányozott. Több száz képet rakott ki otthona falára, amelyekről a végleges terveket rajzolta.

Egy körülbelül 50 fős stábbal építették fel falécekből a nyolc korhű épület homlokzatát és belső vázát. Az első épület a vegyeskereskedés volt, amelyet az iskolaépület és a többi ház követett.

„Nagyon hektikus volt” – emlékszik vissza Gorrara. – „Rengeteget dolgoztunk rövid idő alatt.”

A vegyesbolt

A vegyesbolt

A pajta és az iskola voltak egyedül azok az épületek, amiknek a belsejét is használták. Ezekben belső jeleneteket is forgattak, ami komoly kihívás volt az operatőrnek a kevés hely miatt. Nagy dízel fűtőberendezéseket használtak, hogy a színészek lehelete ne látszódjon a téli hidegben.

Egy világítótorony is készült, amelyet Gus Pike világítótornyaként ismerünk a sorozatból. Itt gyakran forgattak jeleneteket a hullámzó tengerrel és a virágzó mezőkkel a háttérben.

„A világítótorony után megépítették a világítótorony tetejének pontos mását a földön. Így a fent játszódó jeleneteket a talaj közelében tudták felvenni” – mesélte Allan McGillivray helytörténész a The Bulletin Magazine-nek.

Gus Pike világítótornya

Gus Pike világítótornya

A sorozat későbbi évadai során további épületeket építettek a helyszínre, többek között egy postahivatalt, egy nyomdát és egy konzervgyárat.

De a díszletfalu megépítése csak a munka első fele volt, ezután következett a rongálás, hogy lakottnak tűnjön.

„Egyenes kerítést könnyű építtetni egy áccsal, de egy rozoga kerítést már annál nehezebb. Szó szerint azt mondtam nekik, hogy kalapáccsal üssék a kerítéseket addig, amíg épp össze nem dőlnek” – mondta Gorrara.

Az építőmunkások szerszámokkal rongálták meg az új házakat, hogy azok réginek és használtnak nézzenek ki.

Jasper háza (kulisszák mögötti fotó)

Jasper háza (kulisszák mögötti fotó)

Az épületek elkészítése után az utakat vörösre festették, hogy a Prince Edward-sziget útjaira hasonlítsanak, amelyek a sziget vasban gazdag homokkő talaja miatt élénkvörös színűek.

„Úgy döntöttünk, hogy ha teljesen hitelesek akarunk lenni, akkor nem elég korhű házakat építeni. A táj többi részének is valódinak kell tűnnie” – mondta Sullivan a The Globe and Mailnek.

A munkások minden héten lelocsolták Ontario szürke útjait vas-oxidos festékkel, hogy felfrissítsék a színt. Vörös cserépzúzalékot is adtunk hozzá a textúra miatt, hogy ne mossa el az eső. (szerk. Az elején valóban festéket használtak, olyat, ami nem szennyezi a környezetet. Aztán rájöttek, hogy a zúzott téglapor is megteszi, és akkor nem kell rendszeresen újrafesteni az utakat. Ilyen téglatörmeléket a mai napig lehet találni a forgatási helyszíneken.)

„Nagyon élvezem, hogy minden héten jönnek az aeroszoltartályokkal és lesprézik az utakat” – mesélte a tízéves Sarah Polley a The Toronto Starnak. – „Nagyon vicces. Kb. 5 óra alatt végeznek.”

Kulisszák mögötti fotó

Kulisszák mögötti fotó

A Prince Edward-szigeten is készítettek néhány autentikus felvételt a tengerről, a hidakról, a vörös földről. A híres Fehér Homok szállodáról készített külső felvételek is a Prince Edward-szigeten készültek, de a belső jeleneteket már Torontóban forgatták.

És természetesen voltak egyéb dolgok, amiket észben kellett tartani, hogy a falu korhű legyen.

„Például, hogy hol van a szél, mit keres a felvételen egy vonat vagy egy repülő, le tudják-e állítani a közlekedést, le tudják-e állítani a zajos láncfűrészt a szomszédban, ilyesmik” – magyarázta Patricia Hamilton a The Toronto Starnak.

De amint a színészek megérkeztek a jelmezekben, a férfiak és a nők a korabeli etikett szerint nyitották és csukták az ajtókat és egyéb lovagias gesztusokat tettek, a századforduló megelevenedett.

Bár mindent a lehető leghitelesebben próbáltak kivitelezni, Gorrara hozzátette, hogy a sorozat egy picit romantikusabb, mint amilyen a valódi élet volt akkoriban a Prince Edward-szigeten.

„Kell bele egy kis varázslat. Kicsit megszépítettük a valóságot. Dehát ez adja a varázsát.”

A Rózsa-lak

A Rózsa-lak

Sajnos az épületeket markológéppel lebontották 6 évvel később, 1996. február 14-15-én. De Sullivan bevallotta, amikor 20 évvel később idelátogatott, a helyszín így sem vesztette el a varázsát.

„Nagyon sok minden ugyanaz maradt. A dimbes-dombos mezők, a fenyőerdők, a magas fű, és a King-tanya igazán egyedivé változtatták a helyszínt. Minél többet forgattunk itt, annál varázslatosabb lett.”

A Váratlan utazás összes epizódja megtekinthető a GazeboTV.com oldalon.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!