Anne 4. borítókép

Sok rajongó nem érti, miért készített Kevin Sullivan egy 4. Anne-filmet (a magyar TV ezt a filmet vetítette 7-8. epizódként). A cikk a Sullivan Entertainment blogposztja alapján készült és megpróbál erre a kérdésre választ adni.

Tudtad, hogy Kevin Sullivan volt a producere a negyedik Anne-filmnek, amelynek történetét saját maga írta? Az Anna: Az új kezdet című film Lucy Maud Montgomery Anne otthonra talál című regényének 100. évfordulóján jelent meg 2008-ban. Habár a film nem volt benne az eredeti tervben, a CTV/Bell Media úgy gondolta, hogy nagyszerű lenne ezzel tisztelegni L. M. Montgomery munkássága előtt.

Anne és Matthew kocsikáznak

Az első Anna-minisorozat megjelenése után, 1985-ben Sullivan úgy gondolta, hogy befejezte Anne történetét, de a rajongóknak köszönhetően (#AnneFans) később meggondolta magát. A minisorozatban főszerepet játszott Megan Follows Anne Shirley-ként, Jonathan Crombie Gilbert Blythe-ként, Schuyler Grant Diana Barryként, Colleen Dewhurst Marilla Cuthbertként és Richard Farnsworth Matthew Cuthbertként. A forgatókönyv hűen követi Montgomery regényét, és nagy közönséget vonzott a képernyők elé. A nézők folytatásra vágytak, amely Anne tanári pályáját és romantikus szerelmi történetét mutatja be Gilbert Blythe-tal.

Anne és Marilla

Végül vágyuk beteljesült, amikor 1987-ben megjelent Sullivan második Anne-minisorozata az amerikai Disney csatornán, Anne of Green Gables: The Sequel (máshol Anne of Avonlea) címmel. A sorozat széles körben népszerű lett Kanadában, majd az egész világon. Sullivan a történet karaktereinek egy részét Montgomery regényeiből vette (Anne az élet iskolájában (Anne of Avonlea), Anne válaszúton (Anne of the Island), Anne új vizekre evez (Anne of Windy Poplars)), de a történetet maga írta.

Váratlan utazás

Az első két minisorozat sikere után Sullivan elkészítette a 91 epizódos spin-off sorozatot, a Váratlan utazást, amelyben az új karakterek mellett az Annából ismerős arcok is szerepelnek. A Váratlan utazás újra elrepítette a nézőket Avonlea képzeletbeli városába. A sorozat az első világháború előestéjéig, 1913-ig tart, és átvezet minket a következő minisorozatba.

Az Anna: A történet folytatódik 2000-ben jelent meg, és ebben Anne és Gilbert végre összeházasodnak. Sullivant Montgomery élettörténete ihlette meg, ahogyan fiatal írónőként küzdött a 20. század elején, és elvezeti Anne-t a New York-i kiadók világába. Anne később az első világháború európai csatatereire indul, hogy megkeresse a hadiorvosként dolgozó Gilbertet.

Anne ás Gilbert esküvője

Az Anne-trilógiával Sullivan befejezettnek látta a történetet. Anne és Gilbert végre megtalálták egymást, a Zöld Ormot Dianának és Frednek adták, hogy ott nevelhessék gyerekeiket, így a történet végül pozitívan végződött. De 8 évvel később Sullivan mégis készített egy negyedik Anna-filmet. Most a rajongók azt akarják tudni, miért.

Az Anna: Az új kezdet (2008) új színészi gárdát vonultat fel: Barbara Hershey, mint az idősebb Anne, Hannah Endicott-Douglas, mint a fiatalabb Anne, Rachel Blanchard, mint Louisa Thomas és Shirley MacLaine, mint Amelia Thomas. 2008-ban 100 éves évfordulóját ünnepeltük Montgomery Anne otthonra talál című első regényének, amelyet 1908-ban adtak ki. Sullivan megragadta a lehetőséget, hogy valami különlegeset alkosson. Úgy érezte, hogy Anne gyermekként eltitkolta származását, hogy Cuthberték befogadják. Sullivan arra kereste a választ, mi történt volna, ha Anne egyik szülője életben maradt volna, és hogyan reagáltak volna Cuthberték arra, hogy apja vissza akarja szerezni Anne-t.

Fiatal Anne a padon

Sullivan elképzelése alapján a filmben az idős Anne visszaemlékezéséből ismerhetjük meg gyermekkorát. Rég elveszett levelek kerülnek elő egy emeleti szekrény alatti padlóból, amelyeket Marilla rejtett oda 40 évvel korábban. A leveleket édesapja, Walter Shirley írta, és Diana felnőtt gyerekei találják meg a Zöld Oromban. Az idős Anne elárulja, hogy gyermekként azért talált ki történeteket az életéről, mert az apja elhagyta őt. A valóságban Montgomeryt is elhagyta saját apja, amikor édesanyja meghalt nem sokkal azután, hogy megszületett. A kisbaba Lucy Maudot nagyszülei gondjaira bízta a Prince Edward-szigeten.

Idős Anne és Gene

Sullivan azt mondta, mindig hitt abban, hogy ez az esemény ihlette Montgomeryt arra, hogy megalkossa Anne Shirley karakterét. Ebből az ötletből kiindulva elképzelte, hogy mi történt volna, ha gyerekkorában ugyanaz történt volna Anne-nel, mint ami Montgomeryvel. Az írónő egyetlen alkalommal látta apját azután, hogy az nyugatra költözött és újraházasodott. Tinédzserként egyszer meglátogatta, de addigra apja teljesen eltávolodott tőle. Később apja meghalt, és nem látta őt többé.

Fiatal Anne

A film egy egyedi történetet mesél el, amely megvilágítja a Montgomery életében történteket. Sullivan háttértörténeteket írt arról, hogy honnan jött a „rokon lélek” ötlete, és hogy honnan kapta Anne a régi szőnyegtáskáját. Olyan témákat dolgoz fel a film családbarát módon, mint a tartozás valahová, az elhagyatottság, az elutasítottság és az elfogadás.

„Anne gyökereit szerettem volna megtalálni Lucy Maud Montgomery élete segítségével. Kitaláltam egy történetet az alapján, ahogyan Montgomery elképzelte a saját életét.” – magyarázza Kevin Sullivan.

Az Anna: Az új kezdet előzmény és folytatás is a trilógiához. A gyermek Anne számos nehézséggel küzd édesanya halála után. Az idősebb Anne múltjának viszontagságaira emlékszik vissza, és édesapja régi leveleiből inspirálva színdarabot ír. Később úgy dönt, hogy megkeresi idős édesapját, és megpróbálja pótolni az elvesztett éveket.

„A történetnek van célja és jelentése, hiszen Montgomery életéből merít.” – mondja Kevin Sullivan.

A cikk a Sullivan Entertainment cikkének magyar fordítása, a Sullivan Entertainment engedélyével lett publikálva. Az eredeti cikk itt olvasható angolul.

További blogbejegyzéseket találsz Anne Shirley témában, ha ide kattintasz.

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával, valamint a megjelenő könyvemmel kapcsolatban)!