könyv és doboz

Több év írás és kiadási folyamat után 2020. augusztus 13-án megrendelhetővé vált a Váratlan utazásaim című könyvem. A visszajelzések alapján úgy látom, szükséges kicsit részletesebben beavatnom a könyv (leendő) vásárlóit a szállítás és csomagolás részleteibe. Kíváncsi vagy, hogy lesz csomagolva a könyvcsomagod? Érdekelnek a könyvkiadás, értékesítés kulisszatitkai? Most beavatlak a részletekbe.

Először is érdemes leszögezni, hogy mind a szállítási díjat, mind a csomagolási költséget valakinek fizetnie kell. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ezeket a költségeket minden esetben a vevő szokta megfizetni – maximum nem tud róla, el van rejtve előle. A kereskedő üzletpolitikájától függ, hogy külön számolja fel a díjakat, esetleg részben vagy teljesen beépíti azokat a termékei árába. Az ingyenes szállítás népszerű szolgáltatás, de jó, ha tudjuk, itt is fizetünk a szállításért, csak az be van építve a termék árába.

Én úgy döntöttem, a könyvem szállítási költségeit nem építem be a termék árába még részlegesen sem.

Hogyan lehet egy másfél kilós könyvet becsomagolni?

A Váratlan utazásaim egy vastag, közel 500 oldalas könyv. A jó minőségű belívnek és a kemény borítónak hála a könyvnek komoly súlya van: másfél kilós. A vastagsága miatt eleve nem fér bele egy „normál méretű”, A4-es borítékba. A súlya miatt pedig a csomagolás extra védelmet igényel, nehogy a zacskó kiszakadjon szállítás közben. A legkisebb boríték, amiben szállítható közel A3 méretű. Ráadásul az extra óvás miatt egy műanyagból készült, jó minőségű, párnázott borítékot használok. De a könyv még több rétegű légpárnás fóliába is be van tekerve.

A tervem az volt, hogy a könyv mellé adott ajándékok (térkép, tervrajz, könyvjelző, képeslap) egyszerűen bele lesznek rakva a könyvbe. (Az alapcsomag esetén sajnos a térképet és tervrajzot muszáj összehajtanom.) Átgondoltam a dolgot és úgy döntöttem, mind a könyvet, mind az ajándékokat jobban szeretném óvni. Az ajándékokat inkább egy kartonborítékba teszem és a könyv mellé rakom, nem bele a könyvbe.

A futártól lehet kérni SMS-ben értesítést a szállítás reggelén, sőt még akár telefonhívást is egy órával az érkezése előtt. Ezeknek a szolgáltatásoknak is van költsége.

Az alap 1490 Ft-os (2022. március 13-tól 1690 Ft-os) szállítási költség tehát a nagy és nehéz könyv, illetve a szokásosnál jobb minőségű, gondosabb csomagolás miatt adódik.

Érdekesség: Biztosra akartam menni, ezért készült a könyvemből egy tesztnyomtatás korábban. A csomagoláshoz használt borítékokból pedig előre beszereztem mintákat, hogy le tudjam tesztelni, hogy fér be a könyv, mekkora borítékra van szükség.

Utánvét, ha szeretsz a szállításért plusz pénzt fizetni

Utánvét esetén a futárcég szedi be a rendelés összegét. Ez a futárnak extra munka és költség. A szállítási díjhoz képest elég komoly tétel tud lenni az utánvét beszedési költsége. Ráadásul a kereskedőnek ez extra adminisztráció. (A futárcég egyben utalja több megrendelés összegét, könyvelés szempontjából nem mindegy, hogy mi az, ami már beérkezett, mi nincs még kifizetve.) Bár szerencsére nem túl sűrűn, de olyan is előfordul, hogy a megrendelő végül nem veszi át az egyébként ki sem fizetett árut. Ilyenkor a kereskedőnek természetesen a kiszállítás mellett a visszaszállítás költségét is fizetnie kell, miközben a terméket ugyebár nem tudta eladni.

Nem részletezem jobban. A lényeg, hogy az utánvét a legmacerásabb és legdrágább szállítási mód a kereskedő részére. Ezért drágább szállítási megoldás a vásárló számára is. A Váratlan utazásaim könyv utánvéttel is megrendelhető, de a fentiek miatt drágább, 2190 Ft-os (2022. március 13-tól 2390 Ft-os) szállítási költséggel.

Ha sokallod a fenti költséget két lehetőséged is van. Fizesd ki előre bankkártyával vagy átutalással!

