Fotó a King családról Olivia esküvője után

1990. január 7-én sugározta először a kanadai televízió a századforduló idejében játszódó ifjúsági sorozat, a Váratlan utazás első részét. 2020 januárjában ünnepelte a filmsorozat a 30. évfordulóját. A Váratlan utazást a világ 140 országában mutatták be, nézők millióinak a szívébe lopta be magát a 90-es években. Azóta is töretlen sikernek örvend bármelyik csatorna is tűzi műsorára.

Azok közé tartozol, akik nosztalgiával gondolnak vissza gyerekkoruk egyik kedvenc filmsorozatára? Szívesen nézted a bájos szőke kis Sara kalandjait? Emlékszel a szigorú Hetty nénire? Vagy a rosszcsont Felixre? Szívesen éltél volna abban a békebeli korban Avonlea-ban? Van kedved egy kicsit visszarepülni az időben? Íme 30 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a sorozatról.

 1. A sorozat forgatása 1989-ben kezdődött, Kanadában a következő évben, 1990. január 7-én mutatták be. Magyarországra viszont csak évekkel később jutott el. A magyar televízió 1993. szeptember 4-én tűzte először műsorára.
 2. A filmsorozatból 7 évadot forgattak, majd később egy karácsonyi epizód is készült hozzá Boldog karácsonyt, Miss King! (illetve egy újabb magyar változatban Boldog karácsonyt, Hetty néni!) címmel.
 3. Többen úgy vélik, a Váratlan utazás Lucy Maud Montgomery műve. Sajnos ez tévedés! A sorozat alapjait ugyan Montgomery művei szolgáltatták: A Mesélő Lány (The Story Girl), Az arany út (The Golden Road), az Avonlea-i krónikák (Chronicles of Avonlea) és az Avonlea-i krónikák 2. (Further Chronicles of Avonlea), de a Váratlan utazás a Sullivan Entertainment, Kevin Sullivan és írói gárdájának alkotása. Montgomery ilyen címmel sosem írt könyveket. A Váratlan utazás címmel futó könyvek a sorozat forgatókönyve alapján készültek, ezért gyakorlatilag a sorozat írott változatai. Jó kérdés, hogy a könyvkiadók miért Montgomery nevével fémjelzik a könyveket. Ennek valószínűleg marketing okai vannak.
 4. Sullivanék több történet alapját, illetve számos karaktert is Montgomerytől vettek át. Hetty néni viszont teljes mértékben Sullivan saját alkotása, az írónő műveiben még csak hasonló sincs. Kevin szeretett volna egy olyan szereplőt, akit az emberek szeretnek utálni, de ugyanakkor úgy tűnhet, mintha Montgomery találta volna ki.
Hetty King

Hetty King

 1. Az Anna mini-sorozat sikere után Kevin Sullivan egyik barátja vetette fel az ötletet, hogy az  Anne-könyvekből egy folytatásos tévésorozatot kellene csinálnia a producernek. Kevin azonban úgy gondolta, túl nehéz lenne egyetlen főszereplőre, Anne Shirley-re alapozni egy egész sorozatot, úgyhogy nem is vette komolyan az ötletet. Aztán megkereste a filmben Marillát alakító Colleen Dewhurst, hogy szeretne egy sorozatban szerepelni. A színésznő azt javasolta, hogy ne csak Anne, hanem az avonlea-i városközösség legyen a középpontban. Kevin csak ezután kezdett komolyan foglalkozni az ötlettel. Valóban nem egyetlen szereplőre, hanem egy nagy közösségre építette fel a Váratlan utazás koncepcióját.
 2. Bár Avonlea kitalált városka, Lucy Maud Montgomery valós élményei alapján született. Az írónő gyermekkorát a Prince Edward-szigeten, Cavendishben töltötte. Regényeinek tájait, szereplőit Cavendishről és az ottani emberekről mintázta.
 3. A Prince Edward-szigeten a vasoxid miatt vörös színű a föld. A készítőknek a hitelesség miatt vörös színű földre volt szükségük a forgatásokon is. Összetört téglából készült vörös port használtak, azzal szórták fel az utakat.
 4. Sarah Polley színésznő h-val írja a nevét: Sarah, viszont a sorozatbeli karakter keresztnevében nincs h betű: Sara Stanley.
Sara Stanley

