Könyv lapokkal

A könyv legfontosabb eleme a cím. Azzal is volt gondom, de hála a barátnőm segítségének, sikerült egy frappáns címet választani. A cím mellett van még egy központi elem a borítón, ez pedig az alcím. Hadd osszam meg annak történetét!

Az alcímet arra szokás használni, hogy kicsit megmagyarázza, kifejtse a címet. Arra gondoltam, hogy abban fogom jelezni az olvasónak, hogy a könyvem nem egy „hivatalos” könyv a sorozatról a Sullivan Entertainment kiadásában, hanem egy rajongó munkássága. Továbbá szerettem volna jelezni azt is, hogy a Váratlan utazásaimban Anne Shirley-ről is írtam.

Úgy szoktam magamat aposztrofálni, hogy Avonlea világával foglalkozom. Adta volna magát az alcím, hogy Avonlea világa egy rajongó szemével. De ezt nem éreztem elégnek, mindenképpen szerettem volna beleerőltetni Anne Shirley-t is. Úgyhogy megszületett az alcímem: Avonlea és Anne Shirley világa egy rajongó szemével. Frappáns, benne van Anne is, az Anne-rajongók is érezhetik, hogy a könyv nekik is szól.

Aztán később egy kicsit elbizonytalanodtam…

Mi van, ha az Avonlea világa nem elég egyértelmű? Talán nem lenne jobb inkább Váratlan utazás világa? Semmi gond, meg kell kérdezni a célcsoportot, a sorozat és az Anne-filmek rajongóit. Van tehát két ötletem is alcímre: Avonlea és Anne Shirley világa egy rajongó szemével illetve A Váratlan utazás és Anne Shirley világa egy rajongó szemével. De inkább biztosra megyek, van még két opció: A Váratlan utazás, Avonlea és Anne Shirley világa egy rajongó szemével, illetve Avonlea, a Váratlan utazás és Anne Shirley világa egy rajongó szemével. Ezekben aztán már benne van minden, mindenki magára fog ismerni, hogy a könyv neki szól.

Összeraktam a szavazást és ki is küldtem emailben a könyvem megjelenésének értesítőjére feliratkozó rajongóknak. És vártam, hogy melyik alcím lesz a jobb. Én személy szerint az Avonlea és Anne Shirley világa egy rajongó szemével lehetőségnek drukkoltam, de ha a közönség másra szavaz, hát akkor majd változtatok.

Alig mentek ki a levelek, írt egy kedves ismerősöm, hogy „Szerintem elég lenne annyi, hogy Avonlea világa egy rajongó szemével. Abban minden benne van. Anne is, a VU is.”

Pfffff….

4 lehetőséget ajánlottam a sorozat rajongóinak, de pont a legkézenfekvőbbet, a legegyszerűbbet nem. Ragaszkodtam Anne-hez, hogy neki az alcímben szerepelnie kell. De nem kell. Egy egyszerűbb, rövidebb alcím is elmond mindent. Anne Shirley része Avonlea-nak.

Még csak páran szavaztak, gyorsan hozzáadtam a szavazáshoz 5. lehetőségként az egyszerűbb alcímet. Aki már szavazott, annak küldtem egy frissítést, hátha átgondolja a szavazatát és jobban tetszik neki az új alcím.

Elsöprő volt a szavazás eredménye! Óriási fölénnyel nyert Avonlea világa egy rajongó szemével alcím!

A szavazás eredménye a levelezőlistámon

A szavazás eredménye a levelezőlistámon

Szavazás poszt a Váratlan utazás-rajongók FB-csoportban

Szavazás poszt a Váratlan utazás-rajongók FB-csoportban

A történet jó példa arra, hogy néha az egyszerűbb megoldások jobban működnek, nem kell mindent elbonyolítani. Illetve arra is jó példa, hogy érdemes megkérdezni a célcsoportot, azokat, akiknek szól a könyv, hogy nekik mi tetszik, és nem csak a saját fejünk után menni.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

A Váratlan utazásaim című könyv egy halomba rakva

Rendeld meg kedvezményes áron!

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Kérlek, add meg a keresztneved!
Kérlek, add meg az e-mail-címed!
Igazolja, hogy Ön nem robot.
Megismertem az az Adatkezelési tájékoztatót, és hozzájárulok az abban részletezett jogszerű adatkezeléshez.