Már hallom is a velem most először találkozó és kissé bizalmatlan Váratlan utazás-rajongók szavát: „Dehogy fizetem ki! És ha meglépsz a pénzemmel?” Nem, nem fogok meglépni a pénzeddel. Több, mint 20 éve készítem és üzemeltetem az Avonlea.hu weboldalt. Szerveztem több, mint 20 Váratlan utazás-találkozót a magyar rajongóknak. Árultam az Anna filmsorozat DVD-it, illetve a Váratlan utazás első évadát DVD-n. Akkor sem léptem le az előre kifizetett pénzekkel. 7 évig készült a könyvem. Eszem ágában sincs lelépni a pénzeddel. Szeretném a könyvet sok példányban eladni a következő időszakban.

De ha nem hiszel nekem és még mindig bizalmatlan vagy, akkor is van megoldás: chargebacknek hívják és a bankkártyás vásárlások miatt találták ki. Ha bankkártyával fizetsz és a kereskedő nem teljesít, nem szállítja le a rendelt terméket, vissza tudod hívni a pénzed. Értesíteni kell a bankodat, aki visszafizeti a problémás összeget, aztán majd ő elintézi a dolgot a kereskedővel. Működik a megoldás, én hívtam már vissza így pénzt hónapokkal később, amikor egy külföldi kereskedő nem óhajtotta kiszállítani a megrendelt és kifizetett terméket.

Tehát ha még mindig bizalmatlan vagy, fizess kártyával!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a SimplePay biztosítja. Bankkártya adataid nem jutnak el hozzám.

A különleges hajtogatásmentes csomagolás

Szerettem volna a könyvem megvásárlásával egy komplex élményhez juttatni a Váratlan utazás rajongóit, ezért adok a könyv mellé ajándékokat is. Az egyik legütősebb, legkomolyabb ajándék Avonlea színes, nagy méretű térképe.

Avonlea térképe

Egy ilyen szép és nagy nyomtatványt vétek összehajtani… Ezért találtam ki az úgynevezett hajtogatásmentes csomagolást. Ez egy papírhengert takar, amibe feltekerve kerül a térkép, illetve a másik ajándék, a forgatási helyszínek tervrajz. A hengert egy csomagba kell tennem a könyvvel, csak akkor számít egy szállítási díjnak a megrendelés. A henger 40 centi hosszú, 5 centiméter átmérőjű, így az ilyen szállításokra használt zacskók közül a legnagyobb méretűt kell használnom. Ráadásul itt is szempont a könyv védelme is. Ezért külön légpárnás fóliába van betekerve a könyv, papírhengerbe kerül a térkép, és ketten együtt egy nagyobb zacskóba mennek. Azt talán mondanom sem kell, hogy a csomagolási folyamat is bonyolultabb, lassabb, hiszen nem csak egy könyvet kell egy zacskóba becsúsztatni.

Ezért ennek a csomagolásnak extra ára van: 690 Ft. Ha alapcsomagot vennél, de fontos, hogy a térképet hajtogatás nélkül kapd meg, érdemes az extra csomagolást választani megrendeléskor.

Ha viszont a Maximális rajongói élmény csomagot kéred, az már tartalmazza ezt a csomagolást, külön nem kell érte fizetned.

Papírcső csomagoláshoz

Egy kis érdekességem van ezzel a csomaggal kapcsolatban. Amikor a grafikusom elkezdte a térképet készíteni, még nem tudtam, hogy mekkora méretben lesz nyomtatva. Ezért a legnagyobb tervezett nyomtatási méretre lett a térkép rajzolva. Aztán kiderült, hogy a legnagyobb méretű zacskó is kicsi, ha egy vastag könyv és egy 5 centi átmérőjű papírhenger kerül bele. Úgyhogy újra kellett tervezni. A térkép a tervezettnél kicsit kisebb méretben lett nyomtatva. A méretprobléma egyébként úgy derült ki, hogy a csomagoláshoz használt zacskók mellett a papírhengerből is beszereztem mintát.

Több rendelés egy csomagban, egy szállítási költséggel

Ilyen opció sajnos nincs! Akkora a csomag és olyan nehéz, hogy nem tudom egyben megoldani a 2 vagy több rendelés csomagolását és szállítását. Ha több könyvet rendelnél (amit hálásan köszönök), kérlek, adj le több külön rendelést akár ugyanarra a címre.

A fentiek alapján láthatod, nem csak a könyvvel, de annak kiszállításával is igyekszem a legmagasabb minőségben kiszolgálni téged. Minimalizálni szeretném, sőt ha lehet, szeretném teljesen elkerülni a szállítás közbeni sérüléseket. Ezeket a költségeket viszont nem építem be a termék árába.

Talán a fentiek segítettek eloszlatni a bizonytalanságot, a kérdéseidet. Ha maradt még kérdésed, nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot és kérdezd meg! Ha eloszlattam a kétségeidet, már csak egy lépés maradt hátra: a könyvem megrendelése. 😊

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!