Sara Stanley

 1. Sarah Polley, hasonlóan Sara Stanley-hez, szintén elveszítette az édesanyját. Diane Polley casting director volt, vagyis a meghallgatásokat irányította, a szereplők kiválasztásában segített. Sajnos a sorozat 1990-es premierje után pár nappal, Sarah születésnapja után két nappal elhunyt rákban. Sarah felnőttként kezelte az esetet, folytatta a munkát a sorozatban. Később, a Házimozi (Home Movie) című részben Sara az anyukájáról beszélt… azt a részt a stáb direkt Sarah-nak írta, anyukája emlékére.
 2. A Hetty nénit alakító színésznőnek, Jackie Burroughs-nak rövid volt a haja. A forgatások alatt parókát hordott, hogy hosszúnak tűnjön.
 3. Felicity szerepére a készítők eredetileg egy másik színésznőt, Tara Meyert szánták. El is próbáltak több jelenetet Tarával. Aztán amikor elkezdődött a forgatás, a színésznő nem ért rá, így gyorsan kellett keríteni valakit helyette. Ekkor kapta meg a szerepet Gema Zamprogna, aki végül nagyon jól alakította a fontoskodó, néha undok Felicityt. Tara pedig kisebb szerepben, Sally Potts karakterében tűnt fel.
Abigail néni, Felicity és Sara ül a kocsin egy forgatási szünetben

Abigail néni, Felicity és Sara egy forgatási szünetben

 1. Gus Pike szerepére eredetileg Jaimz Woolvett színészt tervezték be, de Jaimz nem ért rá, mert egy másik filmet forgatott, így találtak rá Michael Mahonenra. Jaimz aztán később Booth Elliot szerepében tűnt fel a Váratlan utazás ötödik évadában.
 2. Mickey Mahonen eredetileg összesen két epizódban szerepelt volna, de annyira megtetszett a közönségnek és Sullivanéknek is a szereplése, hogy további huszonhat részben formálta meg Gus Pike-ot.
 3. A színész nem tud hegedülni. Amikor a Hetty néni kitüntetése című epizódban hegedűszólót adott elő, csak úgy tett, mintha hegedülne.
Gus Pike hegedül az egyik epizódban

Gus Pike az egyik epizódban

 1. A King-farm épülete egy Uxbridge nevű helyen, Torontótól nem messze található. Az épületet Sullivanék a Váratlan utazás előtt is használták már. Az Anna mini-sorozatban Zöld Orom volt a távolabbi felvételeken.
 2. Avonlea ikonikus templomához a Pine Grove Pioneer Church nevű templom szolgált helyszínül. Az épület 1878. óta áll. A sorozathoz csak a külsejét fotózták, a templomon belüli jeleneteket stúdióban vették fel.
 3. A Bright River állomás a Torontóhoz közeli Westfield Heritage Village nevű falumúzeumban egy állomásépület. A helyszínt már az Annában is a Bright River állomáshoz használták a készítők.
A Bright River vonatállomás a Váratlan utazásban, illetve egy pár éve készült fotón

A Bright River vonatállomás a Váratlan utazásban, illetve egy pár éve készült fotón

 1. A Váratlan utazás több színésze is dolgozott már korábban együtt Kevin Sullivannel az Anna mini-sorozatban. Patricia Hamilton (Rachel Lynde), Colleen Dewhurst (Marilla) és Marilyn Lightstone (Miss Stacey) az annás karakterét vitte tovább. Az Annában kisebb szerepet kapott Jackie Burroughs, Mag Ruffman, Cedric Smith pedig nagyobb szerepet kapott a Váratlan utazásban: Hetty néniként, Oliviaként és Alecként brillírozhattak.
 2. A Jaspert Dale-t alakító R. H. Thomson ötlete volt, hogy a bogaras feltaláló dadogjon.

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!

 1. A Váratlan utazást a készítők a negyedik évad után be akarták fejezni. Az utolsó előtti epizód, a Házimozi ezért is lett olyan hatásos. Azután mégis folytatták a sorozatot további három évaddal.
 2. A készítők egy komplett kisvárost építettek fel a forgatáshoz, viszont Avonlea épületeinek nagy része csak fából készült váz, díszlet volt. A belső jeleneteket stúdiókban vették fel. Díszlet volt Pettibone-ék háza, a vegyesbolt és a Rózsa-lak is. Ezeken a vázakon belül nem volt szinte semmi az épületben. Eredetileg nem tervezték hét évad hosszúságúra a sorozatot, a díszleteket ezért minden évben fel kellett újítani. Külön részleg foglalkozott a felújítással, az épületek újrafestésével, javítgatásával.
Avonlea városa

Avonlea városa

 1. A King-tanyán található ház, pajta és Avonlea temploma mellett az iskolaépület volt még igazi épület. Ráadásul az iskolában belső jeleneteket is forgattak.
 2. A bájos Cecilyt a 6. évad Júniusi karácsony című epizódjától egy idősebb színésznő alakította. Hogy miért cserélték le a színésznőt a sorozat készítői? A válasz roppant prózai: az írók szerették volna fejleszteni Cecily karakterét, nagyobb szerepet szántak neki a következő évadokban, és azt gondolták, hogy ehhez egy másik színésznőre van szükségük.
 3. A Fehér Homok Szálló létező hotel, és valóban a Prince Edward-szigeten található Dalvay by the Sea Hotel néven. A sorozat készítői csak a külső felvételekhez használták. A benti jeleneteket stúdióban vették fel.
A Feher Homok Szálló, vagyis a Dalvay by the Sea Hotel

A Feher Homok Szálló, vagyis a Dalvay by the Sea Hotel

 1. Túl drága lett volna a stábot a történet eredeti helyszínére, a Prince Edward-szigetre szállítani, ezért Toronto közelében forgattak. A PE-szigeten csak dublőrökkel vettek fel főleg tájképeket, ahol a karakterek alig vagy csak messziről látszottak.
 2. Sullivanék csak bérelték a farmot, a sorozat forgatásának befejezése után sajnos vissza kellett állítaniuk az eredeti állapotot, ezért 1996. február 14–15-én leromboltak mindent, megsemmisítették a díszleteket…
Stáb és gyerekek a Rózsa-lak előtt, kulisszák mögötti jelenet

Kulisszák mögötti jelenet a Rózsa-lak előtt

 1. A Váratlan utazás forgatása és első sugárzása alatt is voltak események, amikor a rajongók találkozhattak a színészekkel. Aztán a sorozat befejezési után közel 10 évvel, a 2000-es évek elején több találkozót is szervezett egy lelkes kis rajongói csoport Torontóban. Számos színésszel lehetett ezeken a rendezvényeken találkozni. Ezek voltak az Avonlea Conventionök vagy röviden AvConok.
 2. A magyar rajongók is belekóstolhattak egy kicsit ezen összejövetelek hangulatába. 2009-ben Kevin Sullivan járt Budapesten üzleti úton, 2019-ben pedig a sorozat zeneszerzője, John Welsman érkezett Magyarországra. A Váratlan utazás-találkozók keretein belül találkozhattak velük a magyar sorozatrajongók.
 3. Kevin Sullivan egy 2018-as telefonos interjú alkalmával megemlítette, hogy egy új projekten dolgozik a Váratlan utazással kapcsolatban, egy rebooton. Részleteket nem árult el és azóta nem derült ki semmi konkrétum a tervről.
 4. A 30. évforduló alkalmával Váratlan utazásaim címmel megjelent egy magyar nyelvű könyv a sorozat hátteréről, a forgatási helyszínekről, a színészekről, mindenféle kulisszatitokkal, érdekességgel a filmsorozattal kapcsolatban.
A Váratlan utazásaim című könyv

A Váratlan utazásaim című könyv

Iratkozz fel az INGYENES Avonlea világával kapcsolatos tájékoztató leveleimre (híreket, érdekességeket, cikkeket, blogposztokat küldök a Váratlan utazással, Anne Shirley és Avonlea világával kapcsolatban)!

Amit mindig is tudni szerettél volna a Váratlan utazás és Anne Shirley világáról: kulisszatitkok, érdekességek, sztorik a színészekről, a forgatásokról egy egyedülálló könyvben egy olyan rajongó tolmácsolásában, aki személyesen járt a forgatási helyszíneken, beszélt a sorozat színészeivel.

Ismét kapható a Váratlan utazásaim című kiadvány e-könyv formátumban!

A Váratlan utazásaim című könyv e-könyv formátumban

Rendeld meg még ma!